Ez a titokzatos, fáradt Harlekin áll a Pécsi Nemzeti Színházban

A Pécsi Nemzeti Színház aulájában néhány régi és aktuális plakát mellett egy lírai mellszobrot láthatunk. Trischler Ferenc szobrászművész alkotása, a titokzatos, ihletettséget sugárzó Harlekin méltó helyén áll a teátrum előcsarnokában.

Forrás: Bama.hu2024. 02. 04. 19:00
A Pécsi Nemzeti Színház Harlekinje
A Pécsi Nemzeti Színház Harlekinje Forrás: bama.hu
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A bronzból készült Harlekin, avagy Fáradt bohóc eredetije a Pécsi Művészeti Szakközépiskolában született, ahol Trischler Ferenc 1975 és 1980 között tanított. – Egyik délután a fiatalok mintázgattak, és én is beálltam közéjük. Már régóta foglalkoztatott a téma, több rajzot készítettem hozzá, így mindössze két óra alatt meg is született Harlekin – mondta el a Bama.hu-nak a művész, felelevenítve a szobor történetét.

A Pécsi Nemzeti Színház épületében lelt otthonra a Harlekin.
A Pécsi Nemzeti Színház épületében lelt otthonra a Harlekin. Fotó: MTI/Ruprech Judit

A szobrászművész a Harlekin-motívumáról a Dunántúli Naplóban még a 2000-es években a következőképpen fogalmazott: „Harlekint, a bohócot általában még a gyermekkorunkban ismerjük meg a cirkuszban. Már akkor megragadott engem is. Shakespeare-i értelemben valamennyien szereplői vagyunk a nagy színháznak, amely az egész világot felöleli. Harlekin különleges szereplő. Akkor is mosolyognia kell, ha rossz kedve van. Mély filozofikum van az ő létezésében. A közhiedelemmel ellentétben a bohócok egyáltalán nem bolondok, ellenkezőleg: okosak, fogékonyak. Ezért tudnak bohóckodni.”

A Harlekin teljes történetét az alábbi oldalon olvashatják.

 

Borítókép: A Harlekin (Fotó: Bama.hu)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.