Továbbdúdolni elődeink történeteit

Őszinteség, tiszta, álomszerű dallamok, jóleső otthonosság jellemzi Méry Rebeka dalait. Maga dreamfolk világnak nevezi a stílust, melyben alkot. A szlovákiai Somorjáról származik, erős, határon túli magyar identitással rendelkező családban nevelkedett, ahol a kultúra iránti rajongás az életük része volt. Az előadóművésszel a Magyar Krónika készített interjút.

Forrás: Magyar Krónika2024. 02. 20. 8:00
Méry Rebeka
Az előadóművész dreamfolk-világnak nevezi a stílust, melyben alkot. Forrás: Facebook/Méry Rebeka Forrás: Facebook/Méry Rebeka
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Öten vagyunk testvérek, édesanyánk pedagógus, édesapánk pedig, mióta az eszemet tudom, olyan szenvedéllyel mesél a történelemről, mint senki más a környezetünkben. Az általuk hitelesen megélt és így öröklött értékrend olyan ajándék nekem, amire mindig biztos alapként támaszkodhatok – vallja a fiatal énekesnő, akit szülei inspirálták pályája irányába. 

Méry Rebeka
Fehér Zsombor, a Kerekes Band furulyása, énekese és Méry Rebeka, magyar–szlovák népdalénekes a Viselet Háza átadásán Fedémesen 2020. november 27-én. Forrás: Heves Megyei Hírlap/Huszár Márk

Testvéreihez hasonlóan zeneiskolába járt, hangszert tanult, majd a somorjai templomi kórusban szerepelt, ezt követően pedig, már önszántából, klasszikus énekleckékre jelentkezett.

Németh Imre tanár úr óráin ismerkedtem meg a népzenei gyűjtésekkel. Most is aktív régizenei együttesével sűrűn koncerteztek a Csallóközben, és gimnazistaként én is velük utazhattam, énekelhettem a középkori templomok falai között. Megérintett, hogy egy ilyen emelkedett térben mekkora ereje van az előadó-művészetnek: a hallgatóság is másképp viszonyul a zenéhez, és én is áthelyezem a hangsúlyt valami rajtam kívül eső dologra. Közvetítő lehetek

– meséli lelkesen Rebeka

Az énekeket átszövő szakralitás, a népi kultúra és történelem iránti érdeklődés vezette  rá, hogy néprajz szakot tanuljon Magyarországon. Itt ismerkedett meg a Tindia zenekar kreatív közösségével, mely tökéletes hátteret biztosított Rebekának, a népszerű, Gólya presszós táncházi fellépések mellett egy nagylemezt is készítettek közösen.  

Párjára is ebben a közösségben talált. Fehér Viktor, a Kerekes Band zenésze és kreatív producere is, aki éppen Folkkocsmák világa című dokumentumfilm-sorozatát forgatta, amikor a Tindia táncházban megismerkedtek. 

– Szép, hogy a zenei életen keresztül ismertük meg egymást. Korábban nem is gondoltam volna, mennyire fontos, hogy megegyező értékrendre, hangsúlyosan közös alapokra építkezzen egy kapcsolat. Viktor ma már a férjem, akkoriban a zenekarunk munkáját segítette, most pedig az egyéni karrieremet támogatja szívvel-lélekkel – mesélte Rebeka.
A felvidéki származású művésznek nem csupán a hangja, a jelleme is megvilágít valami jót a világunkból.

– Születésünkkor különféle képességeket kaptunk, és feladatunk, hogy ezekkel éljünk is – mondja, majd mosolyogva hozzáteszi, a szépre, az értékre mindig szükségünk lesz.

A Méry Rebekával készült interjút teljes terjedelmében a Magyar Krónika oldalán olvashatják el. 
 

Borítókép: Az előadóművész dreamfolk világnak nevezi a stílust, melyben alkot. Forrás: Facebook/Méry Rebeka

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.