Rákay Philip: A Most vagy soha! filmet kezeljük külön az én politikai állásfoglalásomtól

Hamarosan a mozikba kerül az év legjobban várt magyar alkotása, a Most vagy soha!, amelynek producere Rákay Philip a Századvég YouTube-csatornáján, a Kontextuson őszintén beszélt az őt ért eddigi támadásokról, de arról is, miért van szüksége a magyaroknak lélekemelő, értékes filmekre azok helyett, amelyek konzekvensen negatívan – „fogatlan bunkóként” – ábrázolják őket. A producer beszámolt az új, március 14-étől látható film titkairól, üzenetéről, különlegességéről és jelentőségéről is.

2024. 02. 17. 20:00
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A filmes szakember elmesélte, hogy az alkotáson öt éve dolgoznak, a film mögött húzódó alapgondolat az volt, hogy szigorúan huszonnégy óra történését mutassák be. − Az első pillanattól kezdve egy nagyszabású mozifilmet láttunk magunk előtt. Akkor még nem tudhattuk, hogy ez a magyar filmtörténet egyik legnagyobb vállalkozása lesz. 

Rákay Philip a beszélgetésben hangsúlyozta: – Amikor azt mondjuk, hogy a magyar nyelvért álltak ki, vagy hogy Petőfiék nélkül ma nem biztos, hogy magyarul beszélnénk, azzal egyáltalán nem túlzunk, mert amikor az hangzik el a filmben, hogy „Igazi Magyarországot szeretnénk. Akartok magyarul élni, szeretni, dolgozni, akarjátok, hogy ez egy független állam, egy független ország legyen?”, akkor itt nemcsak a nyelvről beszélünk. 

Ez a gondolkodásmód igenis ott munkálkodott Petőfiben, Bulyovszkyban, Sükeiben, Irányiban, Degrében és a többiekben, akik látták értelmiségiként azt, hogy ez az ország, ez a nemzet többet érdemel annál, mint hogy gyarmati sorban tartsák, és Bécsből mondják meg, hogy mi fog történni.

A producer szerint szörnyű a mai világban az, hogy a történelmi film műfajára sokan egyfajta provokációként tekintenek. – Szeretném ezt a filmet producerként és forgatókönyvíróként kicsit távol tartani a politikai életemtől. Hányszor látjuk azt, hogy azok a balliberális színészek, akik folyamatosan ugyanúgy a kirakatban vannak egy-egy tüntetésen vagy videókban, ilyen mikrofonok mögött könnyes szemmel elmondják, hogy amikor felmennek Rómeóként a színpadra, akkor rájuk ne baloldali aktivistaként tekintsenek, hanem Rómeóként.

Én nem szerepelek a filmben. Azt kérem, hogy ezt kezeljük külön az én politikai állásfoglalásomtól. Ha a másik oldalon lehet ilyet kérni, akkor én is hadd kérjek valami hasonlót.

Borítókép: Rákay Philip, Szente Vajk és Szerednyey Béla a film forgatásán (Forrás: Facebook/Most vagy soha!)

A teljes beszélgetés: 


 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.