Hadijátékok a szolnoki csata 175. évfordulóján

Nyolc lovas, kétszáz magyar és horvát határőr hagyományőrző katona vonul fel a hadijátékon március 2-án a Tisza-parti vármegyeszékhelyen. A szolnoki csata 175. évfordulója alkalmából rendezett eseményen emlékhelyet is avatnak.

Forrás: MTI2024. 02. 24. 20:30
Hagyományőrzők elevenítették fel az 1849-es szolnoki csata egyes jeleneteit a Tisza-parton
Szolnok, 2022. június 25. Hagyományõrzõk elevenítették fel az 1849-es szolnoki csata egyes jeleneteit a Tisza-parton Szolnokon 2022. június 25-én, a múzeumok éjszakáján. MTI/Mészáros János Fotó: Mészáros János
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az 1849-es csatára emlékezve 28. alkalommal rendezi meg az eseményt Szolnok önkormányzatának megbízásából a Jászkun Magyar Királyi Honvéd Hadikultúra Alapítvány és az Aba-Novák Agóra Kulturális Központ. Szalay Ferenc, Szolnok polgármestere (Fidesz–KDNP) a Kossuth téri programmal kapcsolatban azt mondta: a város minden évben egy győztes csatával kezdi az évet, „ami kell a lelkünknek, s reméljük, kitart év végégig az érzés”.

Hagyományőrzők elevenítették fel az 1849-es szolnoki csata egyes jeleneteit a Tisza-parton
Hagyományőrzők elevenítik fel az 1849-es szolnoki csata egyes jeleneteit a Tisza-parton. Fotó: Mészáros János

A császári-királyi védelem parancsnoka Ladnai Bálint hagyományőrző százados, a támadó magyar királyi seregek parancsnoka Udovecz György hagyományőrző ezredes. A rendezvény katonai szakértője Négyesi Lajos lesz.

Udovecz György, a Jászkun Magyar Királyi Honvéd Hadikultúra Alapítvány elnöke főszervezőként az ország egyik legszínvonalasabb hagyományőrző hadijátékának nevezte a szolnoki eseményt. Mint mondta: március 2-án délután koszorúzást tartanak az 1849. március 5-én elesett honvédek emlékére állított emlékműnél a Szabadság téren, majd Wysocki Józef tábornok és a lengyel légió hőseinek emlékére állított tábla előtt a Lengyel Légió utcában. 

Ezt követően avatják fel a Szolnoki csata történelmi emlékhelyet a Verseghy parkban. Az avatás után várják a csatát megelevenítő hadijátékra az érdeklődőket a Kossuth téren.

1849. március első napjaiban a császáriak megszállva tartották Szolnokot. A haditerv szerint Vécsey Károly gróf Szanda felől színlelt támadással magára vonta a császáriak figyelmét, miközben Damjanich János tábornok serege Cibakházánál átkelt a Tiszán, és lopva megközelítette Szolnokot. A haditerv bevált, bár nem úgy, ahogy eredetileg tervezték. A szolnoki csata volt a dicsőséges tavaszi hadjárat megindításának kulcsa, mivel így a Tisza valamennyi átkelője magyar kézre jutott, és ez lehetővé tette a csapatok gyors átcsoportosítását. A szolnoki csata győzelemmel ért véget, a császári hadvezetés katasztrófaként értékelte az ütközetet, mert az ellenfél részéről ilyen összehangolt támadásra még nem volt példa korábban.

Borítókép: Felelevenítik az 1849-es szolnoki csatát (Fotó: Mészáros János)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.