Vera Molnár a művésznő, aki algoritmusokkal alkotott + exkluzív videó

A Kieselbach Galéria nem sokkal a világ egyik legjelentősebb kortárs múzeuma, a párizsi Pompidou Központ előtt, illetve a budapesti Ludwig Múzeum mellett rendezett kiállítást a számítógépes művészet úttörőjeként számon tartott Vera Molnar műveiből „Algoritmus a négyzeten. Emlékezés Vera Molnarra – válogatás Offenbächer Ferenc gyűjteményéből” címmel. Tavaly a 99 éves művésznő még a Témák és variációkon dolgozott, ami több mint 1,2 millió dolláros áron kelt el a Sotheby’snél (NFT, 420 millió forint). A Kieselbach Galéria századik születésnapjára időzítette volna a kiállítását, ahol az idős alkotót személyesen köszönthette volna a galéria a kerek évfordulón.

2024. 02. 11. 6:55
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Vera Molnar analitikus művészetét rendszerint a geometrikus absztrakció nagy XX. századi hagyományához kötik, de ma már inkább a computer art és a generatív művészet úttörőjeként tartjuk számon. „Úgy tűnik, a négyzet, ez a csoda, egyszerűsége folytán képes biztosítani a vizuális észlelés alapfeltételeit – s ezen áll vagy bukik minden esztétikai élvezet” – írta egy helyen. Máshol pedig: „engem nem érdekelt semmi más csak a legegyszerűbb forma, a négyzet”. Már akkor algoritmusokkal dolgozott, amikor számítógépe még csak a képzeletében élt, de 1968-tól már igazi komputereken futtatta programjait. Bár ötvenkét éves koráig egyéni kiállításon nem szerepelt, olyan világsztár barátok ismerték el forradalmi munkásságát, mint François Morellet, Max Bill vagy Victor Vasarely.

A Kieselbach Galéria kiállítása Offenbächer Ferenc magángyűjteményéből válogatva mutatja be ennek a gazdag életműnek a keresztmetszetét, a korai olajképektől kezdve, a vázlatokon és számítógépes műveken át, a kései korszak nagyméretű festményeiig.

A tárlat február 2–18. között látható.

A videót készítette: L. Szabó Fruzsina

Borítókép: látogató az ingyenesen megtekinthető tárlaton (Fotó: Esztergályos Anna)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.