Alternatív kokárda, trikolór ékszer nem csak március 15-re

A kokárda nem sok nemzetnél vált annyira meghatározó jelképpé, mint a magyaroknál. A háromszínű magyar nemzeti szimbólum a történelmi múlt, valamint a polgári forradalom eszméinek együttes megtestesítőjeként jött létre. A háromszínű kokárdának magyarországi megjelenése Petőfi Sándor költőhöz kötődik, a hagyomány szerint az 1848–49-es forradalom és szabadságharc kezdetének estéjén a pesti radikális ifjúság vezérei Szendrey Júliától, illetve Laborfalvi Rózától kapták az első kokárdákat, amelyeket a kabát hajtókáján vagy a mellrészén, a szív felőli oldalon viseltek.

2024. 03. 11. 5:30
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A háromszínű kiegészítő évszázadok óta kíséri a magyarokat, így nem csoda, ha időről időre modernizálják annak megjelenést a hazai kézműves szakemberek, dizájnerek. A piros-fehér-zöld kokárdát így nemcsak textilből, hanem fából, fémből, tűzzománcból és műanyagból is elkészítik az alkotók. Ezekből gyűjtöttünk egy kedves csokrot a nemzeti ünnepre hangolódva. 

 

1. kova'csovics

Ez az alternatíva igazán tartós darab, és környezetbarát módon vegán bőrből készült, hátoldalukon biztonsági kitűzőalap található. A képen is látható hét alapdizájn mellett lehetőség van egyedi mintában, formából rendelni a művésztől. 

A textilbőr egy állat életébe sem kerül (Forrás: Facebook)

2. Babuska 

Édes és különleges nemzeti bokrétát, vagy gyapjúból készült, tűnemezelt, trikolor színeket viselő babát tűzhet a ruhájára, aki Petrák-Vass Gabriella csodálatos munkáját választja. Ezekkel a figurákkal garantált, hogy mindenki megcsodálja ünnepi megjelenésünket.

Egyedi munkák március 15-re (Forrás: Facebook)

3. Gravír-Kuckó

Mi lenne autentikusabb, mint egy olyan kokárda, amelyen a Nemzeti dal sorai olvashatók. A pirográfiával készült kis műremeken Petőfi örökbecsű sorait tűzhetjük a szívünk fölé. 

Esküszünk, hogy rabok tovább nem leszünk (Forrás: Facebook)

4. Favolart

A fa kedvelt alapanyaga a művészeknek, már ami a kokárda újraértelmezését illeti. Az egyik legkülönlegesebb darabon egy mesebeli huszárillusztráció látható, amely az alkotó saját kreatív fantáziáját dicséri. A mesekönyvbe illő kiegészítő minden „óvodás huszárnak” jól állhat.

Varázslatos illusztráció (Forrás: Meska.hu)

5. Bogilla

Kicsik, de akár gyermeklelkű felnőttek is kitűzhetik Bogilla Kokárda másképp termékcsaládjának bármelyikét. A nemzeti színekkel díszített kislány, a huszár vagy trikolór szárnyú madárka mind filcből készült.

Elbűvölő variációk (Forrás: Meska.hu)

6. MeLime

Miért ne viselhetne egyedi, különleges, tekintetet vonzó, évekig használható kitűzőt nemzeti ünnepünkön kokárdaként? A díszes, ezüstszínű vagy bronzszínű kitűző alapban 20, 25, 30 milliméter átmérőjű tűzzománc belsőrész található számtalan mintával. A hátulján lévő biztonsági tűvel rögzíthető.

Számtalan tűzománcminta ezüst vagy bronz színű foglalatban (Forrás: Facebook)

7. Auróra FolkGlamour

Azoknak, akik egy kicsit extrémebb viseletre vágynak, jó szívvel ajánljuk Németh Hajnal Auróra ékszerkollekcióját. A dizájner lapunknak elmesélte, hogy az egyedi ékszerhez igazi 1848-as érmeket keresett, Patrona Hungariae, vagyis Magyarország védőasszonya motívummal, illetve a Szent Koronával és címeres-angyalos ábrázolással. – Ezekkel az antik tárgyakkal is megidézem azt a kort, amiben az ünnepelt művészeink éltek. Emellett magyar szent korona, címer és angyalok jelentek meg a mintákban, korabeli érmekkel, ékszerekkel kombinálva. Én ebben hiszek: idehozni a múltat a jelenbe és együtt továbbvinni a jövőbe, élő módon a magyar kultúrát.

Petőfi Sándor esetében alföldi mintákat terveztem a Talpra magyar, hí a haza! idézettel, Madách ékszerében az Ember küzdj és bízva bízzál! sort véssük a medálokra, miközben palóc minták ölelik körbe az érmeket. A Himnusz gyönyörű üzenete: Isten, áldd meg a magyart! a népművészetben napraforgó ábrázolást hívta elő, hiszen az ég-Isten felé fordulás jelképe.

Minden medálon a piros-fehér-zöld színek jelennek meg, de csavaros árnyalattal, hiszen az egész kollekcióval azt szerette volna elérni a művész, hogy mai, de méltó módon ünnepeljük a múltat, divatos és gyönyörű formában.

Az ékszerek készítése mögött mély elgondolás bújik meg (Forrás: Auróra FolkGlamour)

Bortókép: Nemzeti tűnemez bokréta (Forrás: Babuska)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.