Cikkünkben az alábbi témákat érintjük:
- Mikor dőlt el, hogy milyen időpontban ünnepeljük a húsvétot?
- Mikortól szerves része az ünnepnek a csokifigura?
- Milyen húsvéti szokásaink vannak Magyarországon?
- Milyen a húsvét Európa-szerte?
Mozgóünnep a húsvét
„Mozgóünnep, amelynek idejét Kr. u. 325-ben a niceai zsinat döntése rögzítette a tavaszi napéjegyenlőséget követő holdtölte utáni első vasárnapban, ezzel lezárva a korábbi vitákat. A döntés kultúrtörténeti és vallástörténeti előzményét a zsidó húsvét, másként a kovásztalan kenyér ünnepének időpontjánál találjuk. A zsidók luniszoláris naptárt használtak, amely szerint minden hónap újholdtól újholdig tartott. Az egyházi év első hónapja Niszán hónap, amely a mi naptárunkban a március–április hónapokra tehető. A zsidó hagyományokban Niszán 15-től 21-ig tartott a pészah, magyarul a pászka ünnepe” — olvashatjuk a Néprajzi Múzeum honlapján.
Húsvéti csokifigurák
Üreges figurák nélkül ma már a húsvéti ünnepkört el sem tudjuk képzelni. Túlzás nélkül a gyerekek és a felnőttek is várják a jellegzetes formájú finomságokat, legyen szó különböző méretű és fajta csokoládéból készült tojásról, nyúlról, kiscsibéről vagy éppen bárányról, ma már a boltok polcain már mindenki találhat kedvére való változatot. Hazánkban az első csokifigurák gyártása az 1900-as évekre datálható és Stühmer Frigyeshez kötődik, világszinten pedig a Cadbury műhelyben készült az első csokitojás 1875-ben. A globális fellendülés, azaz a kereslet az édes és formás édességek után azonban jelentősen csak a két világháború között lendült fel, a sikeréhez pedig hozzájárult a díszes csomagolás is.
„Az első példányok tömény, tojásformába öntött példányok voltak, üregeseket nagyon kevesen tudtak készíteni. Az emberek eleinte idegenkedve fogadták, az akkor még különös szokásnak tűnő csokoládétojásokat”
— olvasható egy, a Híradó.hu oldalon megjelent cikkben.
Magyarországi szokások
Hazánkban a húsvét időszaka alatti szokások között az ételszentelés az egyik: a sok-sok étellel megpakolt, terítővel lefedett kosarakban minden jó található, mely majd az asztalra, a család elé fog kerülni. A pap megáldja a kosarakat, majd a benne lévő portéka (sonka, tojás és kalács) kerül az ünnepi asztalra.