Még lehet pályázni az MMA művészeti ösztöndíjprogramjára

Május 7-ig lehet megtekinteni a Magyar Művészeti Akadémia 2023-ban végzett művészeti ösztöndíjasainak kiállítását és programsorozatát, az Essentia Artist a Pesti Vigadóban, az MMA székházában. A következő, 2024–2027-es MMA művészeti ösztöndíjprogramra pedig április 2-ig lehet pályázni.

Forrás: Magyar Művészeti Akadémia2024. 03. 31. 18:00
Az MMA elnöke, Turi Attila az Essentia Artis megnyitóján
Az MMA elnöke, Turi Attila az Essentia Artis megnyitóján. Fotó: Kurucz Árpád
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Essentia Artis kiállítással és programsorozattal párhuzamosan április 2-ig lehet még pályázni a 2024-2027-os időszakra szóló MMA művészeti ösztöndíjprogramra, amelynek szakmai lebonyolítója a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) Művészetelméleti és Módszertani Kutatóintézet (MMA MMKI).

Az MMA Essentia Artis kiállítása még május 7-ig megtekinthető
Az MMA Essentia Artis kiállítása május 7-ig tekinthető meg. Forrás: Magyar Művészeti Akadémia

Az MMA hetedik alkalommal hirdeti meg a művészeti és művészet­elméleti alkotómunkát támogató ösztöndíjpályázatát, amelynek száz kedvezményezettje három évre szóló, havi bruttó kétszázezer forint összegű művészeti ösztöndíjban részesül.

Minden olyan magyarországi adóazonosító jellel rendelkező természetes személy pályázhat, aki a támogatási időszak kezdetéig már betöltötte 18. életévét, de még nem töltötte be az 50-et. A pályázat benyújtásának nem feltétele művészeti, művészetelméleti végzettség, szakképzettség. Az ösztöndíjjal kapcsolatos további információk megtalálhatók az MMA MMKI honlapján.

Az Essentia Artis Őrizni–használni–teremteni című tárlata átfogó képet nyújt 41 kortárs, ötven év alatti magyar alkotó gondolkodásmódjáról, szellemi és érzelmi hátteréről, inspirációinak forrásairól az MMA székházának 6. emeleti kiállítótereiben.

A 150 alkotást bemutató kiállítás kurátorai: iski Kocsis Tibor és Szentgyörgyi Szandra. 

A tárlathoz a kiállítótérben áprilisban (péntekenként) kísérőprogramok is kapcsolódnak.

Április 5-én 17 órától az ókori művészet, irodalom és esztétika iránt érdeklődőket várja Hajdú Attila, aki Kallistratos Ekphraseis (Leírások) című munkáját mutatja be. Ezt követően iski Kocsis Tibor Fókusztávolságok – Analógiák és kontrasztok a kortárs képző- és iparművészetben című tárlatvezetése a kurátor személyes szakmai megközelítésén keresztül kívánja feltárni a fiatal és középgenerációs tárgyalkotók különböző művészeti ágak közötti átjárási pontjait. 

Április 12-én 17 órától Horváth Márk bábművész avval a témával foglalkozik, hogy minden rítus színház és minden színház rítus is egyszerre.

Ha a rítus és a színház konstruált tér és konstruált valóság egysége, bábszínháznak tekinthető-e a katolikus liturgia? A programot követően Átváltozások – Az elemi design mikroorganizmusaitól az emberléptékű szobrokig címmel Mogán Orsolya tart tárlatvezetést az Essentia Artis kiállításban, ahol együtt szerepelnek iparművészeti, képzőművészeti, népművészeti, fotó- és filmművészeti alkotások. 

Április 19-én 17 órától Afrikai hangok Közép-Amerikából címmel a marimba fejlődéstörténetéről tart előadást Mucsi Gergő, az SZTE Bartók Béla Művészeti Kar adjunktusa.

Május 3-án 17 órakor iski Kocsis Tibor Finisszázs tárlatvezetésével zár a programsorozat.

A május 7-ig zajló Essentia Artis programjai ingyenesek, de regisztrációhoz kötöttek. A tematikus programokra jelentkezők a tárlatot az esemény napján ingyenesen tekinthetik meg.

 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.