Megmenthető a világhírű magyar festő szétszabdalt képe? + videó

Ki is volt az a világhírű magyar festő, akinek Arthur Balfour egykori brit miniszterelnököt ábrázoló képét egy palesztinpárti tüntető vörös festékkel lefújta, majd szétszabdalta a Cambridge-i Egyetemen? A festmény alkotója Philip Alexius de László néven lett világszerte ismert, de Pesten született a XIX. században. Cikkünkben írunk a művészről, és egy restaurátor véleményét is kikérjük. Az esetről készült videó alapján vajon kiderül, menthető-e a kép?

2024. 03. 11. 7:02
Lord Balfour festmény
Forrás: Twitter
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ahogy korábban a Daily Mail közlése alapján megírtuk, egy világhírű magyar festő alkotását szabdalták szét Cambridge-ben. A művész, Lombosi László Fülöp Elek, születési nevén Laub Fülöp angliai honosítása után vette fel a Philip Alexius de László nevet. Azt próbáltuk kideríteni, helyreállítható-e a festmény a rongálás után. Cikkünk második felében pedig bemutatjuk a világhírű festőt, akinek a neve talán nem mindenki számára cseng ismerősen.

világhírű magyar festő
Szétszabdalták a világhírű magyar festő képét (Forrás: Twitter)

 

Mit mond a szakértő - menthető a festmény?

 

Felényi Péter képzőművészt kérdeztük, véleménye szerint restaurálható-e ez a szétszabdalt festmény.

 – Szerencsére a videó alapján úgy tűnik, nincs hiány – mondta a képzőművész.

Úgy vagdosta fel a támadó egy éles eszközzel, hogy nem esett ki belőle egyetlen darab sem. Mögé kell feszíteni egy másik vásznat és viasz segítségével rögzíteni az eredeti hátához. Aztán a szétszabdalt darabokat kell szálanként összeilleszteni, utána lehet majd az illesztéseket kipótolni festékkel. A pótlás előtt azonban el kell távolítani a ráfújt piros festéket. Úgy látom, az egy akril festék, ennek más az oldószere, mint amivel eredetileg festették a képet. Valószínűleg finoman le lehet szedni róla, bár nem könnyű, nagyon aprólékos munka lesz

– tette hozzá. 

 

A világhírű magyar festő pályakezdése

Philip Alexius de László szerény körülmények között született Pesten 1869-ben. Tanulmányait az Iparrajziskolában, majd a Mintarajziskolában végezte a főként történelmi képeket festő Székely Bertalan és a főként freskóképeiről ismert Lotz Károly növendékeként. Ezt követően Münchenben a Képzőművészeti Akadémián tanult, egy évet pedig Párizsban, a Julian Akadémián töltött el. Portréiról ismert, de a magyar vidéki életről, utazásai helyszínéről is festett zsáner-, illetve tájképeket. 1894-ben kapta első állami megrendelését Szilágyi Dezső igazságügy-miniszter arcképének elkészítésére. 

Valószínűleg nem kapott volna olyan hamar nagyobb megrendeléseket, ha a Kosmos-részvénytársaság nem kéri fel egy nagyobb munkára. Ferdinánd bolgár fejedelem képmásának megfestésére Philip de Lászlót választották. Ez olyan remekül sikerült, hogy a fejedelem felkarolta a fiatal művészt, s beajánlotta a rokonaihoz, egyes fejedelmi udvarokba.

 

A fordulópont után

  • 1899-ben Ferenc József császár ült neki modellt, majd egy évvel később 
  • XIII. Leó pápa Vatikánban készült arcképével a párizsi Nemzetközi Kiállítás nagy aranyérmét nyerte. 
  • 1900-ban Viktória királynő kérte fel kedvenc tábornoka, Sir George White portréjának megfestésére. 
  • Ebben az évben készített alkotást a német császári család tagjairól is. 

1907-ben Londonban telepedett le, ahol még ugyanebben az évben kiállítás nyílt műveiből a Művészeti Társaságnál, és röviddel ezután felkérést kapott a brit királyi család tagjainak megfestésére. Olyan hírességek fordultak meg nála, mint 

  • VII. Eduárd angol király, 
  • Görgei Artúr tábornok, 
  • Horthy Miklós, 
  • Jerome K. Jerome angol író, 
  • XIII. Leó pápa, valamint
  • Theodore Roosevelt amerikai elnök. 
Philip de László önarcképe (Forrás: Wikipédia)

Művészi hitvallása: 

Az arckép festésénél mindenekelőtt a festendő egyénnek általános megjelenése, lelki és szellemi világa által hagyom magam befolyásolni. Természetesen a művész jellemétől, lelki kultúrájától függ, mennyire és minő irányban befolyásolható. Valamint az életben, úgy a természet előtt is a festendő személlyel szemben mindenkor szeretettel, őszintén és nyíltan kell szemben állanunk, csak így alkotható komoly és egyéni művészet.

Rendszeresen kiállított a Műcsarnok, a párizsi Szalon, a Velencei Biennálé, a müncheni Glaspalast, valamint a bécsi Künstlerhaus tárlatain. Kiállításai voltak Berlinben, Budapesten, Londonban, New Yorkban és Párizsban. A Magyar Nemzeti Galéria több művét őrzi, külföldön többek között Párizsban, Rómában, Oxfordban, Firenzében találhatók meg munkái.

Borítókép: Vörös festékkel fújták le Philip de László képét (Forrás: Twitter)

 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.