Barbárok a Várkert Bazárban

Móricz Zsigmond tiszazugi méregkeverő asszonyai, Erdély Tündérkertjének Gábrielje és a címadó Barbárok novellájának szereplői, kedves szatmári gyűjtéseinek parasztjai kelnek életre a két koreográfus, Zs. Vincze Zsuzsa és Zsuráfszky Zoltán szemet gyönyörködtető és egyben elgondolkodtató alkotásaiban csütörtök este a Várkert Bazárban, a Magyar Nemzeti Táncegyüttes előadásában.

2024. 04. 10. 17:00
Barbárok
A Barbárok című előadás egyik jelenete. Fotó: Cseke Csilla
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Idén ünnepeljük Móricz Zsigmond születésének 145. évfordulóját. Legnagyobb népi írónk izgalmas világképe ihlette a Barbárok című táncszínházi előadást, amely filmszerűen, a tánc nyelvén újrafogalmazva jeleníti meg a legizgalmasabb Móricz-művekben ábrázolt emberi drámákat.

Barbárok
A Barbárok néhány szereplője (Fotó: Cseke Csilla)

A Barbárok világa

 Az érzelemgazdag mozdulatok, a zene és a jelmezek közelebb hozzák a közönséget ehhez a különleges világhoz. A Magyar Nemzeti Táncegyüttes mind a negyven táncosa szerepel az előadásban, amelynek zenéjét Kiss Ferencnek, Gryllus Dánielnek, Árendás Péternek és Balogh Kálmánnak köszönhetjük. 

A Magyar Nemzeti Táncegyüttes évtizedek óta igyekszik a hagyományos néptánc- és népzenei kultúra követeként újabb és újabb élményekkel megajándékozni a nézőket. Produkcióik jellemzője a rendkívüli dinamika, a táncok virtuozitása, a színpadképek látványossága, és egy kis megmagyarázhatatlan varázslat, amelynek gyökerei a múltunkból erednek, lelkünkön keresztül pedig jelenünkké válnak.

Móricz Zsigmond szatmári néprajzi gyűjtései során került igazán közel a magyar paraszti kultúrához, az ott élő emberek életének megismerését tartotta legfőbb iskolájának. Egyik visszaemlékezésében így írt: „Kimeríthetetlen mondanivaló duzzadt bennem, és 25-30 év alatt nem fogyott ki az a tarisznya, amit ott és akkor tömtem meg mohó kapzsisággal a nép életének mindenféle anyagával.” 

Móricz ismerte igazán és mélyen együtt érzett a magyar parasztság sorsával. Nemcsak azért, mert az ő gyökerei is oda vezettek, hanem mert egész életében visszajárt hozzájuk töltekezni, gyűjteni, óvni, szidalmazni. 

Elsőként mutatott példát arra, hogy miként lehet és kell a nemzeti hagyományainkat leginkább megőrző parasztság kultúrája felé szeretettel fordulni.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.