Életre kel a titkos kert + videó

Kezdődik a kertszezon, egyre többen vágynak a zöldbe, ültetik ki a virágokat, és ilyenkor megnő az érdeklődés a kertkultúra iránt is. Ehhez kiváló alkalom a dísznövény-kiállítás, amelyet idén 33. alkalommal rendeznek meg a Budai Arborétumban.

2024. 04. 13. 8:00
dísznövény-kiállítás
Dísznövény-kiállítás a Budai Arborétumban. Forrás: Facebook/Tavaszkert Dísznövény szakkiállítás és Vásár
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Idén nem teketóriázott a tavasz, az enyhe február után úgy robbant be, hogy a nagykabátot is alig volt időnk eltenni. A növények persze gyorsan ébredtek, márciusban már olyan virágözön fogadott minket, mint máskor április–májusban. Egyre több időt tudunk a szabadban tölteni, és nem kell már sokat várni, hogy követhessük Babits Mihály szavait, aki A régi kert című versében írta: „Szeretek itt olvasni, a kertben, a szőllőlugas alatt, / ahol a könyvre apró kerek fényfoltokat vet a nap”.

dísznövény-kiállítás
A Budai Arborétum akkor is üdítő hely, ha éppen nincs dísznövény-kiállítás. Forrás: Tájépítészet.uni-mate.hu

Mikor lesz Budapesten a Dísznövény 2024 szakkiállítás és vásár?

A hobbikertészek számára ez a legizgalmasabb időszak, amikor végre el lehet kezdeni kiültetni a virágokat a kertbe, és persze kísérletezni új növényekkel. A városokban egyre népszerűbb az erkélykertészet is, számos társasházi lakás balkonján nevelgetnek virágokat a lakók, sokan fűszernövényeket sőt, paradicsomot is. 

Az új növények beszerzéséhez, a nevelésükhöz szükséges ismeretek elsajátításához és persze a magyar kertkultúra alaposabb megismeréséhez kiváló lehetőség a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem dísznövény-kiállítása, amelyet április 19. és 21. között rendeznek a Budai Arborétumban.

Milyen programok lesznek a dísznövény-szakkiállításon?

Az egykori Kertészeti Egyetem 6,5 hektáros, 1975 óta védett parkjában idén már 33. alkalommal tartanak kiállítást, amelyen a kert növényeinek megcsodálása mellett vásárolni is lehet, hiszen számos kertészeti cég készül egynyári és kétnyári virágpalántákkal, valamint évelő dísznövényekkel is. 

A Tavaszkert – Dísznövény 2024 Szakkiállítás és Vásár látogatói emellett hasznos ismereteket is szerezhetnek szakmai előadásokon a gyümölcsneveléstől az orchideákon át egészen a bonszai fácskák gondozásának titkaiig. A programokat kiegészíti az Országos Bonsai és Suiseki Kiállítás is, amelyen a minifák legszebb példányait, illetve a japán kőművészet szépségeit csodálhatjuk meg.  

Hol lesz a dísznövény-kiállítás?

Az eseményre látogatók vezetett sétákon ismerkedhetnek meg az 1893-ban alapított arborétum történetével és flórájával.

A Gellért-hegy déli lejtőjén fekvő, két részből álló (Alsó és Felső) kert területét a XIX. századi filoxériavészig szőlők borították. Ezt követően, 1860-ban foglalta el a mai Felső kert területét a Vincellér- és Kertészképző Gyakorlati Tanintézet, amely állami tulajdonba kerülése után Magyar Királyi Kertészeti Tanintézet néven folytatta az oktatást. A mai arborétumot Räde Károly főkertész idején kezdték kialakítani a XIX. század kilencvenes éveiben.    

A Budai Arborétum területe mára valóságos botanikus kertté vált, amely nemcsak az egyetem hallgatóit segíti, de a város kertkultúrájának is fontos része. 

Bemutató jellege mellett a honosítás feladataiból is kiveszi a részét, hiszen a Magyarországra először bekerülő növényeket gyakran itt próbálják ki. A dísznövény-kiállítás pedig kiváló lehetőség arra, hogy a vásárlás mellett alaposabban megismerkedjünk a parkkal, és eltöltsünk egy kellemes napot a városi kőtengert megtörő botanikus kertben. 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.