Locsolkodás és piros tojások: mutatjuk a húsvéthétfő népszokásait

A húsvét a kereszténység legnagyobb ünnepe, számos hagyomány és szokás fűződik hozzá. A locsolkodás a húsvéthétfő jellegzetes programja, mi pedig most annak járunk utána, mit jelent és miképpen változott a népszokás az évtizedek alatt.

2024. 04. 01. 6:55
Locsolkodás - a népszokás felelevenítése a Skanzenben.
Vödörrel locsolják a hölgyet a Skanzenben. Forrás: Szentendrei Skanzen
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A húsvéti ünnepkör jelképekben gazdag, mégis általánosan leginkább a locsolkodás és a pirosra festett tojás jut az emberek eszébe vagy éppen a húsvéti nyúl, aminek meséje egészen a XVI. századig nyúlik vissza.

A locsolkodás mint esemény a húsvéthétfő látványos programja, mely a kezdetektől egészen napjainkig jelentős változáson ment keresztül, hiszen a régen elterjedt szokások megkoptak, egyúttal látványos mértékben adaptálódtak a modern körülményekhez. Érdekesség, hogy a korábbi évtizedekben vízbevető, vízbehányó hétfőnek is nevezték ezt a napot.

 

Locsolkodáskor készült felvétel Erdélyben (1944)
Locsolkodáskor készült felvétel Erdélyben, Kőrösfőn (1944). Forrás: Fortepan

 

Locsolkodás: dézsa helyett kölni

A locsolkodás mára egy-egy hagyományőrző helyet, például hagyományőrző fesztiválokat és közösséget leszámítva egyszerű kölnivel, pacsulival történik, de ez nem volt mindig így. Régen a férfiak dézsában jelentős vízmennyiséget zúdítottak a leányokra, akiknek haja, ruházata teljesen elázott. Az apró részleteket leszámítva azonban a locsolkodás klasszikus jellege nem változott: a művelet során a legények először locsolóverset szavalnak, majd pedig megkérdezik, szabad-e locsolni. Ha igenlő választ kapnak, akkor meglocsolják a lányokat, akik cserébe festett hímes tojást nyújtanak át a fiúknak. Ez kezdetben pirosra festett tojás volt, mára azonban már a közkedvelt, csokoládéból készült tojások is helyet kapnak a lányok kosarában. De szerencsére még az otthoni tojásfestés sem kopott ki, ma is sokan készítenek hagyományos kézműves technikával díszített tojásokat.  

A locsolkodás, a locsolás, majd a piros tojás átadása után lakomával zárult és zárul napjainkban is:

 a lányok a házaikhoz betérő locsolókat húsvéti finomságokkal roskadó asztalhoz invitálják, ahol a sonka, a fonott kalács, a főtt tojás és a szezonális zöldségek elmaradhatatlan ételek, de az olyan tájjellegű fogások, mint például sárga túró is az asztalra kerülhetnek. 

A pirosra festett tojás

A piros az élet és az egészség színe, az írott és díszített hímeseket a leányok hagyományosan a nagyhét alatt készítik. 

A húsvét elmaradhatatlan étke és tárgyi kelléke a díszített/hímes tojás. Jelkép, szimbólum. Keveredik benne a kereszténység előtti és a keresztény hagyomány, az újjászülető élet, a természet örök körforgása és Jézus sírból való feltámadásának örömhíre” — számol be róla a Néprajzi Múzeum. 

Tojásfestés
Tojásfestés. Forrás: Néprajzi Múzeum

 

A népszokás és a hit

A locsolkodás és a locsolkodási mulatság alapjának a népszokás a víz tisztító és termékenységvarázsló erejébe vetett hitet tekinti.

A locsolóvers és a kölnivel való locsolkodás nem rögtön, hanem csak idővel terjedt el. A verseknél akad, aki szeret sajátot költeni, de többen választanak népszerű, rövid és frappáns költeményeket.


 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.