Érzékeny párhuzam a növény és az ember kapcsolata között Enyedi Ildikó új filmjében

A németországi helyszínek felvétele után Magyarországon folytatódik az Arany Medve-díjas és Oscar-jelölt Testről és lélekről rendezője, Enyedi Ildikó legújabb filmjének forgatása. A 77. Cannes-i Nemzetközi Filmfesztiválon jelentették be, hogy elkezdődött a Csendes barát című film forgatása, és mától 21 napig Magyarországon folytatják. Többek között a Pálos rendi könyvtárban, az alcsúti és a sellyei arborétumban és a budapesti Fűvészkertben rögzítenek jeleneteket. A forgatást követően az utómunka jelentős része is hazánkban zajlik majd.

2024. 05. 28. 16:08
Enyedi Ildikó
Elkezdődött Enyedi Ildikó új filmjének forgatása. Fotó: Kéry Kovács Péter
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mint kiadott közleményükben írják, Enyedi Ildikó most készülő szerzői alkotása érzelmes utazás az időn keresztül, némi humorral fűszerezve. A Csendes barát érzékeny és filozofikus párhuzamot von növény és ember kapcsolata között. Egy idős fa áll egy botanikus kert közepén. Magányos, ahogy a kert többi lakója is – sok ezer kilométerre eredeti élőhelyüktől, hogy megcsodálhassuk, megfigyelhessük őket. Ahogy mi őket, úgy ők is megfigyelnek minket. Tanúi rövid, kusza, zajos és zaklatott életünknek. A film három történetet mesél el, ember és növény három tétova találkozását, amikor ez a kétfajta, radikálisan különböző érzékelés egy pillanatra igazán összekapcsolódik. Emberi hőseink, akárcsak a kert növényei, kívülállók, magányos lelkek. És épp úgy vágynak a kapcsolódásra, ahogy ők.

A film egyik fontos szereplője az idei Velencei Filmfesztiválon életműdíjjal kitüntetett Tony Leung Chiu-Wai, akit a hazai közönség is jól ismer Wong Kar-Wai filmjeiből. A Szerelemre hangolva című filmben nyújtott alakításáért megkapta a Legjobb Színésznek járó díjat. Mellette olyan, nemzetközileg is ismert színművészeket láthatunk majd a vásznon, mint Luna Wedler, Johannes Hegemann, Sylvester Groth, Rainer Bock, Martin Wuttke és A feleségem története főszereplője, Léa Seydoux. 

A német–francia–magyar koprodukcióban, az NFI támogatásával készülő alkotás a tervek szerint jövő év második felében kerül Európa szerte a mozikba, hazánkban a Mozinet forgalmazza majd. A forgatókönyvet Enyedi Ildikó írta, az operatőr Pálos Gergely, a vágó Szalai Károly, a látványtervező Láng Imola, a jelmeztervező Peri De Braganca, a VFX Supervisor Klingl Béla. A producerek Reinhard Brundig, Nicholas Elghozi és Mécs Mónika. A film a német Pandora Film, a francia Galatee Films és a magyar Inforg-M&M Film koprodukciójában készül. A film teljes költségvetése 10,5 millió euró. 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.