Élő közvetítés
Ukrajna
ÉLŐ
Belgium
Szlovákia
ÉLŐ
Románia

Rosszfiúk, rossz passzban

A Bad Boys-filmek hiába örvendtek nagy népszerűségnek a 90-es és a 2000-es években, nem sokan tettek volna rá nagyobb összeget, hogy a második felvonás után érkezik majd folytatás. A 2003-as, Már megint a rosszfiúk után 17 esztendővel azonban Michael Bay rendező átadta a stafétát az Adil el Arbi, Billal Fallah párosnak, akik nagy szerencséjükre, 2020 elején, még a Covid kirobbanása előtt elkészítették a franchise anyagilag legjövedelmezőbb darabját, a Mindörökké rosszfiúkat. Várható volt, hogy a siker után fogunk még találkozni a Will Smith, Martin Lawrence duóval, s valóban így lett.

2024. 06. 18. 5:42
Bad Boys
Martin Lawrence és Will smith a Bad Boys: Mindent vagy többet című filmben. Forrás: Sony Pictures
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hőseink öregszenek, s talán lassan benő a fejük lágya. Mike (Will Smith) megnősül, felelősségteljesebb, míg Marcus (Martin Lawrence) egy halálközeli élmény hatására életszemléletet vált. Amikor néhai főnökük korrupciós botrányba keveredik, a két rendőr eltervezi, hogy tisztázzák a nevét. Azzal azonban nem számoltak, hogy a saját életük mellett a családjuké is veszélybe kerülhet.

Bad Boys
Bad Boys. Fotó: Sony Pictures

A Mindent vagy többet alcímre hallgató negyedik rész noha megidézi, illetve visszautal az első két filmre, sokkal inkább közvetlen folytatása a harmadiknak. Érthető módon a rendezők a saját útjukat járnák és a lefektetett alapokon túl alakítanák ki stílusukat, mely egyértelműen a Bay-iskolából merítkezik. 

A Mindörökké rosszfiúk nem volt több egy közepes zsánermozinál, de megtalálta a közös hangot a nézőkkel, így korhatáros alkotásként kalapozott össze több mint négyszázmillió dollárt. Fallahék nem árulnak zsákbamacskát, szinte ugyanazt a formulát követik, még ha igyekeztek is néhány helyen újítani. 

Ezek egyike, hogy a főhősök viselkedését, jellemét némileg árnyalják. Az egykor rettenthetetlen Mike pánikrohamokkal küzd, kritikus pillanatokban nehezen dönt, így életeket veszélyeztet. Marcus a szívrohama után átélt spirituális megvilágosodás miatt halhatatlannak hiszi magát és próbálja terelgetni társát a maga ügyefogyott módján. A felvetés nem rossz, mégsem hoznak ki belőlük szinte semmit. A rohamok dramaturgiailag mértani pontossággal érkeznek, majd amikor a forgatókönyv úgy kívánja, eltűnnek. Érdemi funkciójuk nincs, szignifikáns hatást nem gyakorolnak Mike-ra. Marcus átszellemült perspektívája okán sokkal vakmerőbbé válik, ami remek eszköz lehetett volna, hogy felcseréljék a szerepeket, ehelyett megmaradt egy viccesnek szánt, de inkább fárasztó gegsorozatnak. Apropó humor. Folyamatosan bombázzák az embert poénokkal, melyek közül fájdalmasan kevés ér el igazi hatást. Néhány frappáns beszólás akad, valamint Marcus veje, Reggie (Dennis Greene) kapott egy valóban ütős, egyben vicces jelenetsort. Akciók tekintetében egy fokkal jobb a helyzet, a végső leszámolás kreatív operatőri húzásai remekül sikerültek és becsülendő, hogy nem engedtek az erőszakosságból, a vérmennyiségből. 

A Mindent vagy többet vitathatatlanul hoz egy szintet, hibái azonban erősen degradálják az élményt. A leginkább szembetűnő, hogy mennyire pofátlan közhelyparádé a komplett cselekmény. Mintha a sztori, a szereplők, a tartalmi, logikai kivitelezés megrekedtek volna egy 2000-es évekbeli B-mozi szintjén, mellőzve azok atmoszféráját és stílusérzékét.

Bad Boys
Bad Boys. Fotó: Sony Pictures

Minden fordulat messziről látszik, rengeteg az ellentmondás, a karakterívek izzadságszagúak, élükön Mike drogdíler fiával. Lassan ott tartunk, hogy a Halálos iramban mozik szintje a mérvadó. Jelen esetben is minden a családról szól és a díszes kompánia a zárásban egy nagy közös grillezéssel ünnepli a sikert.

A Bad Boys-franchise mindig a tökös akciókról és a jó dumákról volt ismert, a Mindent vagy többet viszont arányaiban jóval kevesebbet tartalmaz ezekből. Az idézhető szövegek sajnos jobbára elmaradnak, a cselekmény tömve van izzadságszagú panelekkel. 

Lehet példálózni azzal, hogy nem kell többet várni könnyed szórakozásnál, de ez nem menti fel a filmet a lusta, következetlen írás és a sablonáradat alól.

A széria kedvelői ettől függetlenül megtalálhatják a számításaikat és a régi vágású akciókomédiák hiánya bevonzhatja az embereket, így a siker mondhatni garantált. Fallahék jó tanítványként viszik tovább ezt a döcögős örökséget, egy esetleges ötödik etapra viszont talán pont Bay szellemisége kéne ahhoz, hogy a rosszfiúk a régi fényükben tündököljenek. 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.