Felélednek Cseh Tamás ki nem adott dalai, és úgy szólnak mint még soha

Igazi kulturális különlegesség Cseh Tamás Western dalok című albuma, amelyet vinylen adtak ki az eddig meg nem jelent „indiános, vadnyugatos” dalokból. A lemezen megtalálható az 1980-as Műcsarnokról ismert ballada, a Lee Van Cleef is – számol be róla a Kultúra.hu.

Forrás: Kultúra.hu2024. 06. 23. 20:32
Cseh Tamás
Western dalok címmel jelent meg lemez Cseh Tamás eddig kiadatlan dalaiból. Forrás: Youtube
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Spoon Riverben, részegen című dalban Cseh Tamás megjelöli a helyszínt, ahová a hallgató a szereplőkkel megérkezik. Spoon River éppúgy képzeletbeli város, mint ahogy Cseh Tamás és Bereményi Géza western tája is. A Spoon létező folyó, és a Western daloknak is vannak majdnem létező figurái, az 1956-os forradalom után a saját rezervátumaikba vonuló pestiek, akik a szabadságkeresés különös módját választották. 

Cseh Tamás
Cseh Tamás 2006 augusztusában (Forrás: Wikipedia/Kalesszin)

Bár ezt az albumot Cseh Tamás soha nem szerkesztette így össze, mégis egységesnek tűnik, mivel az 1960-as és 1970-es évekből származó dalokat a pesti préri hangulata, az indián népdalok stílusa jellemzi. 
Az archív, eddig kiadatlan hangfelvételeket a Petőfi Irodalmi Múzeum (PIM) és a Cseh Tamás Archívum gyűjteményéből állították össze. 

A Western dalok tulajdonképpen folytatása a PIM Az utolsó indiánkönyv című kötetének és a Rézbőrű volt az alkony című, az indián kultúra és a kortárs magyar irodalom közös nevezőjét bemutató kiállításnak. 

A hetvenes években rögzített dalok újrakevert verziói Szabó Szebasztiánnak köszönhetően kiválóan szólnak. Az album grafikai megjelenését Rubik Ágnes tervezte, önálló képzőművészeti alkotásként is megállja a helyét. A lemezen összesen 17 szám hallható, amelyek lejátszási ideje 42 perc.

Az album bemutató koncertje idén augusztus 1-jén az Ördögkatlanon lesz.

Vecsei H. Miklós, Szabó Balázs és Ratkóczi Huba pedig a Művészetek Völgyében zajló Füst a szemében – Cseh Tamás-esten idézi meg Cseh Tamás alakját. 
A lemezről bővebben a Kultúra.hu oldalán olvashatnak. 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.