Vecsei H. Miklós: Igyekszem távol tartani magam a megszokásoktól

Tizenhárom év klasszikus színházi lét után változásra vágyott, így jutott el a koncertszerű előadásokhoz Vecsei H. Miklós, aki Kolozsváron mutatja be Cseh Tamás 80 című előadását Szabó Balázzsal és Ratkóczi Hubával közösen.

Forrás: Maszol.ro2023. 10. 27. 16:00
Vecsei H. Miklós
Vecsei H. Miklós Forrás: Facebook/Liszt Institute New York - Liszt Intézet New York
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Új formák után vágytam. Szerettem volna a szakrális színházi gyökereket kutatni, és valami annak megfelelő mai nyelvet találni. Így jutottam el egyelőre ezekhez a koncertszerű előadásokhoz” – mondta a Maszol.ro portálnak Vecsei H. Miklós arról, miért váltott tizenhárom év klasszikus színházi részvétel után más előadásmódra. Mint mondta, a színházban úgy érezte, hogy kezdenek elértéktelenedni a szavak. „Azok az igazságok, amiket a színpadról hirdetünk, nem élnek a valóságban, és talán mi sem hiszünk bennük annyira, amennyire kellene. Szerettem volna túljutni ezeket a szavakon” – árulta el a színész.

A Qjúb - a kocka kibontása csapatával most Cseh Tamás életművét dolgozták fel Vecsei H. Miklósék
A Qjúb – a kocka kibontása csapatával most Cseh Tamás életművét dolgozták fel Vecsei H. Miklósék. Forrás: Facebook/Qjúb

Az első, így született előadás a Csoóri Sándor életművére épülő Párbeszéd, sötétben volt, amellyel Magyarországon kívül Erdélyben is turnéztak. Mint mondta, a sikeren felbuzdulva együtt maradt a csapat, és Pilinszky életművén keresztül próbáltak meg szakrális színházi alapok keresztezésével létrehozni egy új előadást, ez lett a kocka kibontása.  

Vecsei H. Miklós szerint

a színháznak alapvetően minden a tere és minden az eszköze. Ezt az alkotók hajlamosak elfelejteni, ő viszont igyekszik távol tartani magát a megszokásoktól, még akkor is, ha valóban úgy tűnik, hogy nincs új a nap alatt. 

Hozzátette, rátaláltak egy olyan mesélési formára, ahol az adott alkotó élete átszövi az életművet. Így készítettek már előadást Aranyról és Petőfiről, József Attiláról, Csoóriról, Pilinszkyről, Nemes Nagy Ágnesről és most Cseh Tamásról is. 

„A tavalyi évben pedig kezembe került Bérczes László beszélgetőkönyve Cseh Tamással, szinte végig könnybe lábadt szemmel olvastam, és tudtam, hogy szeretnék ebből előadást készíteni, mert pont arról beszél, amit én most nagyon hiányolok, és jó lenne egy kis alkotócsapattal összekapaszkodni a gondolatok és a dalok mentén” – mondta legutóbbi előadásukról Vecsei H. Miklós. 

Borítókép: Vecsei H. Miklós (Fotó: Bach Máté)

 

 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.