Következő mérkőzések
Románia
18:002024. július 02.
Hollandia
Ausztria
21:002024. július 02.
Törökország

Értékes kritikai díjat kapott Dobozy Borbála

Különleges elismerést kapott Dobozy Borbála csembalóművész. A francia Classica magazin a BMC Records felvételén hallható lenyűgöző Bach-játékát CHOC kritikai elismeréssel, Bach mention très bien (Bach-kitüntetéssel) jutalmazta. A díjazott felvételen 18 kis prelúdium, 15 kétszólamú invenció és 15 háromszólamú invenció kapott helyet, azaz összesen 48 alkotás hallható.

2024. 06. 30. 20:39
Dobozy Borbála csembalóművész
Dobozy Borbála csembalóművész Forrás: MMA
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Tudomásom szerint ilyen összeállítású lemez még nem született. Az invenciók csak igen ritkán csendülnek fel sorozatszerű előadásban, pedig egyedülállóan értékes pedagógiai művekről van szó, és még annál is sokkal többről – fogalmazott a Magyar Művészeti Akadémia összefoglalója szerint a lemez kapcsán Dobozy Borbála csembalóművész, az MMA rendes tagja.

Dobozy Borbála Forrás: MMA


Az összefoglalóból az is kiderül, hogy 1720-ban Johann Sebastian Bach különleges gyűjteménnyel lepte meg elsőszülött fiát, az akkor tizedik születésnapját ünneplő Wilhelm Friedemannt. Saját és kortársai – többek közt Telemann, Stölzel – kompozícióiból nyújtott át válogatást a rendkívüli tehetségű gyermeknek, olyan műveket, amelyeket kimondottan alkalmasnak ítélt a fejlődéséhez. Bach a későbbiekben hosszasan javítgatta, csiszolgatta munkáját, így 1723-ra készült el az invenciók végső változatával. A háromszázadik évfordulóra megjelent gyűjteményes lemezen egyaránt megtalálhatók a gyakran játszott, népszerű darabok, a ritkán hallható nehezebb gyakorlatok. 
A lemez megjelenése idején a kiadó is rámutatott az előadóművész tehetségére. 

A koncentrált tételek ereje és varázsa abban is rejlik, hogy Bach képes volt az intenzív érzéseket konstruktív zenei gondolkodással ötvözni. Ezt az egyszerre transzparens és sűrű kozmoszt mutatja meg legújabb lemezén Dobozy Borbála, ezúttal is precizitást és költőiséget, ragyogó technikát és életteli karaktereket kiegyensúlyozva. Játéka mentes marad a szélsőségektől és modorosságoktól, miközben egyedi irányt jelöl ki a differenciált előadói praxisok útvesztőjében

– olvasható a J. S. Bach: Kis prelúdiumok, két- és háromszólamú invenciók című lemezbemutató koncert ajánlóján a BMC oldalán. 

 


A CHOC mostani kritikai elismerés szerint Dobozy Borbála albuma sikeresen elegyíti a játék fenségét és a hangszer érzékenységét.

A művésznő tudja, hogyan lehet lassú tempót tartani anélkül, hogy közben unalmassá válna, s élénk tempót tartani úgy, hogy meggyőző és beszédes legyen. A szellem és az érzékek számára egyaránt ösztönző az előadásmódja

– olvasható a Classica magazin honlapján az indoklás, amely kiemeli a csembalóművész magabiztosságát, ízlését, valamint természetes és tiszta kifejezésmódját.


 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.