Élő közvetítés
Anglia
ÉLŐ
Szlovákia

A geszti Tisza-kastély és egy korszak restaurációja

A geszti Tisza-kastély felújítása nemcsak helyreállításról szól, hanem egy korszak restaurációjáról is – hangsúlyozta Lázár János építési és közlekedési miniszter csütörtökön a Békés vármegyei Geszten.

2024. 06. 28. 11:00
A felújított geszti Tisza-kastély
A felújított geszti Tisza-kastély. Fotó: Czeglédi Zsolt Forrás: MTI
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Lázár János a felújított kastélyban berendezett kiállítás bejárása után elmondta: a tíz éven át tartó beruházás legfőbb célja az volt, hogy átadják a hely szellemét a következő generációknak, mert – mint fogalmazott – egy korszak megértéséhez hozzájárul az, ha érti az ember azoknak a személyes életét, akik a korszakot jellemezték miniszterelnökként, mint például Tisza Kálmán vagy később Tisza István.

Lázár János kiemelte, hogy a kastélyban a látogatókat ezer négyzetméternyi kiállítás várja.
Lázár János kiemelte, hogy a kastélyban a látogatókat ezer négyzetméternyi kiállítás várja. Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt

Kiemelkedően fontos dolog a helyszín szellemének megértése, a szülőhely és az otthon megismerése, ahol a gondolatok születtek, vagy ahonnan a politikus elindult, és amely meghatározta cselekvését és gondolkodását – fűzte hozzá.

Lázár János kiemelte: a kastélyban a látogatókat ezer négyzetméternyi kiállítás várja, amelynek legfőbb célja az, hogy az eredeti állapotban mutassa be a Tisza család és a korabeli Magyarország történetét, valamint múzeumpedagógiai eszközök segítségével egy gimnazista számára is megérthetővé tegye a korszakot.

Hozzátette: valódi történelemórák megtartására is alkalmas a hely, de olyanok számára is tud információkat biztosítani, akik mélységében akarják megérteni az akkori korszellemet.

Három éven keresztül gyűjtötték vissza az eredeti tárgyakat, és vannak közöttük olyanok is, amelyek a Tisza családnak köszönhetően 80 év után – Argentínát és az Amerikai Egyesült Államokat megjárva – kerültek vissza Magyarországra.

A kiállítás azzal is foglalkozik, hogy miképpen emelkedhetett ilyen pozícióba egy család, mi kellett ahhoz, hogy ennyire sikeresek legyenek, és azzal is, hogy a Tiszák hogyan tudták naggyá tenni Magyarországot – tette hozzá a miniszter.

Lázár János felhívta a figyelmet arra, hogy a 20 milliárd forint összértékű beruházásnak a kastélyegyüttes felújítása mellett része egy 29 szobás szálloda és étterem létrehozása, valamint Geszt településfejlesztése is, ahol egyebek mellett út- és templomfelújítás valósult meg, valamint iskola és óvoda is épült.

 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.