Következő mérkőzések
Hollandia
21:002024. július 06.
Törökország
Spanyolország
21:002024. július 09.
Franciaország

Evita a Margitszigeten

Július 5-én és 6-án este a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon kel életre Andrew Lloyd Webber zeneszerző és Tim Rice szövegíró legendás musicalje. Az Evita Bakos-Kiss Gábor rendezésében áll színpadra, a Margitszigeti Színház és a Győri Nemzeti Színház közös bemutatójaként jött létre.

2024. 07. 04. 5:40
Margitszigeti Szabadtéri Színház
Evita története ezúttal ismét a Margitszigeten elevenedik meg. Fotó: Purger Tamás Forrás: MTI
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Andrew Llyod Webber egyik legismertebb musicaljének sikere immár évtizedek óta rendíthetetlen. Az Evita cselekménye és népszerű dallamai egyaránt elvarázsolják a nézőket. Az előadás – amely akár történelmi utazásként is felfogható – a lélektanilag jól kidolgozott, emberi motivációkkal teli karakterek szemszögéből tárja elénk a XX. század eleji argentin történelem néhány sorsfordító pillanatát.

Eva Perón, azaz Evita egyszerre volt magasztalt és megvetett.
Eva Perón, azaz Evita egyszerre volt magasztalt és megvetett. Forrás: Wikipédia

A történet címszereplője a legendás, de mindig kettős fogadtatásban – imádatban és megvetésben – részesülő, ellentmondásos történelmi karakter, Eva Perón, aki Juan Perón egykori elnök feleségeként Argentína egyik legmeghatározóbb politikai és társadalmi alakja volt. A történet nézőiként a szegény családból származó, Eva Duarte néven született lány felemelkedését, rádió- és filmsztár karrierjét, majd Argentína első számú asszonyaként betöltött szerepét követhetjük nyomon egészen a tragikusan korai haláláig, Che Guevara szemén keresztül. 

Evita és Che Guevara

Kettejük kapcsolatára, találkozására egyébként nincs közvetlen történelmi bizonyíték. Ennek legfőbb oka az, hogy Eva Perón 1952-ben meghalt, amikor Che Guevara még fiatal orvos volt. A forradalmi tevékenységei, amelyek világszerte ismertté tették, későbbre, az 1950-es évek végére, az 1960-as évek elejére tehetők. Ugyanakkor mindketten radikális baloldali nézeteket vallottak, és mindkettőjük hagyatéka meghatározó, egyben vitatott része a XX. századi latin-amerikai történelemnek.

Andrew Lloyd Webber érzelmekkel teli, egyszerre monumentális és bensőséges zenéje, illetve Tim Rice megindító és gondolatébresztő, Miklós Tibor fordításában elhangzó szövegei – amelyek egyszerre inspirálók és meghatók – remekül egészítik ki ezt a kettősségekkel teli történetet. 

Nem véletlenül vált az előadás számos dala – köztük a  „Don’t Cry for Me Argentina”, az „Oh What a Circus” és a „High Flying, Adored” című szerzemények – a musicalirodalom halhatatlan slágerévé.

Margitszigeti Szabadtéri Színház Eva Perón
A Margitszigeti Szabadtéri Színpad. Forrás: MTI/Mohai Balázs

A Margitszigeti Szabadtéri Színpad ideális helyszínt biztosít a musical előadásához. 

Már az első magyarországi bemutatónak is ez a színház adott otthont 1980-ban, azóta pedig már több alkalommal is látható volt a produkció a szigeten, amelynek egyszerre természetközeli és történelmi hangulata tovább fokozza az előadás hatását.

A Bakos-Kiss Gábor rendezésével, Szőllősi Krisztina koreográfiájával színpadra állított produkció díszlettervezője Horesnyi Balázs, jelmeztervezője Árva Nóra. Az előadás főszereplői között olyan tehetséges művészek találhatók, mint Horváth Mónika, aki Eva Perónt alakítja, Szemenyei János, aki Che Guevara szerepében lép színpadra, valamint Nagy Balázs, aki Juan Perónt formálja meg. A további szerepekben Molnár Ágnest (Szerető) és Fejszés Attilát (Augustin Magaldi) láthatja a közönség. Közreműködik a Győri Nemzeti Színház énekkara, tánckara, zenekara, valamint a MATE Kaposvári Campus Rippl-Rónai Művészeti Intézet színművész hallgatói.

Az előadásra jegyek kaphatók online, a jegyirodákban és a Margitszigeti Szabadtéri Színpad jegypénztáraiban.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.