Következő mérkőzések
Spanyolország
21:002024. július 09.
Franciaország
Hollandia
21:002024. július 10.
Anglia

Könyv készült Vasarelyről

A Hungarian Art & Business (HAB) szervezésében szerdán mutatták be Rieder Gábor művészettörténész Vasarely és Fajó – Egy vasfüggönyön átnyúló művészeti együttműködés regényes története a hidegháborútól a kapitalizmusig című könyvét, amely a magyar származású op-art világsztár, Victor Vasarely és az őt példaképnek tekintő, a szocialista Magyarországon alkotó Fajó János közös munkáinak művészet- és kultúrtörténeti feldolgozását tárja fel.

2024. 07. 04. 14:02
vasarely fajó HAB
Szerdán bemutatták a HAB épületében a VASARELY és FAJÓ – Egy vasfüggönyön átnyúló művészeti együttműködés regényes története a hidegháborútól a kapitalizmusig című könyvet. Fotó: Hungarian Art & Business
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az MBH Bank Művészeti Alapítvány támogatásával működő HAB időszakos kiállításai, izgalmas programjai és alkotóműhely-foglalkozásai egész évben várják az érdeklődőket korosztálytól függetlenül.

 A központ emellett olyan kezdeményezéseket is rendszeresen megvalósít, amelyek a művészetet népszerűsítik, mindenki számára elérhetővé teszik. 

HAB Victor Vasarely könyvbemutató 2024
A kötet egyben a kiállítás katalógusa is (Fotó: Hungarian Art & Business)

A HAB könyvbemutatót szervezett

A HAB ennek keretében rendezte meg legújabb, Vasarely x Fajó: A bolygó meghódítása című időszakos kiállításához kapcsolódó, hiánypótló kötet bemutatóját július 3-án. A Vasarely és Fajó – Egy vasfüggönyön átnyúló művészeti együttműködés regényes története a hidegháborútól a kapitalizmusig című, regényes formában megírt művészettörténeti elbeszélés a vasfüggöny két oldalán játszódik, a hidegháborús évtizedektől a piacgazdaság újjászületésének turbulens időszakáig. 

Az önállóan is izgalmas olvasmány történetének főszereplője Victor Vasarely, az op-art magyar származású, ám Franciaországban élő és alkotó világsztárja, valamint az őt példaképnek tekintő Fajó János képzőművész, a Kádár-kori Magyarországon sokáig üldözött geometrikus absztrakció egyik legkiválóbb képviselője.

Az elbeszélés szerint továbbá olyan kevésbé elhanyagolható szereplők segítik kettejük művészeti együttműködésének kibontakozását, mint Kassák Lajos, László Károly műkereskedő vagy épp Egri János műsorvezető. 

Ki írta a Vasarely és Fajó munkásságáról szóló könyvet?

A kötet szerzője Rieder Gábor, a művészettörténet-tudomány doktora, független kurátor és művészeti tanácsadó, aki többéves kutatómunkája során közel ötven, Vasarely és Fajó által közösen alkotott műtárgy történetét tárta fel, megszólaltatva a korszak még élő tanúit. A kutatás középpontjában így azok a Vasarely-alkotások állnak, amelyek Magyarországon készültek Fajó műhelyében, mégis részei az op-art mester életművének. A szakmai alapossággal készült könyv egyszerre nyújtja a művészeti albumok vizuális élményét, miközben regényes formában megírt művészettörténeti elbeszélésként is olvasható. 

vasarely
A kiállítás szeptember 18-ig látogatható a HAB épületében (Fotó: Teknős Miklós)

Külsejének kortárs dizájnelemei közé a tervezők Vasarely és Fajó művészetére utaló finom gesztusokat szőttek. 

Az eseményen Nyáry Krisztián kommunikációs szakember, író és irodalomtörténész beszélgetett a könyv szerzőjével, amely lehetőséget kínált a résztvevőknek, hogy bepillantást nyerjenek ebbe az izgalmas művészettörténeti korszakba. A könyv egyúttal a HAB szeptember 18-ig látogatható Vasarely x Fajó: A bolygó meghódítása című kiállításának kísérő katalógusaként is szolgál, ahol Victor Vasarely (1906–1997), valamint Fajó János (1937–2018) unikális művei jelennek meg. A tárlaton Rieder Gábor kurátor válogatása nyomán jelenik meg többek között a legnépszerűbb magyarországi Vasarely-motívum, a magángyűjteményekből és múzeumokból kölcsönzött Zebrák (Zebres), Fajó János – Vasarely absztrakt nyelvezetével rokon – Kereszt-sorozata, valamint a két alkotó együttműködéséből született műegyüttes (négy szitamappa és hét multiplika) is. A művészettörténeti szempontból kiemelt jelentőségű, olvasmányos kötet az MBH Bank támogatásával és a Fajó Alapítvány együttműködésében jelenik meg.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.