Nagy Feró és a Beatrice Máramarosszigeten

Változatos programmal rendezik meg július 12. és 14. között a II. Máramarosszigeti magyar napokat, melynek célja, hogy megmutassa magát és értékeit az észak-erdélyi város magyar közössége.

Forrás: MTI2024. 07. 11. 21:00
A rendezvény mottója: A mi szigetünk
A rendezvény mottója: A mi szigetünk Forrás: Facebook/Máramarosszigeti Magyar Napok
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A II. Máramarosszigeti magyar napok a városban és a történelmi Máramarosban élő szórványmagyarság identitásának megőrzését hivatott segíteni kulturális és szórakoztató programjaival. A rendezvény fő célja, hogy erősítse az összetartozás érzését, a közösségi élményt a szórványtelepülés magyarságában.

A II. Máramarosszigeti Magyar Napok keretén belül emlékszobát avatnak a város szülöttjének, Prielle Kornélia színésznőnek, a Nemzeti Színház első örökös tagjának.
A II. Máramarosszigeti magyar napok keretén belül emlékszobát avatnak a város szülöttjének, Prielle Kornélia színésznőnek, a Nemzeti Színház első örökös tagjának. Forrás: Facebook/Máramarosszigeti magyar napok

– Mottója – A mi szigetünk – szó szerint és képletesen is értendő – mondta a Kolozsvári Rádiónak nyilatkozva Orosz Krisztofer Levente szervező.

A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) máramarosszigeti szervezetének elnöke szerint a tavalyi rendezvény sikerén felbuzdulva döntöttek az újabb megrendezése mellett, és meggyőződésének adott hangot, hogy ez legalább annyira sikeres lesz.

Mivel a közösségi érzés leginkább a családban tapasztalható meg, nagy hangsúlyt helyeztek a családi programokra és az ifjúságra is.

A vegyes családokra és a város román lakosságára gondolva – mely szép számban volt jelen a tavalyi rendezvényen – román nyelvű kommunikációval is készültek.

A főbb programpontok egyike, hogy pénteken emlékszobát avatnak a város szülöttjének, Prielle Kornélia színésznőnek, a Nemzeti Színház első örökös tagjának.

Szombaton a szintén máramarosszigeti születésű Várady Gábor 1848-as forradalmárról és királyi testőrről tart előadás Szabó Zsolt újságíró, irodalomtörténész.

Ábry Szabolcs El nem feledett kisvasutak című könyvét is bemutatják, mely a történelmi Máramarosban egykor működő Máramarosszigeti keskeny nyomközű sóvasút és hosszúmezei erdei vasút történetét írja le. Vasárnap Mire tanít a győzelem? címmel kerekasztal-beszélgetés lesz az RMDSZ helyi és megyei politikusainak részvételével.

Megemlékeznek emellett Hollósy Simon festőművészről, a nagybányai művésztelep máramarosszigeti születésű alapítójáról, számos kulturális, hagyományőrző és szórakoztató programmal várják a résztvevőket. 

Külön hangsúlyt kaptak a gyerekprogramok és a sporttevékenységek, de több tárlatmegnyitó, operett-, musical- és nótakoncert is lesz.

A II. Máramarosszigeti magyar napokat vasárnap este Nagy Feró és a Beatrice koncertje zárja.

A román–ukrán határ mentén található, 32 ezres Máramarosszigeten a legutóbbi népszámláláson 2771-en vallották magukat magyarnak.

 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.