Ha minden elpusztul, a béke felragyog – Szurcsik József új kiállításán jártunk + galéria

Elképzelt valóság címmel nyílt meg Szurcsik József új tárlata a Godot Galériában, ahol huszonöt festményét nézhetjük meg. Ám a képzelet szülte, idilli tájakon a nyugalmat különös jelenségek zavarják meg: szokatlan égi jelek, fénycsóvák, izzó tüzek, vörös naplementék és időnként fura alakok tűnnek fel, kétségeket ébresztve bennünk. Az alkotások keletkezéséről, hátteréről a megnyitó előtt beszélgettünk a képzőművésszel.

2024. 09. 12. 5:40
Szurcsik József
Szurcsik József, a háttérben a Pax lucet (A béke felragyog) című festmény Fotó: Éberling András
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szinte napra pontosan huszonöt évvel ezelőtt nyílt meg a Godot Galéria a Madách téren (ma a XI. kerületben, a Bartók Béla út 11–13. szám alatt található), amelynek első kiállítója Szurcsik József volt. A jubileum jó alkalom arra, hogy a művész ismét a galériában mutasson be munkáiból egy szűkebb válogatást, amely az ő elképzelt valóságát, belső világát tükrözi.

Szurcsik József
Szurcsik József képzőművész és az Elképzelt valóság című kiállítás képei. Fotó: Éberling András

Szurcsik József új kiállítása október 5-ig látogatható

Szurcsik József töretlenül hisz abban, hogy a művészet képes ezt az összezilált világot megtölteni pozitív tartalommal. Az Elképzelt valóság című tárlat kiállított képei azonban nem feltétlenül ezt sugallják. A művészt az érdekelte, hogyan viszonyulunk a realitáshoz. Mit szeretnénk megvalósítani? Mire vágyunk? Hogyan tudjuk realizálni a vágyainkat? És a vágyainkhoz, elképzeléseinkhez képest mit hoz a realitás? Melyek azok az elemek, amelyek megközelítik az elképzelésünket és melyektől félünk? Számos kérdést megfogalmazott a képzőművész, miközben bejártuk a tárlatot.

Láthatunk itt furcsa, disztópikus jövőképet ábrázoló festményeket, amelyeken feltűnik az izzó tűz, ami egy pusztító erő, ugyanakkor utána egy csodálatos, új világ is épülhet, vagyis ott van benne a megújulás reménye

– magyarázta Szurcsik József.

A kisebb-nagyobb méretű képeket szemlélve ugyanez a különös kettősség, frusztráció fogalmazódik meg bennünk. Hiszen majdnem minden kép nyugtalanító, feszültséget kelt, ugyanakkor felcsillan bennük a béke, a végtelen szeretet lehetősége.

Szurcsik József akril- és olajfestményein a természet pusztulása, kopársága ugyanúgy jelen van, mint a kietlen táj szépsége. A művész ecsetkezelése, színhasználata, ahogyan a tűz izzását, a pirkadatot vagy a nap sugarait vászonra festi, beleivódik az elménkbe. 

Ezúttal három nagyobb méretű képe, a Töredék, az Ultra concordia (Szélsőséges összhang) és a Pax lucet (A béke felragyog) kapott helyet a tárlaton, amelyek felé sétálva azt éreztük, mintha ott lennénk a tájban, a képben. 

Az elképzelt valóság tényleg lehet nyomasztó és egyben békét sugárzó.

A kiállításon látható legtöbb festmény elképzelt táji környezetet ábrázol, aminek Szurcsik József elmondása szerint semmilyen előképe nincsen. Az őt ért élmények, impressziók azonban mind ott vannak ezeken a képeken. A természet iránti szeretete, rajongása erőteljesen megjelenik a vásznakon. A szeretet mellett pedig ott van az aggodalom is. – Az ember sokszor elfelejtkezik arról, hogy a természet része, hogy ebben a világban, amely körülvesz minket, minden mindennel összefügg – mondta a művész, hozzátéve: a kietlen tájak mellett egy fura alak is feltűnik néhány festményen. Az Angelus-sorozat darabjain egy angyalfigurát láthatunk, aki álarc mögé bújva az elmúlást és a végtelen jövőképet hivatott megidézni.

Az Angelus elfogja a napot című festmény egy képzeletbeli játék. Angelus az emberi, földi világ és az isteni világ összekapcsolását szimbolizálja ezen a képen, hiszen a földi világból kinyúlva érinti meg a napot

– mutatott rá a festményre.

De itt van a kiállítás címadó darabja, a Képzelt valóság című alkotás is, amelyen több mint tíz éven át dolgozott a művész. A tárlat egyik legizgalmasabb festménye pedig a Pillanatkép I-II. című képpár, amely alatt több réteget, sőt alakokat fedezhetünk fel, ha elég figyelmesek vagyunk.

Wehner Tibor művészettörténész már korábban megfogalmazta azt, ami e tárlat konklúziója is lehet:

Szurcsik József rendkívül pontos látleletet ad a XX–XXI. századi ember egyre súlyosabb válsághelyzetéről, de megoldási lehetőségekkel nem kecsegtet: a művészi hitelesség, a művészi lelemény, műveinek szuggesztivitása, riasztó szépsége adhat csak némi reményt művei befogadóinak és értelmezőinek.

Az Elképzelt valóság című kiállítás október 5-ig (keddtől péntekig 10 és 14, szombaton 10 és 13 óra között) tekinthető meg.

 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.