Téltemetés augusztusban, lélekgyógyító török ebru és kárpátaljai színház

A rendező városok közös munkája révén a ma kezdődő Summerfest Nemzetközi Folklórfesztivál és Népművészeti Vásár az ország egyik legnagyobb folklóreseményévé vált.

Magyar Nemzet
2019. 08. 12. 6:55
null
Szarka Gyula és a Ghymes Szigetszentmiklóson lép fel Fotó: Bach Máté
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A rendező városok közös munkája révén a ma kezdődő Summerfest Nemzetközi Folklórfesztivál és Népművészeti Vásár az ország egyik legnagyobb folklóreseményévé vált.

Budapesttől alig 30 kilométerre autóval, busszal, HÉV-vel a Csepel-szigeten, Szigetszentmiklóson és Tökölön, illetve a 6-os út mentén, Pécs irányába, Százhalombattán augusztus 12. és 22. között ezeréves kultúrák találkoznak.

A huszonhatodik alkalommal megrendezett fesztivál rangját emeli az a tény, hogy a CIOFF (Nemzetközi Néptáncfesztivált Szervezők Világszövetsége, az UNESCO stratégiai partnerszervezete) a Summerfestet Százhalombattán és Tökölön hivatalosan CIOFF-fesztivállá minősítette. Az elmúlt években több mint száz ország néptáncosa és zenésze (valamennyi kontinensről) vett részt a Summerfesten.

Szarka Gyula és a Ghymes Szigetszentmiklóson lép fel
Fotó: Bach Máté

A fesztivál kiemelt eseményei a nyitó- és záróceremónia (Százhalombattán), a táncpanorámák (mindhárom városban), az augusztus 20-i gálaműsorok (Szigetszentmiklóson és Tökölön). A kiegészítő események között klasszikus zenei koncertek, képzőművészeti kiállítások, játszóházak, gyermekprogramok, világzenei sátorkoncertek, nemzetközi táncházak találhatók mindhárom helyszín kínálatában.

A rendezvény keretében Százhalombattán koncertezik a Csík Zenekar és a 100 Tagú Cigányzenekar, Tökölön fellép a Kolo Zenekar, a Cimbaliband és Lajkó Félix, Szigetszentmiklóson a Csík Zenekar, Szarka Gyula és a Ghymes, valamint a Vujicsics együttes.

Az idei rendezvény középpontjában a busójárás és a sokácok, Kárpátalja, valamint a török márványpapír-művészet áll. A Mohácson és környékén élő, többségükben római katolikus délszlávok, a sokácok tavaszváró, téltemető népszokása, a busójárás 2009-től szerepel az UNESCO szellemi örökség reprezentatív listáján, 2012 óta pedig hungarikumnak számít. A fesztivál égisze alatt ma nyíló busómaszk-kiállítás szeptember 27-ig látogatható a BKK galériában.

Az ebru, ami törökül papírdíszítő művészetet jelent, 2014 óta van az UNESCO szellemi kulturális örökség listáján, készítésénél természetes, vízben nem oldódó és zsiradékot nem tartalmazó földfestékeket, rózsaágból és lófarokból készített ecseteket és kitrét, vagyis növényi gyökérből kivont enyvet használnak. Úgy tartják, hogy az ebrunak lélekgyógyító ereje is van.

Tavaly, a huszonötödik Summerfesten Százhalombattán új program indult útjára: a legveszélyeztetettebb helyzetben élő magyarokra irányítani a figyelmet, és élő kapcsolatot kialakítani a kárpátaljai és anyaországi magyarok között. Az érdeklődők idén is részesei lehetnek a csodálatos kárpátaljai színháznak és népművészetnek.

A nemzetközi eseményre, melynek fővédnökei Fekete Péter kultúráért felelős államtitkár, Bóna Zoltán országgyűlési képviselő és Vezér Mihály, Százhalombatta polgármestere, 14 országból – Bolíviából, Bosznia-Hercegovinából, Bulgáriából, Chiléből, Indonéziából, Japánból, Kínából, Kolumbiából, Lengyelországból, Malajziából, Oroszországból, Panamából, Spanyolországból és Romániából – érkeznek táncosok, Törökországból és Ukrajnából pedig vendégek.

A százhalombattai programról a www.summerfestbatta.hu, a tököliről a summerfest.tokol.hu, a szigetszentmiklósiról pedig a summerfest.szigetszentmiklos.hu oldalon lehet tájékozódni.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.