időjárás 7°C Gábor , Karina 2023. március 24.
logo

Bartók remekei a Zeneakadémián

A Szent István Filharmonikusok 2023-as évadának kiemelt eseménye a Gaudeamus bérlet ötödik nagykoncertje, melyet március 19-én, vasárnap 18 órakor rendeznek a Zeneakadémián.  A koncertet Bartók Béla műveinek szentelik, műsoron a Magyar parasztdalok, a II. Zongoraverseny és a Concerto, amely Bartók egyik legnagyobb szabású zenekari műve. Az est szólistája Berecz Mihály, Junior Prima-díjas fiatal magyar zongorista, generációja egyik legkiemelkedőbb egyénisége.

Bartók remekei a Zeneakadémián

Zeneakadémia Nagyterme
https://szentistvanfilharmonikusok.hu/esemeny/2023-03-19-gaudeamus-v.html Jegyrendelés

„1907-ben kineveztek zongoratanárnak a Zeneakadémiára és kinevezésemet főleg azért fogadtam szívesen, mert lehetővé tette, hogy itthon telepedjem le és így tovább haladjak folklorisztikus céljaim felé” – írta önéletrajzában Bartók Béla. 1907. május 12-én volt az Országos Magyar Királyi Zeneakadémia (mai nevén a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem) új épületének az avatása. A másnapi hangversenyen Bartók Volkmann Róbert egykori zeneakadémiai professzor C-dúr zongoraversenyét játszotta. Ez volt a Zeneakadémia nagytermében az első, nyilvánosan megszólaló zongoraszám. Bartók szerint „Hálátlan feladat, de megéri az ’elsőség’ elvitázhatatlan birtoklása”. Bartók a II. zongoraversenyt, miként az elsőt is, saját használatára írta, mivel az 1930-as évek elején zongoraművészi pályájának a csúcsán állott, és szólistaként ezzel a művével is bejárta Európa legjelentősebb városait. A Concerto Bartók egyik legnagyobb szabású zenekari műve. Szimfóniaszerű a tételek terjedelme, komoly a mű mondanivalója, a címet pedig a barokk concerto hagyományaira emlékeztető hangszerszólók sokaságától kapta. A művet Bartók a Bostoni Szimfonikusok karmestere, Serge Koussevitzky megrendelése nyomán, 1943 nyarán és kora őszén írta a szerző.

Az est karmestere Kovács János a 2014/15-ös évad óta a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekarának állandó karmestere, a hazai zenei élet egyik kiválósága, a budapesti operaélet mindig maradandót létrehozó személyisége. 

Az est szólistája Berecz Mihály, a fiatal magyar zongorista generáció egyik legkiemelkedőbb egyénisége, aki a Szent István Király Zeneművészeti Szakgimnáziumi tanulmányait Londonban, a Royal Academy of Music zongoraművész szakán végezte kiemelkedő teljesítménnyel. 2021-ben a zürichi Anda Géza verseny Liszt-Bartók-különdíjasa lett, ugyanebben az évben megkapta a Junior Prima Díjat. 2022 januárjától a Liszt Ferenc Zeneakadémia kamara tanszékének tanára.

Műsor:

Magyar parasztdalok 

(I. Ballada, II. Magyar paraszttáncok) 

II. zongoraverseny 

Közreműködik: Berecz Mihály 

-- 

Concerto zenekarra 

I. Introduzione (Bevezetés); II. Giuoco delle coppie (Párok játéka); III. Elegia; IV. Intermezzo interrotto (Félbeszakított közjáték); V. Finale 

Vezényel: Kovács János

Jegyvásárlás: ITT