időjárás 6°C Ambrus 2022. december 7.
logo

Kiállítás a XXIII. Tervezőgrafikai Biennálé zsűrizett műtárgyaiból Békéscsabán

A XXIII. Tervezőgrafikai Biennálé zsűrizett műtárgyanyagából tekinthető meg kiállítás december 23-ig a békéscsabai Munkácsy Mihály Múzeumban. Több mint ötszáz alkotást neveztek az idén nemzetközivé vált biennáléra, amelyek közül a békéscsabai múzeum három termében 265-öt mutatnak be. Érkezett mintegy 40 grafika japán, kínai, amerikai, orosz, szlovák, lengyel, ciprusi és ecuadori tervezőtől is.

Kiállítás a XXIII. Tervezőgrafikai Biennálé zsűrizett műtárgyaiból Békéscsabán

Békéscsaba, Munkácsy Mihály Múzeum
https://munkacsy.hu/ Jegyrendelés

A beérkezett alkotások nagy része terv, úgynevezett privát plakát. Ugyan idén nem határoztak meg kiemelt témát, amelyeket a munkáknak vissza kellett tükrözniük, de egy vezérmotívum mégis dominálja az alkotásokat és ez a tipográfia. Idén a tervezők foglalkoztak még a háborúval és a környezetkultúrával is; de a megszokotthoz képest lényegesen kevesebb kereskedelmi és kulturális plakátterv érkezett.

A biennále szervezői 1978-ban indították el a tervezőgrafika legrangosabb magyarországi periodikus kiállítássorozatát, amelyet kétévente a Munkácsy Mihály Múzeum mutat be azzal a céllal, hogy a mai magyar tervezőgrafika alakulását, új értékeit számon tartsa, és népszerűsítse a fiatal, tehetséges tervezőgenerációk, valamint a művészeti egyetemek tervezőgrafikus hallgatóinak műveit. A biennáléra alkotóművészek, grafikai stúdiók, felhasználó vállalatok, cégek, intézmények és művészeti felsőoktatásban tanuló hallgatók nevezhettek tetszőleges témában és műfajban az utóbbi két évben készített alkotásaikkal.

A díjazott művek a biennále alapszabályának értelmében a Munkácsy Mihály Múzeum gyűjteményébe kerülnek. A tárlatot december 23-ig tekinthető meg.