Dobos C. Józsefnek kilenc könyve jelent meg, az első a Magyar-franczia szakácskönyv volt. Itt újabb rejtélybe botlunk, a tényeket ismerjük, az igazságot nem. Az ezeroldalas munka a könyvészeti adatok szerint 1881-ben jelent meg Budapesten, Méhner Vilmosnál. A kötet címlapján jelzik: első kötet (de több nem jelent meg). Léteznek 1883-as évszámmal nyomott példányok is, ezek kiadója vagy Méhner, vagy a Franklin-Társulat. A „duplázás” lehetséges okainak taglalása túlmegy e cikk keretein. Ami biztos: a szakácskönyv nem jelent meg 1881-ben.
Méhner Vilmos 1880-ban hirdette meg, hogy harminc illusztrált füzetben (havonta két-három füzet jelenne meg) kiadja a Magyar-franczia szakácskönyvet „legfőbb tekintettel a jó magyar polgári konyhára”. A vállalkozás elindult, csakhogy erős késéssel érkeztek a sorozat darabjai, a huszadik füzet például csak 1882 októberében készült el (a 24–25. talán meg sem jelent).
Kizárt tehát, hogy a teljes anyagot már 1881-ben kiadták volna könyvben, megelőzve a füzetsorozat végét. Meglehet, hogy a nyomást korábban elkezdték, de a füzetek késedelmessége miatt megálltak vele, később pedig nem cserélték ki a címoldalt, akkoriban az ilyesmi gyakran előfordult. Az 1883-as megjelenés tűnik reálisnak, ezt támasztja alá, hogy korábban nem is hirdették a könyvet. Az 1883-as dátummal nyomott kötetekben nem szerepel, hogy második kiadás volna, viszont eltűnt a címlapról, hogy első kötet. A szerző azonban már nem Dobos C. József, hanem Duby Károly urasági szakács. Úgy tűnik tehát, hogy a részben elkészült régi nyomást és az újat egyszerre dobták piacra.
A szerző nevének megváltozására számos magyarázat született, de találgatni nem érdemes. Duby Károly nem létező urasági szakácsra azért lehetett szükség, mert Dobos menet közben felmondta az együttműködést a kiadóval. A Fővárosi Lapok 1881. február 27-i számában tudatta a nyilvánossággal, hogy visszalép a Magyar-franczia szakácskönyv szerkesztésétől, a negyedik füzet már nem az ő kézirata alapján jelent meg. A szakácskönyv (fordítási) munkálatait Szentpáli Janka