A többség az igazit szereti
Világszerte a gazdaságilag fejlettnek mondható országokban jelenleg fejenként évente átlagosan 95 kilogramm húst fogyasztanak az emberek, de a fejlődő országokban is egyre több hústermék fogy. A növekedés olyan mértékű, hogy 2030-ra az emberiség egy főre vetítve átlagosan 45 kilogramm húst eszik majd évente. Érdekesség, hogy a baromfifélék iránti igény dinamikusan emelkedik. Ennek oka egyrészt az egészséges táplálkozás, másrészt a kedvezőbb árában keresendő, harmadrészt – főleg egyes régiókban – a muszlim lakosság számának növekedése is hozzájárul e tendenciához. Sertéshústermelésben évek óta Kína az első, pár éve a világtermelés közel fele innen származott. A második helyen az unió állt több mint húsz százalékkal, a maradék részen osztozott a többi ország. A legnagyobb sertéshúsfogyasztással rendelkező régió egyértelműen Ázsia, azon belül is toplistás Kína, amely még így is behozatalra szorul. A marha- és borjúhús termelésének elsődleges régiója Észak- és Dél-Amerika, a második pedig Ázsia.
Az Agrárminisztérium tájékoztatása szerint itthon 2017-ben egy ember összesen 61,1 kiló húst evett meg. Ebből a marha és borjú egy, a sertés 17, a baromfi húsz, az egyéb hentesáru 9,4, a belsőség 2,3 és a húskonzerv 2,7 kilogrammot tett ki. Szalámiból, szárazkolbászból, sonkából 8,4 kiló, juh-, kecske-, nyúl- és egyéb húsból 0,1 kilogramm fogyott.