Aki nem tud leállni…

Az Alibaba és az Ant Group alapítója, a kínai Jack Ma ­hónapok óta nem jelent meg a nyilvánosság előtt. Ez nem szokása. A váratlan eltűnésben valószínűleg a pekingi hatalom is érintett, amely napokkal az internetes pénzügyi szolgáltató tőzsdére bevezetése előtt mondott nemet a tranzakció­ra. Hasonló kámforrá válás másokkal is történt.

Pósa Tibor
2021. 01. 16. 15:45
Alibaba 20th Anniversary Party In Hangzhou
Jack Ma (jobbra) az Alibaba születésnapi partiján a hangcsoui olimpiai stadionban, 2018. A semmiből építette föl magát Fotó: VCG Forrás: Getty Images
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Jack Ma a kínai kapitalizmus jelképes figurája, az ország egyik leggazdagabb embere, akinek magánvagyonát ötven-hatvan milliárd dollárra teszik. Munkáscsaládból származik, ő valóban a semmiből építette fel internetes kereskedőházát és később a pénzügyi szolgáltatásokat nyújtó vállalatbirodalmát. Ráadásul párttag. A kínaiak közt is apró termetű Ma már az általános iskolában is arról volt híres, hogy szembeszállt nála sokkal tes­tesebb diáktársaival is. Verekedős gyermek volt – ilyen véleményt formáltak róla a tanárok, közben csak ügyességével és fürgeségével akarta kivívni a méltó helyet a társai közt. Nem félt, és nem hagyta magát. Most viszont a gyanú szerint túl nagy ellenféllel rúgta össze a port, a Kínai Kommunista Párttal.

Uzsorás rendszer

A mindenféle fórumon előszeretettel felszólaló, gondolatait a jövőről kifejtő, karizmatikus kínai dollármilliárdosról tavaly november eleje óta nem tudni semmit. Már korábban lekötött előadásain sem jelenik meg, és semmilyen hírt nem ad állapotáról, helyzetéről. Ez nagyon emlékeztet azokra az eseményekre, amelyek a közelmúltban számos, a kínai közéletben ismert vagyonos vállalkozóval, de még filmsztárokkal­ is megtörténtek. Egy időre – néhány naptól akár egy évig terjedhetett ez az időszak – megmagyarázhatatlan módon eltűntek, majd újra előbukkantak. Harapófogóval sem lehetett kihúzni belőlük egyetlen szót sem arról, hogy hol jártak: vajon rendőrségi kihallgatáson vettek részt, esetleg előzetes letartóztatásban voltak, vagy egy kellemes külföldi kiránduláson vettek részt? Az eltűntek másik részéről viszont megjelentek hírek, melyek szerint megkezdték letölteni tetemes büntetésüket, amelyet különböző pénzügyi machinációkért kaptak.

De mi lehet a helyzet Jack Mával? Tavaly november 3-án a kínai tőzsdefelügyelet leállította a világtörténelem legnagyobb értékpapír­piaci bevezetését. Az Ant Group 173 milliárd dollárt ért a szakértők szerint. Ehhez a csoporthoz tartozik a Meituan áruküldő szolgáltatás, a DiDi taxi, a Sense Time, amely elektronikai megfigyelő szolgáltatásokat nyújt. A vállalatbirodalom legfontosabb része a pénzügyi szolgáltatások, az interneten keresztül összesen 290 milliárd dolláros hitelt nyújtott az ügyfeleinek. A CreditTech 500 millió kínai állampolgárral áll kapcsolatban, akik számosan csak tőle jutottak személyes és kisvállalkozási kölcsönökhöz, köszönhetően az elnéző hitelképességi és fedezetbiztosítási vizsgálatoknak. A csoport a XiangHuBao biztosítási vállalatnál 107 millió ügyféllel rendelkezik. A Yu’e Bao befektetési alap a világ harmadik legnagyobb ilyen intézménye. Óriási cégbirodalom, amelyet valószínűleg nem tudott megemészteni a pekingi vezetés egy része, ezért leállították a tőzsdei bevezetését a hongkongi és sanghaji értékpapírpiacra. Ez hozzásegítette volna Jack Mát, hogy a világ legnagyobb pénzintézeteivel, a JP Morgannel és a Kínai Ipari és Kereskedelmi Bankkal emlegessék együtt.

A felügyelet szerint monopóliumra irányuló törekvéseket fedeztek fel az Ant Groupnál, és kötelezték az óriást, hogy tegyen le egy tervezetet ezek felszámolására. Hetekkel a bevezetés előtt Jack Ma egy sanghaji beszédben keményen ostorozta a „túl merev, az innovációt elnyomó, uzsorásként viselkedő, nagybankok mellett kiálló kínai pénzügyi rendszert”. Ezt nem kellett volna. Hiszen negyedszázados karrierje alatt jól megtanulhatta, hogy a párt határozatait még neki sem szabad bírálni, legyen akár Kína egyik leggazdagabb embere. Az október végi fórumon bizonyára már tudatában volt annak, hogy valami készülődik ellene. Az elemzők szerint valószínűleg Hszi Csin-pinget, a Kínai Népköztársaság elnökét is megsértette szavaival, amelyekre a rivális kínai bankvezetők vezetői is ráerősítettek.

Kínában a hatalmas, bürokratikus bankrendszer politikailag átszőtt szociális szerepet is játszik. Nem tudnak olyan technológiai újításokat bevezető vetélytársak ellen fellépni, mint az Ant Group. Ellenben nekik jobb a képviseletük az „újakkal” szemben a hatalom berkeiben. Már négy éve felhívta a figyelmet az állami China Bank kormányzója, hogy nem ártana jobban felügyelni a pénzügyben megvalósuló új technológiákat, amelyek előretörnek a szektorban. Eközben szakadatlanul nőtt például az Ant ügyfélköre és bevételei, míg Jack Ma nem győzte számolni az ellenségeit. A november előtti napokban a CCTV, az állami televíziós állomás műsorvezetője „vámpírnak” és „pénzügyi ragadozónak” minősítette az Antot. Ebből már lehetett sejteni, hogy mire megy ki a játék. Közben a sajtóban számtalan cikk jelent meg az internetes bankolást nyújtó vállalkozások veszélyeiről.

Jack Ma (jobbra) az Alibaba születésnapi partiján a hangcsoui olimpiai stadionban, 2018. A semmiből építette föl magát
Fotó: Getty Images

Tönkretenni a mítoszt?

Az Ant cégcsoport jövője megjósolhatatlan. Egyesek szerint valószínűleg feldarabolás vár rá. Jack Ma jelenleg a kínai kapitalizmus megjelenítője, az ő megvádolása nem érné meg a hatalomnak. Nemcsak Mát tennék tönkre, hanem a kínai kapitalizmus mítoszát is, benne a gyors meggazdagodás reményével. Bár valószínűleg őrá nem húzzák rá a korrupció vádját, inkább az illetékes elvtársak meggyőzik az együttműködés szükségességéről. Túl nagyra nőtt az internetes vállalkozó. Ez felmérhetetlen károkat okozna a pekingi vezetésnek és a kínai kapitalizmus rendszerének. Emberek százmilliói kezdenének elgondolkodni azon, hogy mennyire éri meg vállalkozni az ázsiai országban. Jack Ma most valahol a KKP vendégszeretetét élvezi, esetleg megkérték arra, hogy ne hagyja el lakhelyét, míg kollégái elvégzik a kért módosításokat. Az internetes hitelintézet már most tudatta, hogy első lépésként szigorítja a hitelfelvételi vizsgálatot.

Elutasítva

Jack Ma második nagy dobása, miután 2014-ben bevezették az Alibabát a New York-i tőzsdére, legalábbis késik. Az akkor 25 milliárd dolláros értéken bevezetett cég össz tőzsdei értéke­ szabályszerű hisztéria után percek alatt 230 milliárdra kúszott. Csak ez az akció 17 milliárd ­dolláros hasznot hozott Mának. Az Alibabában nyolcszázalékos részesedése van, minek tovább dogozni? Akkoriban úgy tűnt, hogy ő is osztja ezt a véleményt. Elköszönt munkatársaitól, és távozott a cégtől. Mint mondotta, ezentúl a golftudását fogja tökéletesíteni a világ különböző pályáin. Aztán épp az Ant visszacsábította: ha igazi kapitalista vagy, neked sose elég.

Az biztos, hogy nem otthonról hozta ezt a szellemet. Még évekkel ezelőtt édesapja 25 dollárnak megfelelő nyugellátást kapott havonta az államtól. A fia meg akkoriban épp 25 milliárd dollár vagyonnal rendelkezett. Két világ találkozott egymással. De neki sem indult könnyen az élet. Hangcsouban harmadik próbálkozásra vették fel angol szakra, tanulmányai alatt külföldiek idegenvezetőjeként dolgozott. Közben tízszer pályázott a Harvardra, mindannyiszor elutasították. Az egyetem elvégzése után jelentkezett a szállodaiparba, de innen alacsony termete miatt eltanácsolták. Ám ő nem adta fel. Mint később elmondotta, a két legfőbb tulajdonsága a munkabírás és a szorgalom. Még a ’80-as években, amikor Teng Hsziao-ping akkori kínai pártvezető megnyitotta az utat a kínai magánvállalkozások előtt, létrehozott egy angol fordítóirodát. Aztán angol tolmácsként az Egyesült Államokba utazott, ahol alkalma volt felkeresni a Szilícium-völgyet. Itt ismerkedett meg az internettel, amelyben hatalmas lehetőséget látott. Előbb még Yellow Pages-mintájú kínai telefonkönyv kiadásával próbálkozott, ami nem hozta meg a várt sikert.

Hatvanezer dollárból 1999-ben 17 közeli emberével – akik közt voltak gyermekkori barátai, közeli rokonai, volt diákjai, munkatársai – megalakították az Alibabát, amely az internetes vásárlást honosította meg Kínában. Azóta ebből a csapatból nem egy szerepel Kína száz leggazdagabb embere közt, de a többiek sem panaszkodnak. Ám az ebből származó hihetetlen bevétel, a dollármilliók sem eredményezték azt, hogy Jack Ma leálljon. Az elmúlt évtizedben felfuttatta az Ant Groupot, valószínűleg a tőzsdei bevezetés is azt a célt szolgálta, hogy a világ leggazdagabb embereivel mérje össze magát. Ám most – egyelőre –

ez nem jött össze. A Kínai Kommunista Párt az útjába állt, nekik nem kell olyan nagy hatalmú vezető, aki talán egyszer Kína első emberének is képes ellenállni. Jack Ma okos, tudja, hol a helye, ő is átlátja, ha nem megy, amit elképzelt. Minden bizonnyal végrehajtja a hatalmas cégbirodalmon a kért változásokat. Csak 57 éves, bőven van még ideje.

Vasököl

Már folyik a jövőre esedékes kínai pártkongresszus előkészítése. Csen Jiszint a Központi Bizottságból azzal bízták meg, hogy a párttagság felülvizsgálatával olyan tiszta, megbízható és abszolút lojális tagságot hozzon létre, amely állhatatosan szolgálja a Kínai Kommunista Pártot. Hszi Csin-ping teljes mértékig hű pártvezetőnek az a feladata, hogy felügyelje a KKP belső megtisztítását. Akár ennek a tisztogatásnak is lehet az egyik áldozata Jack Ma, noha számtalan példa van arra, hogy a párt Központi Bizottságának vasökle, a fegyelmi vizsgálattal foglalkozó munkatársak olyan ajánlatot tesznek, amelynek nem lehet ellenállni. Általában repülőtereken lépnek oda civil ruhás férfiak egy gazdag honfitárshoz, és meginvitálják egy teára. A gazdag kínai ekkor már sejti, hogy nem fogja elérni repülőjét. Van úgy, hogy néhány nap után a kihallgatott személy hazatérhet, általában a hatóságok ekkor valaki ellen akarnak vallomást kicsikarni, amit meg is kapnak. Ha valakire nem bizonyítottak rá főbenjáró bűnt, a vállalkozó akkor is hallgat arról, hogy hol járt. Mint a világban máshol is, a kínai milliárdosok között a tiszta életű olyan ritka, mint a fehér holló. Mindenki ügyeskedik, hajtja a pénz imádata, és az állami és pártalkalmazottak bizony egy kis summáért gyakran szemet hunynak. A megvádoltaknak súlyos büntetésekkel kell szembenézniük, általában 18 évet szoktak kiszabni az aktív korrumpálóra. A korrupcióellenes kampány Hszi Csin-ping 2012-es pártfőtitkárrá választását követően erősödött fel, ennek látjuk a közelmúltban újbóli fellángolását. Az eltűntek között volt egyszerű szabóból lett mára milliárdossá nőtt divatcég vezetője, tőzsdei guru, aki állítólag pártállami potentátok pénzét is forgatta, az Interpol kínai vezetője, egy cseh futballcsapatnak és jelentős médiavállalkozásoknak a tulajdonosa. De hasonlóan járt a népszerű színésznő, Fan Ping-ping is, aki előkerülvén bejelentette, hogy adóhátralékként most fizetett be 40 milliárd (!) forintnyi jüant a kínai államkasszába.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.