Három gazdag harcos

Férficsontvázakat, ruhavereteket, szablyákat, tegezeket, lómaradványokat és lószerszámokat takart évszázadokig a termőföld.

2021. 04. 14. 15:51
null
Részleges lovas temetkezés nyomai az egyik sírban. Megbolygatott maradványok Forrás: Türr István Múzeum
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Különleges honfoglalás kori leleteket is találtak egy Bajához közeli lelőhelyen a Türr István Múzeum régészei.

Férficsontvázakat, ruhavereteket, szablyákat, tegezeket, lómaradványokat és lószerszámokat takart itt évszázadokig a termőföld. Ugyanekkor egy-két szarmata lelet is előkerült a mélyből, többek között egy félhold alakú aranycsüngő (lunula) egyik fele. Arra, hogy a mezőgazdasági munkák által bolygatott terület alatt két korszakos temető rejlik, a gazdag felszíni leletanyag utalt.

A mentőfeltárás során három honfoglalás kori sírhelyet azonosítottak. Az első gazdag férfisír, amelyben a csontváz mellett fegyvereket is találtak, illetve ételmellékletet a koponya szomszédságában állatcsont formájában. Az erős csontozatú férfi vázán – a térdkalácsokon és a sarokcsontokon – megerőltetésből származó nyomok, egyik alkarján gyógyult törés látható, ami egyértelművé teszi, hogy harcos földi maradványairól van szó.

Ezt a megállapítást erősíti, hogy a csontváz bal oldalán nyíltegez feküdt, benne különböző típusú, épen maradt nyílhegyekkel. Erre volt ráhelyezve egy viszonylag jó állapotú szablya. Mivel az íj szerves anyagból készült, elpusztult, csupán­ hat csontlemez maradt meg belőle. Eredetileg ezeket a fegyver két végére és közepére erősítették. Elhelyezkedésük alapján az íj mérete is rekonstruálható.

A feltáráson a honfoglalás korára jellemző részleges lovas temetkezés nyomait is megfigyelték: a ló koponyáját és négy lábszárcsontját az elhunyt lába alatti sírrészletben. A lószerszámok közül két kengyelt, egy csikózablát és egy hevedercsatot ástak ki.

– A hevedercsat a ló koponyája alatt jelentkezett. A csontok felszedésekor nagyon ügyeltünk, hátha sikerül megfigyelnünk a nyereg nyomát, hiszen vannak erre analógiák, a leghíresebb a soltszentimrei, de sajnos nem jártunk sikerrel, a földeken átjáró állatok megbolygatták ezt a részletet

– mondja Cs. Andrási Réka régész.

Részleges lovas temetkezés nyomai az egyik sírban. Megbolygatott maradványok
Fotó: Türr István Múzeum

Az archeológusok további két férfi sírját is feltárták, lószerszámok ezekből is előkerültek, állati koponya és lábszárcsont viszont nem. Ez azt jelenti, hogy ez a két lelet a jelképes lovas temetkezések csoportjába tartozik. Az emberi csontokon kívül itt nyílhegyeket, illetve az egyik sírban nyíltegez alkatrészeit találták.

A régészek érdekességként említik, hogy

a X. század előtt ezen a területen szarmaták temetkeztek, a honfoglalás kori fegyveres sír tehát szarmata temetkezésbe lett beleásva, amely egy körárok része.

Feltételezik, hogy a X. századi sírok jelentős része még érintetlen, a földmunkák miatt viszont folyamatos veszélynek vannak kitéve. Az eke húzta sávok közvetlenül a csontok és a szablya felett rajzolódnak ki a talajban, sőt az egyik nyíltegezt meg is sértették. Hogy elkerüljék a további károkat, a Türr István Múzeum munkatársai folytatni fogják a kutatásokat a földtulajdonos hozzájárulásával.

A három honfoglalás kori harcos sírjának pontos lelőhelyét a régészek nem kívánják megadni, mint mondják, tartanak az illegális fémkeresősöktől, akik tevékenységükkel rengeteg kárt okoznak: beavatkozásuk következtében fontos adatok és tárgyak vesznek el.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.