Akasztott ember házában nem emlegetünk kötelet, fine dining gasztrodzsemborin pedig nem beszélünk virsliről… – mondta magában Rezeda Kázmér, és valóban…
Sem virsliről, sem szafaládéról, sem pediglen krinolinról. Az ilyesmi magánügy. Némiképp szégyellnivaló. Mint a rokon, ki börtönben ül.
– Holott – és Rezeda Kázmér felcihelődött, hogy útnak eredjen – eszi mindenki. – Ennek oka pedig ismeretlen. Igaz, Berkesi András-regényeket is olvasnak a mai napig, ami szintúgy megmagyarázhatatlan.
Virsli, szafaládé, krinolin.
– Érdemes és nem tanulság nélkül való vetni egy pillantást, mit is ír ezekről korunk enciklopédiája – gondolta Rezeda Kázmér, és vetett egy pillantást:
„A virsli a vörösáruk csoportjába tartozó, pépesítéssel készülő húskészítmény. A hagyományos (jó minőségű) virsli alapanyaga 40% marhacomb, 35% sertésszalonna, 20% jég, emellett fűszereket tartalmaz, ezeket az alapanyagokat a krémességig pépesítik a jéggel, amit fokozatosan adagolnak, majd a prádnak nevezett húspépet bélbe töltik (többnyire juh vékonybélbe, emészthető, fehérje vagy cellulóz alapú mesterséges bélbe), főzik és esetleg füstölik. A pépesítésnek köszönhetően a végtermék egységes szerkezetű és színű.” Hát ez pompás…
Továbbá: „A 2017 augusztusában kiadott Magyar Élelmiszerkönyv már pontosan előírja, milyen szempontoknak kell megfelelnie egy hústerméknek ahhoz, hogy szafaládévá lehessen nyilvánítani. A szafaládé eszerint 28-36 mm átmérőjű, természetes vagy műbélbe töltött húspép alapú termék lehet. Hőkezelhetik főzéssel, lehet füstölt vagy füstöletlen, esetleg füst ízesítésű. A szafaládé színhústartalma legalább 55% kell, hogy legyen, valamint további legalább 10% hústartalomnak kell származnia a csontokról mechanikusan lefejtett húsból. Leggyakrabban fekete borssal, gyömbérrel, paprikával és fokhagymával fűszerezett, bélbe töltött, általában párban árusított. A minőségi szafaládét a virslihez hasonlóan főleg marhahúsból készítik, de fűszerezésük és vastagságuk különböző.”
Ezek szerint a szafaládé tehát „egy olyan hústermék, mely legalább 65% hústartalommal rendelkezik összesen. Ezzel a számmal pedig a legtöbb más, húspép alapú terméket – a hagyományos vagy frankfurti virslit, a krinolint, illetve a csemege debrecenit – megelőzi.”