Boszorkányégetés

Az Amber Heard és Johnny Depp színészek rágalmazási perében született ítélet azt jelzi, hogy a #metoo és woke mozgalmak globális trendje túljutott csúcspontján. A valóságshow-vá züllesztett igazságszolgáltatás a jövő?

2022. 06. 13. 16:24
Depp v Heard defamation lawsuit at the Fairfax County Circuit Court
epa09990824 Actor Amber Heard waits for the jury's verdict in the Depp v. Heard civil defamation trial at the Fairfax County Circuit Courthouse in Fairfax, Virginia, USA, 01 June 2022. The jury found that US actor Johnny Depp was defamed by his ex-wife, US actor Amber Heard, in his 50 million US dollar defamation lawsuit against her and awarded him with 15 million US dollars. The jury also found that Heard was defamed by Depp through his former attorney, Adam Waldman, and awarded her with two million US dollars. EPA/EVELYN HOCKSTEIN / POOL Fotó: EVELYN HOCKSTEIN / POOL
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Múlt héten megszületett az ítélet Johnny Depp és Amber Heard hat héten át a nyilvánosság előtt zajló, az interneten követhető perében: az esküdtek szerint Heard becsületsértést követett el, amikor a The Washington Postban 2018-ban megjelent véleménycikkében azt állította, családon belüli erőszak érte. Bár Heard nem írta le exférje nevét, az ítélet szerint világos volt, hogy rá gondolt, és tudatosan állított valótlanságot. Depp még 2020-ban elvesztett egy másik rágalmazási pert a brit The Sun napilap ellen, és gyakorlatilag kettétört a karrierje: úgy voltak vele Hollywoodban, mint Woody Allennel: kedveljük, de inkább megtartjuk a három lépés távolságot, mert nem akarunk belekeveredni. A mostani perben mindhárom pontban Deppnek adtak igazat, volt nejének pedig végül mintegy nyolcmillió dollárt kell kicsengetnie rágalmazásért.

Amber Heard az ítélethirdetés után közleményt adott ki, amelyben volt férje aránytalan hatalmát és befolyását okolja, és kifejti: még az őt ért veszteségnél is csalódottabb amiatt, amit ez az ítélet más nők számára jelent. „Ez egy visszaesés. Visszaállítja az idő kerekét egy olyan időbe, amikor egy nőt, aki felemelte a szavát és felszólalt, nyilvánosan megszégyeníthettek és megalázhattak. Visszaveti azt az elképzelést, hogy a nők elleni erőszakot komolyan kell venni” – írta, majd még belekeverte mondandójába a szólás­szabadságot is, mivel szerinte csorbult a szabad és nyílt beszédhez való joga azáltal, hogy ő veszített. Depp saját közleményében háláját fejezte ki, amiért az esküdtszék visszaadta az életét, amelyet évekkel ezelőtt tönkretett a rágalmazás. „Remélem, hogy az igazság kimondására irányuló törekvésem segített másoknak, férfiaknak vagy nőknek, akik az én helyzetemben találták magukat, és hogy az őket támogatók soha nem adják fel. Azt is remélem, hogy a bíróságokon és a médiában is visszatér az az állapot, hogy valaki ártatlan, amíg a bűnösségét be nem bizonyítják.

A legjobb időszak még hátravan, és végre elkezdődött egy új fejezet. Veritas numquam perit. Az igazság soha nem vész el” – fogalmazott.

Maga a per egészen különleges médiajelenség volt: gyakorlatilag nem lehetett ránézni egy közösségi vagy híroldalra az elmúlt hetekben anélkül, hogy ne vágták volna az arcunkba. Volt itt minden: hírességek a tanúk padján, azóta valóságos sztárrá váló talpraesett latin ügyvédnő, bántalmazó anya, olyan exek, mint Elon Musk vagy Kate Moss szupermodell, drogok és alkohol, balhék és lesminkelt monoklik, levágott ujj és bosszúból ágyba sz..ás. A Judy bírónő szteroidos változatához hasonló tárgyalás során lejátszották az esküdteknek az egykori sztárpár veszekedéseiről készült felvételek részleteit, hogy eldöntsék, ki vert kit, hiszen mindkét fél ugyanazt állította, hogy a másik bántalmazta őt. A tárgyalás rengeteg nézője két táborra szakadt, ám a Deppet védők jóval hangosabbak voltak.

Az ítélet a metoo-woke mozgalom eddigi legnagyobb veresége, ami egyrészt azt jelzi, hogy ez a globális trend túljutott a csúcspontján, másrészt viszont ijesztő irányba vitte társadalmunkat: valóságshow-vá tették az igazságszolgáltatást. Milliók röhögtek valamin, amin már sírni sem lehet – a nyilvánosságnak ez a szintje pedig az ítélet függetlenségére is hatással lehet. Az esküdteket általában a tárgyalás kezdetétől a végéig elzárják a médiától, most a bíró csupán felszólította őket, hogy csak a tárgyalóban elhangzottakat vegyék figyelembe. Annak idején az O. J. Simpson-ügy kapott hasonló médiafigyelmet, ám az egyrészt gyilkossági ügy volt, másrészt pedig a tárgyalásról csak jeleneteket játszottak a perközvetítésre specializálódott csatornán. A Depp kontra Heard esetről szóló híráradat invazív jellege drámai különbség: a média gyakorlatilag megkerülhetetlenné tette. A trend nem egyedi, elég csak a Zelenszkij ­reality show-ra gondolnunk – halottak ezreivel és menekültek millióival csalogatja a bámészkodókat.

A The New Yorker véleménycikke szerint az ítélet egyenesen dermesztő, hiszen a párkapcsolati erőszak áldozatai a tárgyalást követve valószínűleg arra a következtetésre jutottak, hogy ha megosztják tapasztalataikat, akkor hiteltelenné válhatnak, megszégyenítik és kiközösítik őket. Amber Heard virtuális boszorkányégetését elnézve a félelem jogos, ám nem szabad elfelejteni, hogy a párkapcsolati erőszak sajátja, hogy léteznek kölcsönösen bántalmazó, toxikus kapcsolatok: az angliai és amerikai bíróság ellentétes ítéletei, valamint a bemutatott rengeteg bizonyíték és vallomás pedig arra enged következtetni, hogy a Heard–Depp-házasság sem volt teljesen fekete-fehér. A szexista kettős mércék az egyoldalú bántalmazási narratívát erősítik, és amikor a Heard arcára kiülő érzelmek eltorzították a vonásait, az internet népe belefogott a mémgyártásba. Deppet szentté avatták, és vírusként terjedt a #JusticeForJohnnyDepp (igaz­ságot Johnny Deppnek) hashtag.

Örvendetes, hogy ami eddig a legnagyobb baj volt a #metoo-val, most jogállamhoz méltóan lett rendezve, a probléma gyökere onnan ered, hogy egy valóságshow-szintre emelt esetre hivatkozva egyesek halottnak nyilvánítják a számtalan nő és férfi tényleges szenvedését feltáró mozgalmat. Az egyik oldalon azért, mert most bizonyítottnak látják, hogy az áldozatok hazudnak, a másik oldalon pedig azért, mert úgy vélik, hogy sehova nem jutott a mozgalom, ha egyszer nem ítélnek vakon a vádló javára. Egyik radikális nézőpontnak sincs igaza. Az Amber Heard–Johnny Depp-per egyáltalán nem tipikus kimenetele nem húzható rá a hétköznapi párkapcsolati erőszak áldozataira. Az átlagember számára nehéz médiafigyelmet szerezni, és még annál is nehezebb a lelki, fizikai vagy akár szexuálisan bántalmazó kapcsolatból szabadulni a sokszor anyagilag is kiszolgáltatott, gyerekekkel zsarolt félnek: csak a legbrutálisabb esetek kerülnek általában a hírekbe, ám még a nagy nyilvánosság által követett ügyekben is kínkeserves az igazságtétel.

Borítókép: Amber Heard (Fotó: EPA/EVELYN HOCKSTEIN / POOL)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.