Egyre több Ukrajnába küldött fegyverszállítmány kerül csempészek kezére

Február óta dúl az ukrajnai háború, az utóbbi időben pedig egyre több szó esik arról, hogy nagyon kockázatos az ott felhalmozott hatalmas mennyiségű fegyver későbbi sorsa. Vannak ugyanis arra utaló jelek, hogy a Kijevnek szánt nyugati lőfegyverek egy része a nemzetközi feketepiacokon jelenik meg, így kerülve szervezett bűnözők és terroristák kezébe. Mint a Media­works Hírcentruma összefoglalójából kiderül, a veszélyre már az EU és a NATO is felhívta a figyelmet.

Pámer Dávid
2022. 07. 30. 12:00
A Ukrainian soldier holds the MBT-NLAW (Next generation
KYIV OBLAST, UKRAINE - 2022/04/12: A Ukrainian soldier holds the MBT-NLAW (Next generation Light Anti-tank Weapon) provided by the United Kingdom to the Ukrainian army. Life in the Ukranian army trenches as Russia retreated from Kyiv Oblast, and now concentrates the offensive in the eastern part of Ukraine, Alexander (48), Sergey (42), Andrew (41), Oleg (31) and their battalion might be send to the Eastern part of Ukraine in a few days time to join the battle operation. (Photo by Alex Chan Tsz Yuk/SOPA Images/LightRocket via Getty Images) Fotó: SOPA Images
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Noha komoly problémát okozhat, mégis csak az utóbbi időben kapott nagyobb nyilvánosságot az ukrajnai háború egyik veszélyes hozadéka, hogy mi lesz a Nyugatról odaszállított, nagy mennyiségű fegyverarzenál további sorsa. Vannak jelzések, hogy a segélyként érkezett fegyverzet egy része már a nemzetközi feketepiacokon bukkan fel kínálatként. Ezek a piacok a diktátorok, terroristák, szervezett bűnözői csoportok preferált beszerzési forrásai.

Az ukrajnai fegyverek illegális kezekbe kerülése a magyarországi sajtóban legutóbb azután merült fel, hogy egy közelmúltban történt rajkai akcióban hatalmas fegyverraktárat számoltak fel nemzetközi akció keretében a magyar hatóságok. A szlovák Nemzeti Bűnüldözési Ügynökség, az Alsó-ausztriai Tartományi Bűnügyi Hivatal és a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda (KR NNI) a közös Parketár műveletsorozatban számos elfogást és kutatást hajtott végre július közepén.

Az ügyben tavaly decemberben indult nyomozás, majd 2022. július 12-én akcióba léptek a magyar, szlovák és osztrák bűnüldöző szervek. Összesen 12 kutatást végeztek, ebből kettő Rajka és Mosonmagyaróvár területén zajlott, három osztrák területen, hét pedig Szlovákiában. A kutatások során többféle kábítószert találtak: három kilogramm kokaint, pervitint és marihuánát. Ezenfelül lefoglaltak háromszázezer euró összegű pénzt, aranyrudakat, ékszereket és különböző luxuscikkeket, valamint illegális lőfegyvereket. Hét embert tartóztattak le szlovák területen, Ausztriában pedig négy személyt, 16 személyt gyanúsítanak bűnszervezet szervezése, kábítószer és pszichotróp anyag tartása, illetve terjesztése miatt. Ez a bűnszervezet a gyanú szerint 2016 óta működik, mexikói és román kartelleken keresztül több mint száz kilogramm kábítószert hozhattak be Európába.

A központ Bécs volt, onnan pedig szlovák dílereken keresztül terjesztették a kábítószert.

Boross Zoltán, a KR NNI Nemzetközi Bűnözés Elleni Főosztály vezetőjének tájékoztatása szerint a szlovák hatóságok júniusban keresték meg a magyar rendőrséget, egy hónappal később pedig lecsaptak Rajkán egy ismert szlovák MMA-harcos testvérére és annak feleségére. Ez volt az elmúlt 25 év legnagyobb fegyverfogása: a szlovák férfi három lakcímén tartottak kutatást. A nyomozók munkáját a terrorelhárítási központ is segítette. A tűzszerészek és a helyszínelők összesen 59 éles lőfegyvert, mintegy 45 ezer lőszert, 285 tárat, hangtompítót és más fegyverhez tartozó alkatrészeket találtak. Emellett különböző marokfegyverek, gépfegyverek, pisztolyok és mesterlövészpuskák kerültek elő. A pincében öt kilogramm TNT, időzítős gyutacs és 2,5 kiló ismeretlen eredetű robbanószer lapult, utóbbit még a helyszínen megsemmisítették. A lefoglalt fegyverek értéke meghaladja a félmilliárd forintot.
Több fegyver származási helyét még vizsgálják, 28 lőfegyver eredetét ugyanakkor sikerült azonosítani, ám jelenleg nincs arról információ, hogy bármelyik is eredetileg Ukrajnának szállított fegyver lett volna. Az ugyanakkor tény, hogy az EU-tagállamok aggódnak a háborúban használt fegyverek holléte miatt. Mint azt nem egy esetben közölték, a nyugati nemzetek azt szeretnék, ha Ukrajna szilárdabb rendszerrel rendelkezne az Oroszország elleni küzdelemhez kapott fegyverek nyomon követésére. Vannak arra utaló adatok, hogy a fegyverek egy része Dél-Lengyelországban landol, majd elszállítják őket a határra, ahol egyszerűen szétosztják őket, onnan pedig nyugati és más országok bűnözőihez kerülnek. Ezek után követhetetlen a fegyverek útja, és a bűnüldöző szervek csak találgatnak, hol használják fel őket, vagy hogy egyáltalán az adott országban maradnak-e.
Az olyan szervezetek is, mint az Interpol és az Europol, arra hívták fel a figyelmet, hogy az Ukrajnának küldött fegyverek a feketepiacra kerülhetnek. Egyes országok, például Svédország rendőrtisztviselői szintén az Ukrajnából kiinduló fegyverkereskedelem jelentette veszélyről beszéltek. Ahogy azt megállapították, a Nyugatról szállított fegyvereket, mint például a NLAW vállról indítható páncéltörő rakétát vagy a Switch­blade „kamikaze drónt” a fegyvercsempészek szívesen kínálják a darkneten. Az is csak a háború kitörése után hónapokkal történt meg, hogy riasztást adott ki a NATO és az EU az ukrajnai fegyvercsempészet veszélye miatt, és az érintett országok felszólítást kaptak, hogy fokozottabban figyeljék a fegyverszállítások útját, mert a lőfegyverek és a robbanóanyagok illetéktelen kezekbe kerülhetnek. Jelezték: a feketepiac virágzik a fegyverkereskedelemben, ezért sürgős megoldásra van szükség. Az Interpol pedig júniusban figyelmeztetett, hogy az Ukrajnába küldött fegyverek európai bűnözők kezébe juthatnak, és a szervezett bűnözői csoportok erősödni fognak, ahogy a fegyverek elérhetővé válnak. Ezt Bonnie Denise Jenkins amerikai nemzetközi biztonsági miniszter is megerősítette, aki kijelentette, hogy az Egyesült Államok rendkívül komolyan veszi a felelősségét az amerikai gyártmányú védelmi technológiák eltérítésében vagy illegális terjesztésében. Az ügy az Európai Unió belügyminisztereinek találkozóján is téma volt.

Jürgen Stock, az Interpol főtitkára arról is beszélt, hogy nincs kétsége, hogy az illegális fegyverkereskedelem növekedni fog, amint véget ér az ukrajnai háború. Láttuk ezt a balkáni régióban, láttuk ezt Afrikában is. A szervezett bűnözői csoportok természetesen megpróbálják kihasználni ezt a kaotikus helyzetet – fogalmazott a főtitkár. Jürgen Stock arra ösztönözte az Interpol 195 országát, hogy használják a rendelkezésre álló adatbázisokat, amelyek segíthetnek nyomon követni a fegyvereket, így azokat is, amelyeket egy másik országban loptak el. Felröppentek olyan hírek is, hogy a Szabadka közelében lévő erdőben július elején egymásra támadó migránscsoportok is illegális, Ukrajnából származó fegyverekhez jutottak, de ezt eddig egyetlen hatóság sem erősítette meg hivatalosan. A bevándorlók közötti leszámolás felzaklatta a helyi lakosságot: afgán és pakisztáni migránsok csaptak össze, majd lakossági bejelentésre reagálva a rendőrség megerősített erőkkel, golyóálló mellényben vonult ki a helyszínre, illetve a szabadkai mentőegységek is a helyszínre mentek. A rendőrség lezárta az erdő felé vezető utakat, és az újságírókat sem engedték tovább. A mentőegységek nyolc migránst szállítottak be a szabadkai kórházba, közülük egy még útközben elhunyt. A beszállított sérültek között volt egy 16 éves lány is, rajta életmentő műtétet hajtottak végre.

Borítókép: Ukrán katona brit NLAW tankelhárító fegyverrel Kijev körzetében. Követhetetlen utakon (Fotó: Getty Images)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.