Gárdonyi Géza, a török szavak megmentője

Az Egri csillagokban Gárdonyi saját magyarázatával 73 török szó, kifejezés szerepel.

Balázs Géza
2022. 10. 21. 12:25
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Négyszázhetven éve, 1552. október 17-én, több mint egy hónapos ostrom után a törökök feladták az egri vár meghódításának tervét, és elvonultak. A győzelem emlékére október 17-e minden évben az egri vár napja.

A magyar nyelv életrajza című kötetében Bárczi Géza említi, hogy a százötven éves török hódoltság időszakában a magyar vitézek közül sokan megtanultak törökül, a török katonák és hivatalnokok jó része pedig magyarul. 

A török intézmények, méltóságok, fegyvernemek kifejezései azonban a törökök kiűzése után egy-két nemzedék alatt eltűntek nyelvünkből, például defterdár (adószedő), topcsi (tüzér). Gárdonyi Géza Egri csillagok című művének köszönhető, hogy talán mégsem. 

Az Egri csillagokban Gárdonyi saját magyarázatával 73 török szó, kifejezés szerepel. 

A legtöbb kiadáshoz mellékelik is a gondos szerkesztők. Valószínűleg Gárdonyi regénye nyomán a mai magyar nyelvhasználatban sem teljesen ismeretlen a dzsámi, minaret, mecset, müezzin; szinte minden mai gyerek borzongva olvassa és tudja, ki az a janicsár (elrabolt gyermekből kiképzett, válogatott gyalogos katona) és a gyaur (nem mohamedán, azaz hitetlen).

Értelemszerűen a regényben (amely, mint tudjuk, „nagy könyv” is lett) a legtöbb kifejezés a végvári harcokkal kapcsolatos.: „Aszab, piad, müszellem, deli, szpáhi, gureba, akindzsi – mind összekeveredve, rémülettel fut a sáncok felé.” 

Némi egyszerűsítéssel így fordíthatnánk le: gyalogos katona, gyalogos, lovas katona, irreguláris katona, zsoldos katona, zsoldos lovas, előőrs. A csausz a futár vagy hírnök, a kumbaradzsi a bombavető, mozsaras katona, a lagundzsi (vagy lagumdzsi) az aknász. 

Az Egri csillagokban visszatért a Bárczi által kihaltnak tekintett topcsi, sőt a topcsi basi, aki a tüzérség parancsnoka. A harci eszközök: jatagán (hajlított pengéjű rövid kard, markolatán két kis füllel), zarbuzán (ágyúfajta). A tüfendzsi a puskaműves, a dzsebedzsi pedig a fegyverkovács. 

Harc közben: „Jézus-kiáltás mellett Allah-üvöltés hangzik: Allah akbar! Ja kerim! Ja rahim!” Vagy másutt: „Allahu akbar! La iláha il Allah! Ja kerim! Ja rahim! Ja fettah!” (Allah a legmagasztosabb! Nincs Isten Allahon kívül! Ő a kegyes, a könyörületes, ő minden út megnyitója!) A szultáni palota a szeráj, őrzője, kapusa a kapudzsi, az utak melletti vendéglátóhely a karavánszeráj. A bosztandzsi eredetileg kertész, a palotakertek, parti sétálóhelyek gondozója, illetve a szultáni tulajdon őre.

A török méltóságok neve is fennmaradt és él: basa, bég, dervis, sah. Az aga nevet az Egri csillagokon kívül A koppányi aga testamentuma című Fekete István-regény is őrzi. Gárdonyinál részletezőbb méltóságnevek is szerepelnek: padisah (a sahok sahja, a birodalom uralkodója), kapi aga (a szultáni hárem fehér eunuchjainak vezetője), beglerbég (a bégek bége, a beglerbégség vagy vilajet élén álló tartományi kormányzó).

A főmufti a török birodalom vezető jogtudósa – de a mai magyar nyelvben is használatos befolyásos ember vagy egyszerűen csak főnök jelentésben.

Dobó István így buzdítja a várvédőket: 

Harminckét napja van itt a török! […] A mi bátorságunkról beszél az egész világ! Még száz esztendő múlva is azt fogják mondani a bátor szó helyett, hogy egri. 

A hős végvári harcok emlékét a világ talán elfeledte, de a magyarok nem. Az egri szóba valóban minden magyar beleérti a hős végvári harcosokat és persze az egri nőket. Az emlékezés Egerben nemcsak az egri vár napjára terjed ki, hanem minden napra.

A Nemzeti Színház és a Magyar Nemzeti Táncegyüttes nagyszabású Egri csillagok című előadása október 20-án volt az MVM Dome-ban. Előtte ugyanott Gárdonyi-emlékkonferencia.

Borítókép: A felvétel az Egri csillagok című film forgatásakor készült (Fotó: Fortepan/Főfotó)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.