Az ellopott jászteleki harang nyomában

Ha egy település harangja eltűnik, az ugyanúgy nem várt helyzet elé állítja a közösség tagjait, mint az, ha váratlanul megkerül.

2022. 11. 02. 10:19
Forrás: Facebook
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ha egy település harangja – hitének, egyben összetartozásának szimbóluma – eltűnik, az ugyanúgy nem várt helyzet elé állítja a közösség tagjait, mint az, ha váratlanul megkerül. Márpedig Jászteleken pontosan ez történt. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter ugyanis a napokban Facebook-bejegyzésben tudatta a nyilvánossággal: az Amerikai Egyesült Államok Louisiana államában a helyi magyar közösség egy tagja ismerős feliratokkal díszített harangra lett figyelmes egy régiségkereskedésben. Kisvártatva kiderült, hogy arról a példányról van szó, amelyet 2001-ben loptak el a jászteleki Havas Boldogasszony-kápolna tornyából.

 

A történetbe innentől a magyar diplomácia is becsatlakozott, és az FBI-jal együttműködésben felállt az a nyomozócsoport, amely előbb azonosította, majd lefoglalta a Havas Boldogasszony-kápolna elveszettnek hitt harangját. [...] huszonegy év és több ezer kilométer után a harang ma visszaérkezett Magyarországra

 

– derül ki a bejegyzésből.

A részletekről a Jászberénytől alig hat kilométerre eső, ezerhatszáz lelkes Jásztelek művelődési házának és könyvtárának vezetőjét, Turócziné Edinát kérdeztük:
– Itt, Jászteleken két római katolikus létesítmény van: egy templom a falu közepén, és egy kis kápolna a település határában, a szántóföld szélén. Ez utóbbi a szóban forgó helyszín, a Havas Boldogasszony-kápolna. A kétezres évek elején többször feltörték – nemcsak a harangot vitték el a toronyból, de a képet is az oltárról, sőt kidöntötték az előtte álló fémkeresztet, és lefűrészelték róla a korpuszt, vagyis Krisztus alakját. Abban, hogy így történhetett, nemcsak az játszott szerepet, hogy félreeső helyen van, de az is, hogy 2012-ig mindössze évente egyszer – Havas Boldogasszony napján – tartottak ott szertartást, azóta még akkor sem – mondja az intézményvezető.

 

Amikor a jásztelekiek észlelték, hogy a harangot ellopták, a helyi viszonyokkal tisztában lévő bűnözői körökre gyanakodtak. Annak idején ugyanis több félreeső egyházi ingatlanba is betörtek ismeretlen tettesek, és több kegytárgyat eltulajdonítottak. De így vagy úgy, a 2001 kora őszén „elköltöztetett” harang története az Egyesült Államokban folytatódott – több mint két évtizednyi hiátus után.

 

– Az Amerikában élő magyarok zárt Facebook-csoportjába egy férfi idén februárban feltöltött egy képet, amelyet maga készített, amikor Louisianában járt, és felfigyelt a magyar felirattal ellátott harangra. A csoportban hamar elindult a párbeszéd arról, hogy ez alapján azonosítani lehetne a származási helyét. Végül akadt egy tag, Horváth Márta, aki fontosnak érezte a dolgot. Ő kezdte intézni az ügyet, ő értesítette a magyar hatóságokat, amelyek el is indították a megfelelő eljárást – meséli az intézményvezető.

És hogy tulajdonképpen milyen alkotásról van szó, arra nézvést Bajkó Ferenc harangszakértő szolgál információkkal:

– Az interneten közzétett képek szerint ez egy Nagyboldogasszony tiszteletére készült darab, amelyet Szlezák László öntött 1937-ben. Őt jól ismeri a szakma: 1911-től az ötvenes évek elejéig tevékenykedett, és a két világháború között ő volt a legnagyobb nevű mester. Az általa irányított budapesti üzemből került ki azon harangok többsége, amelyek jelenleg is a tornyokban laknak – mondja a harangkutató, hozzátéve: a Jásztelekről eltulajdonított darab becslése szerint kétmillió forintot érhet.

 

A kápolna egykori ékessége a tervek szerint november 11-éig, a templomi búcsú napjáig megérkezik Jásztelekre.

 

– Egyelőre a templomban helyezzük el, kezdetben úgy, hogy bárki megtekinthesse, aki akarja – mondja Turócziné Edina. – Hogy ezek után mi lesz a sorsa, arra két variáció van. Az egyik: ha sikerül rendbe hoznunk a kápolnát – amely meglehetősen rossz állapotban van, úgyhogy az lenne a másik csoda, ha sikerülne megmenteni a pusztulástól –, jövő nyáron átszállítjuk oda. Havas Boldogasszony napja, augusztus 5. épp megfelelő alkalom volna, hogy visszatérjen oda, ahonnan annak idején eltűnt. A másik: felköltöztetjük a templom tornyába harmadik lakónak.

Borítókép: A harang „huszonegy év és több ezer kilométer után” került haza Amerikából (Fotó: Facebook)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.