Kahn negyvennégy lépése

Február 24. óta a világpolitika fő kérdésévé az orosz–ukrán háború vált.

2022. 11. 07. 17:08
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Február 24. óta a világpolitika fő kérdésévé az orosz–ukrán háború vált. Nem a több tucat egyéb háború a világ különböző országaiban és országai között, hanem ez a háború. Az Európai Unió a meglévő nézetkülönbségek ellenére egységes tudott maradni, és képes volt, ha nehezen is, a különböző véleményeket összhangba hozni. Az unió alkalmas az áramellátásban saját igényei fedezésére, a gáz területén azonban erre képtelen.

Európának papíron igen, de a valóságban továbbra sincsen egységes közös kül- és biztonságpolitikája. Ugyanakkor a NATO hagyományos erői jóval erősebbek, mint a hasonló orosz erők, csak Oroszországnak óriási atom-, biológiai és vegyifegyver-készletei vannak.

Az Egyesült Államokban november elején félidős választások lesznek. Orosz megítélés szerint, ha a republikánusok legalább az egyik képviselőházban többségbe kerülnek, képesek lesznek az elnök hatalmának korlátozására. Ha nem így alakul, akkor ki kell várni a két év múlva esedékes elnökválasztást. Néhány nappal ezelőtt az USA hivatalos dokumentumban jelentette be, hogy számára a fő ellenség a Kínai Népköztársaság. Az orosz–ukrán háborúban Kína nem gyengült meg, és ha jóval nehezebben is, de tovább építi a selyemutat.
Az ENSZ Közgyűlése elítélte Oroszországot, ennek nincsenek jogi következményei. A Biztonsági Tanács 15 tagjából tíz az elítélés mellett szavazott. Oroszország nyilvánvalóan vétózott, míg négy állam, ezen belül Kína, India és Brazília tartózkodott.

Ukrajna vezetése folytatja korábbi politikáját. 

Biden felkérte Kijevet, hogy legyen kevésbé kritikus Washingtonnal szemben, mert egyébként nehézségekbe ütközne az ország további katonai és pénzügyi támogatása. Kijev bejelentette, hogy ezer kilométeres hatótávolságú pilóta nélküli repülő eszközöket gyárt. Közölte, hogy támogatják Csecsenföld függetlenségét, és azt Oroszország által ideiglenesen megszállt területnek tekinti. Követelte, hogy az ENSZ foglalkozzon ezzel a kérdéssel.
Az ukrán villamosáram-termelés harminc, míg a szélerőművek kilencven százaléka semmisült meg eddig a háborúban. Az ukrán katonai kiadás egy év alatt a hatszorosára növekedett. Az ukrán államadósság év végére el fogja érni az ötvenmilliárd dollárt, és az ország több hónap óta fizetésképtelen.
Steinmeier német államfő Ukrajnába utazott. Korábban Kijev közölte, hogy nem látják szívesen, mert Merkel alatt külügyminiszterként tárgyalt Lavrovval. Steinmeier újra megerősítette, hogy Berlin nem hajlandó a legmodernebb német hadiipari termékek átadására. Söder bajor miniszterelnök javasolta, hogy a német városokat lássák el rakétaelhárító rendszerrel. 

Németország vállalta, hogy ukrajnai fegyverszállításait jövőre megduplázza, és azok értéke el fogja érni a 2,2 milliárd eurót.

A CIA főigazgatója Kijevben járt, és megígérte Ukrajna további támogatását titkos­szolgálati adatokkal. Az USA közölte, hogy ez év végéig modernizálják az Európában lévő amerikai atomarzenált. A horvát államfő kijelentette, hogy ez orosz–amerikai háború. Amikor a román védelmi miniszter hasonló nyilatkozatot tett, és közölte, hogy az orosz–NATO, ezen belül az orosz–amerikai tárgyalásokra nem biztos, hogy meg kellene hívni Ukrajnát, le kellett mondania.
A lengyel vezetés bejelentette, hogy amerikai atomeszközöket kér a területére. Varsó vállalta tizenötezer ukrán katona kiképzését.
A lengyel kormány határozatot fogadott el, hogy Oroszország terrorista állam. Varsó az elmúlt napokban lerombolta a területén lévő szovjet emlékműveket, és 210 kilométer hosszan az orosz határnál a kalinyingrádi körzetben megerősítette ott állomásozó fegyveres erőit. Hivatalos indoklás szerint védekeznek a migrációval szemben.

Az orosz–ukrán háborúban eddig 28 fogolycserére került sor. Továbbra is orosz kézen van az Azov ezred hétszáz katonája és Mariupol védői közül mintegy kétezer fő. Az oroszok bejelentették, hogy ha a jövőben a helyzet úgy kívánja, lelövik a felettük lévő amerikai műholdakat.

Az oroszok – és erről alig esik szó – szemben állnak a nyugati hatalmakkal Szíriában, a volt szovjet déli tagországokban, Líbiában, Irakban és sok egyéb esetben is.
A háború Ukrajna mellett elsősorban az Európai Uniót sújtja, az energiaválsággal, az ukrán menekültekkel és a téves szankciós politikával. Az unió – részint a háború hatására – teret veszített. Ebben próbál most a francia elnök és a német kancellár együtt az USA-val szemben fellépni. A közös valuta, az euró mély válságban van, és ez igaz az unió egész gazdaságára. Az európai tőke és gazdaság egy része egyszerűen átmegy az USA-ba. Ez Európának kétszeres veszteség.

Észtország követeli, hogy a NATO a GDP három százalékára növelje katonai kiadásait.

Jó ötven évvel ezelőtt egy amerikai professzor, Kahn megírta azóta világhírűvé vált könyvét Eszkaláció címmel. Azt állította, hogy a legjobb kapcsolatoktól az atomháborúig 44 lépés van. Valaki értékelje végre, hogy a Kahn-féle 44 fokozatú skálán éppen hol állunk!

Borítókép: Az orosz védelmi minisztérium sajtószolgálata által közreadott videóról készített képen orosz katonák Hurrikán rakétavető rendszerrel lőnek ukrán célpontokat Ukrajnában (Fotó: MTI/EPA/Az orosz védelmi minisztérium sajtószolgálata)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.