Donald Trump rajong a brutális sportért, amelyet magyarok is űznek

Találós kérdés: Muhammad Ali nevetséges, Növényi Norbert világbajnok, Conor McGregor dollármilliomos lett benne – mi az? A válasz a ketrecharc vagy más néven a kevert harcművészetek, amely iránt a volt amerikai elnök, Donald Trump is őrült módon rajong. A világ talán legbrutálisabb sportja lassan, de biztosan üzletileg is a küzdősportok királya, a profi boksz fejére nő.

2023. 03. 30. 5:50
Conor McGregor
Forrás: Reuters
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Donald Trump felvette a telefonját, tárcsázta a UFC (Ultimate Fighting Championship) elnökének, Dana White-nak a számát. – Idefigyelj, Dana! Mindenképpen ott leszek a New York-i gálán, tedd félre a VIP-jegyeimet – mondta állítólag, legalábbis a Trumppal évtizedes barátságot ápoló White így emlékezett a hívásra. – Azt hiszem, Donald nem mérte fel, mivel jár, ha megválasztják az Egyesült Államok elnökének.

Conor McGregor v Donald Cerrone
és a ketrecharc vonzza a szemeket. Fotó: Europress/AFP/Steve Marcus

Az említett telefonhívásra a 2016-os amerikai választások előtt került sor. November 8-án Donald Trump lett az Egyesült Államok 45. elnöke, és november 12-én rendezték New Yorkban a szóban forgó UFC-gálát. Végül tényleg nem fért bele Trump felsűrűsödött programjába, hogy kilátogasson, pedig azt látta volna élőben, ahogy Conor McGregor sportági történelmet ír a világ egyik leghíresebb csarnokában, a Madison Square Gardenben.

New York bevétele

A UFC a kevert harcművészetek, vagyis az MMA (mixed martial arts) Bajnokok Ligája, a legnagyobb szervezet a sportágban. A 2016-os gála, amely Trump érdeklődését is felkeltette, olyan volt a 90-es években gyökeret eresztő MMA történetében, mint az életét összekötni készülő párnak a nagy nap. Indulásakor az MMA a legvéresebb küzdősport volt, amelyet szervezett keretek között el lehetett képzelni. Az ágyékon rúgástól a földön fekvő ellenfél megtaposásáig szinte minden megengedett volt benne. Túlzott brutalitása miatt sokáig nem ismerték el igazi sportként, az Egyesült Államokban több állam be is tiltotta a viadalok rendezését. 1997-ben New York akkori kormányzója, George Pataki is így tett.

Azóta az MMA sokat mérséklődött, az említettek mellett például már a tarkóütés is szabályellenes benne, bár ezzel együtt is a létező legkeményebb küzdősport, amelyben többek közt a boksz, a thai boksz, a karate, a dzsúdó, a dzsiudzsicu és a birkózás fogásai vegyülnek. 

2016-ban már csak egyetlen állam volt Amerikában, amely tiltotta az MMA-t: New York. Amikor ott is zöld lámpát kaptak, a valaha volt legnagyobb gálát igyekeztek összehozni. Trump hiányában is tele volt a lelátó hírességekkel, mint a sztárséf Gordon Ramsey vagy a popdíva Madonna.

A főmeccset Conor McGregor vívta Eddie Alvarez ellen. A második menetben McGregor már ötödször küldte padlóra amerikai ellenfelét, a bíró ekkor lépett közéjük, és vetett véget az összecsapásnak. Ezzel McGregor lett a UFC történetében az első, aki egyszerre két bajnoki címet (pehely- és könnyűsúly) birtokolt. Attól a naptól az MMA népszerűsége globális szinten megnövekedett, a húzónév pedig Conor McGregor lett.

A McGregor-korszak

Az ír ketrecharcos 2013-ban került a UFC-be, előtte egy kisebb szervezetnél, a Cage Warriorsban küzdött, amelyben szintén a könnyűsúlyú bajnoki címért a szlovák-magyar Buchinger Ivánt győzte le. McGregort akkor még nem részegíthette meg a hírnév, de az elképesztő önbizalma – vagy más nézőpontból a nagyképű stílusa – már védjegye volt. Miután padlóra küldte Buchingert, aki elvesztette az eszméletét, McGregor a közvetlen közelében térdre ereszkedett, és üvöltve pózolt a kameráknak, mint egy orvvadász a leterített oroszlán teteme mellett.

Khabib Nurmagomedov v Dustin Poirier: UFC Lightweight Championship
Habib Nurmagomedov vetett véget a McGregor-korszaknak. Fotó: Stringer/Europress/AFP

Miután 2016-ban legyőzte Alvarezt, McGregor még több pénzre vágyott. Az embereket komolyan foglalkoztatta, hogy egy MMA-s mire menne egy bokszoló ellen. Ezt lovagolta meg McGregor és a profi boksztól 2015-ben veretlenül visszavonuló Floyd Mayweather. Szappanopera-hosszúságú felvezetés után 2017 augusztusában csaptak össze hivatalos bokszszabályok alapján. Ez nyilvánvaló hátrányt jelentett McGregornak, de az MMA-ban mindenkinek van egy alapsportága, és az ír esetében ez a boksz volt. A gálaszagú meccs ennek ellenére is sima lett, minden idők egyik legjobb bokszolója a tizedik menetben nyert technikai KO-val. Mayweather hivatalosan ezzel búcsúzott végleg a ringtől 50-0-s győzelmi mérleggel.

Valaha volt legjobbak

McGregor vesztes félként is harmincmillió dollárt keresett a Mayweather elleni meccsel, majd a UFC-be visszatérve valóban nagy pofont kapott 2018-ban. Habib Nurmagomedov egy negyedik menetben bemutatott fojtással váratlanul simán elintézte az írt, aki ezután elvonult a világ elől, majd bejelentette a visszavonulását. Később ugyan visszatért, volt még három meccse, azokból kettőt elvesztett, így McGregor pályafutása gyakorlatilag tényleg véget ért Nurmagomedov szorításában.

Az új sztár az orosz lett, aki azonban 2020 őszén a 29. MMA-győzelme után szintén visszavonult, méghozzá veretlenül, miután meghalt az édesapja, aki egyben az edzője is volt. Nurmagomedov ugyancsak jelenség volt a ketrecen kívül is: miután elintézte McGregort, rátámadt ellenfele csapattagjaira. Emiatt a bajnoki övét sem akarták odaadni neki, mire megfenyegette a UFC első emberét, Dana White-ot, hogy szétveri a méregdrága kocsiját. Hatott a szó: megkapta az övet…

Manapság a legtöbben McGregor és Nurmagomedov nevét ismerik az MMA sztárjai közül, de a minden idők legjobb ketrecharcosa címre olyanok is pályáznak, akik a UFC-korszak felfutása előtt fitogtatták erejüket. Feltétlenül közéjük tartoznak a korábbi nehézsúlyú klasszisok, mint a dzsúdó-, boksz- és dzsiudzsicualapokkal induló brazil Antonio Rodrigo Nogueira vagy a horvátok félelmetes kick-boksz-bajnoka, Mirko Cro Cop.

Mindenekelőtt azonban a két említett legendát is legyőző Fedor Jemeljanyenkót kell kiemelni. A 46 éves orosz-ukrán harcos idén februárban vonult vissza, miután a Bellator 290-re keresztelt gálán mindössze két perc harminc másodperc alatt kikapott Ryan Badertől. A vége tehát nem lett szép, de ahogy Usain Boltot sem élete utolsó futásával azonosítjuk, amikor a 2017-es atlétikai vb-n a 4×100-as váltóban megsérülve, a földre rogyva, a távot be sem fejezve búcsúzott, úgy Fedorról sem ez a vereség mondja el a legtöbbet. A szambóvilágbajnok 2000-ben főleg a pénzszerzés miatt fordult a ketrecharc felé, aztán volt egy 28 meccses veretlenségi sorozata, mely során négy UFC- és egy Pride-bajnokot (a másik korabeli nagy szervezet), három K1-bajnokot és két olimpiai érmest győzött le. A Sports Illustrated őt választotta meg a 2000-es évek legjobb MMA-versenyzőjének.

Magyarok a ketrecben

A ketrecharc varázsa több magyar sportolót is vonzott. Az első híres úttörő Növényi Norbert volt, aki birkózóként 1980-ban kiabálta-szaltózta-csókolta be magát a hazai sporttörténelembe (noha egy évvel korábban már volt egy vb-ezüstje), amikor Moszkvában máig emlékezetes módon olimpiai aranyat szerzett. Hat évvel később viszont már kick-bokszban ünnepelt Eb-, majd újabb egy évre rá vb-címet. Elnyűhetetlen bajnokként 2009-ben, akkor már 52 évesen lett MMA-világbajnok egy kisebb szervezetnél, a WFCA-nél, amikor a nála húsz évvel fiatalabb, karatéban és kempóban világbajnok román Marius Tatart győzte le. Birkózóink közül a 2000-es Sydney-i olimpián ezüstérmes Bárdosi Sándor és a négy évvel később Athénban aranyérmes Majoros István is próbára tette magát MMA-ban több-kevesebb sikerrel.

Az utóbbi időben már kifejezetten az MMA révén ismertté váló sportolóink sikereiről lehetett hallani. A jelenlegi legjobb magyar a Kölyök becenévre hallgató Borics Ádám, aki a sportág UFC utáni egyik legnagyobb szervezeténél, a Bellatornál szerepel, és tavaly októberben világbajnoki címmérkőzést vívott pehelysúlyban. 

A felkészülés alatt térdsérülést szenvedett, ennek ellenére is vállalta a meccset, amelyen csak pontozással kapott ki a címvédő brazil Patrício Freire ellen. Szintén a Bellator feltörekvő magyarja ifjabb Növényi Norbert (olimpiai bajnokunk fia), aki 2018-ban a szervezet legfiatalabb harcosaként debütált 18 évesen, legutóbbi meccsét pedig látványos KO-val nyerte meg februárban Dublinban.

A sportág csúcsának számító UFC-be viszont első magyarként egy női ketrecharcos jutott el, Fábián Melinda 2017-ben DeAnna Bennett ellen többségi döntetlennel végzett (egy pontozóbíró az amerikait látta jobbnak, a másik kettő döntetlent ítélt). A repülőjegyért és a lehetőségért az autóját is eladó Fábián egy látványos köríves rúgással padlóztatta is Bennettet, de a második menetben egy pillanatra megfogta a ketrecet, ami szabálytalan, ezért levontak tőle egy pontot, így lett iksz. A következő meccsét 2018-ban elvesztette, ami után a UFC nem adott neki több esélyt.

Veszély a bokszra

Komoly üzletről van szó, az MMA csúcszervezete szigorúan megválogatja a harcosait. 2016-ban már négymilliárd dollárt fizetett a UFC-ért az új tulajdonos WME-IMG befektetőalap, ami akkortájt rekord volt az amerikai sportban. Sokak szerint a UFC népszerűsége leginkább a profi bokszra veszélyes, amelynek az Egyesült Államokban 2006 óta komoly kihívója a pay-per-view-konstrukcióban (PPV), amely során a nézők külön előfizetnek a gálákra.

A PPV-rekordot McGregor Nurmagomedov elleni visszatérése hozta el az MMA-ban, amelyre 2,4 millióan áldoztak extra pénzt. Bokszban Mayweather 2015-ös, Manny Pacquiao elleni címmeccse tartja a csúcsot 4,6 millió PPV-vel, ezután következik a Mayweather–McGregor-csata (4,3 millió PPV), és a harmadik helyre már odaférne a legnézettebb ketrecharcmérkőzés.

Muhammad Ali és az „MMA”
Amióta léteznek különböző küzdősportok, az embereket foglalkoztatta, hogy melyik a legkeményebb közülük. Tulajdonképpen ebből a kíváncsiságból született meg az MMA, amelynek a kialakulásában fontos szerepet játszott egy 1976-os bemutatómeccs a bokszlegenda Muhammad Ali és a japán birkózó Inoki Antonio között. Mai szemmel nevetséges, ahogy a japán a földre vetette magát, onnan rugdosta Alit, és várta, hogy ő lemenjen hozzá földharcra. Ali persze maradt állva, mert bokszolni akart. Mivel egyikük sem volt hajlandó feladni a saját stílusát, döntetlen lett a vége.

Borítókép: Conor McGregor, az MMA legszélesebb körben ismert sztárja (Fotó: Reuters)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.