Élő közvetítés
Belgium
ÉLŐ
Szlovákia

Három napig figyelhető meg a Tisza utánozhatatlan bravúrja

Június a tiszavirágzás hónapja. Egy-egy élőhelyen általában három napig figyelhető meg a Tisza utánozhatatlan bravúrja a késő délutáni órákban, egészen sötétedésig. A szőke folyó alsó szakaszán, a Vajdaságban kezdődik, majd halad fölfelé, nagyjából Szatmárcsekéig. Azért csak addig, mert a tiszai óriás kérész lárvája nem a folyó iszapjában él, hanem a magas, agyagos szakadó partokba fúrja be járatait. Szatmárcseke fölött már sóderes part következik, amely nem elfogadható élőhely. A jelenségsorozat nagyjából két hétig tart, a tömeges rajzás a Közép-Tiszán a leglátványosabb, a legintenzívebb.

2024. 05. 27. 5:10
tiszavirágzás
lugas
Forrás: Wikipédia
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A tiszavirág a Tisza jelképe, Európa (és a világ) egyik legfőbb természeti értéke, a folyó ökológiai állapotának jelzőőre. A jelenség szerencsésen túlélte Európa Csernobilt követő második legnagyobb természeti katasztrófáját, a 2000-res cianid- és nehézfém-szennyeződést, amely kipusztította a folyó szinte teljes élővilágát. A tiszavirág megmaradt.

Rural landscape shows where rivers Tisza and Bodrog meet. Tokaj is a historical town in Borsod-Abaúj-Zemplén county, Northern Hungary. It is the centre of the Tokaj-Hegyalja wine district where Tokaji wine is produced
A Tisza és a Bodrog találkozása. A tiszavirágzás a ciánszennyezést is túlélte. Fotó: VW Pics

A látványos kérészrajzás elindulásában számít az időjárás, a víz hőmérséklete, a levegő páratartalma, a szél iránya. Egyes feltevések szerint a Hold állása is meghatározó. Az idén a szokatlan időjárási körülményeknek köszönhetően tavaszi meleget tapasztaltunk már februárban, így nemcsak a fák virágoztak korábban, hanem néhány kósza kérész is már áprilisban megkezdte a násztáncát. A természet az idén egyértelműen hamarabb ébredt, akár három-négy héttel is előbbre járt, ugyanakkor a tömeges rajzás szerencsére kivárta a megszokott időszakot. Az előrajzásból tudható, hogy hamarosan kezdődik a násztánc, amikor milliónyi kérész keresi párját. Az udvarlás során egy-egy nőstényt hímek tucatja veszi körül, és ez az alakzat valóban virág kinyílt szirmához hasonló. A népi megfigyelés ezt nevezte el tiszavirágnak, a jelenséget tiszavirágzásnak. A megtermékenyített nőstények a folyóba hullatják a petéiket, a kikelő lárvák pedig igyekeznek azonnal befúrni magukat. Ebben az életszakaszukban apróbb járatokat készítenek, majd ahogy megfelelő szerveik (erős rágójuk, illetve mellső ásólábuk) kialakulnak, jellegzetes, U alakú, egy centi átmérőjű, akár ötven centi hosszú üregeket vájnak a partoldalba.

 

Turistalátványosság a tiszavirágzás

Tálas László tiszavirág-aktivista másfél évtizede szervez és vezet látogatásokat Tiszakürt és Tiszainoka között, amelyre a fővárosból, a Dunántúlról, a Balatontól, sőt Portugáliából is jönnek érdeklődők. A természetfilmesek – legkorábban, 2005-ben japánok – is lankadatlan érdeklődést mutatnak, idén Svájcból és az Egyesült Államokból várnak filmes stábot a Tiszához.

Valaha virágzott a Duna, sőt az összes mellékfolyója is. Nem tudni, hogy az eredeti nevén fehér kérész mikor kapta a dunavirág elnevezést. Rejtőzködő életmódja megegyezik a tiszai óriás kérészével. A tiszavirág egykor előfordult, manapság is felbukkan a Dunában, a Rábában. A kérész mint rovarfaj legkorábbi említése Arisztotelésztől származik időszámításunk előtti 350-ből. Az ókor nagy filozófusa és természettudósa nem általánosságokat ír, hanem pontos megfigyeléseit rögzítette a Boszporusznál. A tiszavirág a legnagyobb kérészfaj, testhossza imágó állapotban (kifejletten, életének utolsó szakaszában) nőstényeknél a tíz centimétert is elérheti. E hossz faroknyúlványának köszönhető, mely a repülés kormányzásában, növényen megkapaszkodva az egyensúlyozásban segíti. Első európai leírása négyszáz évvel ezelőtti. Akkor közönséges fajnak számított a mai Ausztria, Belgium, Bulgária, Csehország, Franciaország, Hollandia, Horvátország, Lengyelország, Macedónia, Németország, Magyarország, Románia, Szerbia folyóiban, azonban egykori elterjedési területének 95 százalékáról eltűnt, az 1950-es évekre kipusztult. Okát nem a természet valamilyen átalakulása okozta, hanem az ember a folyószabályozással, a partoldalak lebetonozásával, kövezésével, a szennyezéssel. Mára csak a Tiszában maradt meg tömegesen. 2005 óta ismerjük a rábai, 2013 óta az al-dunai állományokat. Nemrég vált nyilvánossá, hogy a Dnyeszter vízrendszerében is fölbukkant a tiszavirág. Kiderült, hogy Moldovában is fellelték. Németországban megkísérelték visszatelepítését a Rajnába, egyelőre bizonytalan eredménnyel.

 

Nehéz a védelem

A tiszai óriás kérész hazánkban 1993 óta jogszabályba foglalt védettséget élvez. Amikor ennek örvendezünk, nem felejthetjük, hogy a tiszavirág Európa egyik legveszélyeztetettebb kérészfaja. A veszélyek Magyarországon ugyanazok – leginkább a folyót érő változtatgatások, mederátalakítások, partvédőművek, a faj klasszikus élőhelyei, a meredek szakadópartok eltűnése –, amelyek európai kipusztulásához vezettek. Ezt ismerték fel a tudósok, a természetvédők, ismerték el a politikusok, amikor az Európa Tanács égisze alatt működő, a vadon élővilágról és a természetes élőhelyekről szőlő berni egyezményben hangsúlyozták fokozott védettségének szükségességét. Sajnos ugyanakkor a Natura 2000 megfelelő paragrafusából kimaradt a faj, de legalább 2020 óta hungarikum. Tálas László kertészmérnök 2022-ben kezdeményezte, hogy a tiszavirág kerüljön fel az UNESCO természeti világörökségek listájára. Európában stratégiai jelentőségű a zöldátállás. Az egyes országok megítélésének fontos szempontja a környezetvédelem színvonala, eredményei, így a tiszavirág megőrzése Magyarország nemzetközi presztízsének emelését szolgálja.

A védelmet ugyanakkor nehezíti, hogy a tiszavirágot nem óvhatjuk meg óriásberuházásokkal, cementtel és betonnal, csak a természet békén hagyásával. Az élőhelyről precíz felmérést készítettek 2018–2019-ben a szakemberek, az eredményt a leginkább érintett nemzeti parkok (a hortobágyi és a bükki) igazgatósága kapta meg. Az élőhelytérképek felkerültek a természetvédelmi őrök telefonjára, így azonnal észlelhetik és jelenthetik az esetleges rendellenes beavatkozásokat.

A turisztikai hasznosítás sokak szerint probléma, mivel egy élőhelyén mindössze három napig, csak néhány órán át figyelhető meg a virágzás, abból nem lehet 365 napon át tartó, bevétellel kecsegtető látványosság. Ugyanakkor a tiszai óriás kérész három – egyes vélemények szerint akár négy – évig készül a nászrepülésére, és addig is megfigyelhető. A kifejlett rovar utolsó vedlésekor leveti menyasszonyi, vőlegényi „ruháját”, élete végső szakaszába lép. Szintén érdekes, hogy kopoltyúlemezeik mozgatásával áramoltatják a vizet, amellyel lehetővé teszik, hogy folyamatosan oxigénben gazdag vízhez jussanak. Az állat a vízáram szűréséből szerves törmelékeket fogyasztva táplálkozik, eközben tisztítja a folyót.

További gond, hogy a Tisza védelmére, a folyó partjain élők közös társadalmi képviseletére alakult kezdeményezések megszűntek. Nem jött létre a Balatoni Fejlesztési Tanácshoz hasonló együttműködés, hiányzik a folyó jövőképét megrajzoló, a települések, a vármegyék, a fejlesztési régiók érdekeit egyeztetni képes fórum. Oka a folyó magyarországi 596 kilométernyi hosszában keresendő. A közös érdekeken nyugvó együttműködési forma megtalálása azonban a Tisza menti településeken gazdasági szempontból jelentős innovációkat, fejlesztéseket alapozhatna meg, és jobban szolgálná a különleges természeti jelenség védelmét.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.