Robotnővér

Óriási jövőt jósoltak a szakértők az okosóráknak négy-öt évvel ezelőtt. Ma milliók beszélnek óráikhoz, ám a milliárdos mobilpiachoz képest ez kevés.

2019. 02. 18. 18:33
A man wearing cardboard hat depicting an Apple Watch, reacts as he tries on the watch after it went on display the Apple Store at Tokyo's Omotesando shopping district
Okosórafejdísz egy tokiói férfin. Óriási piac Fotó: Toru Hanai Forrás: Reuters
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Óriási jövőt jósoltak a szakértők az okosóráknak négy-öt évvel ezelőtt. Ma milliók beszélnek óráikhoz, ám a milliárdos mobilpiachoz képest ez kevés. Az idei Las Vegas-i CES (szórakoztatóelektronikai kiállítás) tanúsága szerint a fejlesztők rájöttek a fiaskóra, ezért új irányt szabtak az okosóráknak: egészségügyi eszköz lesz belőlük.

A harmincas éveiben járó János nagy kütyübarát és természetjáró. A papír térképeket a szemétkosárba dobta, először telefonján, később óráján tájékozódott, miközben az a megtett kilométerekről, sebességéről, az elégetett kalóriákról is informálta. Egy csípős téli napon nagyobb sétát tett Magyarország északi hegyeiben, amikor bal oldala elkezdett fájni, és kiverte a víz. Gondolta, semmi baja, talán megerőltette magát a hegymászásban. Fitbit okosórája folyamatosan csipogott, azt mutatta, hogy negyvenes a pulzusa. Azt hitte, elromlott az óra. Hazasétált. Nővér felesége megvizsgálta, és hívta a mentőket. Jánost meg kellett műteni, infarktusa volt.

Amikor 2007-ben a Fitbit piacra dobta az első fitneszkarkötőjét, sokan feltették a kérdést: vajon miért kéne napi 24 órában tudnunk testünk egészségi adatait? Ahogy azonban egyre több Jánoséhoz hasonló eset került fel az internetre, egyre többen pártolták az okos hordható eszközöket. A világ összes okostelefonjának legalább felén van szívritmust, vércukorszintet, agyi aktivitást mérő egészségügyi applikáció. Ezek többnyire fitneszkarkötőkből szerzik a szükséges adatokat – ezek az eszközök nem szenvedtek el az okosórákéhoz hasonló megtorpanást az elmúlt években –, azonban az idei CES eredményei alapján valószínű, hogy az órák fel fognak zárkózni.

A piac persze máris óriási. Az Apple Watch Series 4-től hangos jelenleg a világsajtó. Ebben az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hatóság (FDA) által jóváhagyott EKG-mérő is helyet kapott, hogy az abnormális szívritmusra és fibrillációra figyelmeztesse viselőjét. A Fitbit és a Garmin célja szintén az FDA-elismerés, de már most is kaphatók bizonyos érzékelőkkel ellátott óráik, amelyek szívritmust, alvásminőséget is elemeznek. Az idei CES szerint a japán Omron HeartGuide órája ígér pontos vérnyomásmérést. Kettős pántjából a belső felfúvódik a mérés alatt, hogy biztosítsa a megfelelő nyomást, így a professzionális vérnyomásmérőhöz hasonló eszközként működik.

Okosórafejdísz egy tokiói férfin. Óriási piac
Fotó: Reuters

A távoli orvoslás, de legalábbis otthoni adatgyűjtés egyre elfogadottabbá válik, de az okos hordható eszközök persze nem jelentik azt a biztonságot, mint a kórházi ellátás. Kettős trend tapasztalható: a betegek egyre inkább elvárják, hogy az orvosok megbízzanak a kütyük által szolgáltatott napi adatokban, ugyanakkor elvárják a szakember nyújtotta segítséget.

Ezt a két igényt próbálja egy platformra hozni a magyar fejlesztésű Map Health Watch, amely Magyarország első okosórája. Jakab Attila, a Medical Evolution kereskedelmi vezetője szerint a fejlesztésük nem is okosóra – hiszen nem tud sem e-mailt, sem SMS-t olvasni –, hanem kifejezetten egészségügyi óra. Míg más okosórák általában egy vagy két szenzorral rendelkeznek, az áprilistól kapható Map Health Watch-ba öt szenzort építettek (PPG-érzékelő, amely folyamatos pulzusgörbét rajzol a másodpercenkénti hatvan mérésnek köszönhetően, EKG-, bőrhőmérséklet- és bőrvezetőképesség-szenzor a láz és a stressz-szint méréséhez, illetve mozgásváltozás-érzékelés, amelybe nemcsak a gyorsulás-lassulás, de a vertikális testhelyzetváltozás, így az elesés is beletartozik). Ráadásul ezek az adatok a felhasználóra kalibrált érzékelőből származnak.

„Más órák, amelyeket bármelyik elektronikai áruházban meg lehet vásárolni, az ember általános adatait mérik, míg a mi óránkat orvosi kivizsgálás és pontos kalibráció nyomán adjuk át. Amikor baj van, a mesterséges intelligencia riasztja az éjjel-nappal rendelkezésre álló orvoscsapatot, akik megkérdezik a felhasználót, hogy mit érez, a tünetek valóban utalnak-e arra, amit ők a monitoron látnak. Készítenek egy valós idejű EKG-t, és riasztják a mentőket vagy a családtagokat” – magyarázza Jakab Attila.

Jelenleg a tudomány még nem támaszkodhat kizárólag a mesterséges intelligenciára, legalább olyan fontos az ember részvétele. Erre egyrészt a téves riasztások kiszűrése érdekében van szükség, másrészt a betegek is jobban bíznak az emberi segítségben, mint a mesterséges intelligenciában. Persze ahogy egyre több egészségügyi okosóra kerül forgalomba, úgy nő a rendelkezésre álló adatok száma. Ezek elemzésére legjobb a mesterséges intelligencia, amely megfelelő minták alapján előbb-utóbb valóban képes lesz előrejelezni a betegségek kialakulását, sőt akár a megfelelő gyógymódot is „megmondja”. A magyar fejlesztés jelenleg szív- és légzésproblémákat, lázas megbetegedéseket tud jelezni, de a későbbi frissítések nyomán már az allergiás, asztma- és epilepsziás rohamokra vagy alvászavarra is figyelmeztethet.

A szakértők szerint 2019 lesz a (hordható) egészségügyi eszközök áttörésének éve. Nemcsak órák és fitneszkarkötők, hanem nővérként viselkedő robotok, alvássegítő párnák, agyi aktivitást mérők és speciális mérlegek megjelenése várható; 2021-re közel százmillió viselhető egészségügyi eszköz eladásával lehet számolni.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.