Ezért fontos a tulajdonjog bejegyzése az ingatlan-nyilvántartásba

Az ingatlan vásárlásánál kötött adásvételi szerződés nem jelent egyet azzal, hogy a tulajdonjog bekerül az ingatlan-nyilvántartásba, ez pedig később több kellemetlenséget is okozhat.

Forrás: lakaskultura.hu2020. 09. 10. 19:04
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szerződésírás: szakemberrel vagy nélküle?

A XXV. számú Polgári Elvi Döntés szerint az ingatlan tulajdonjogának átruházására irányuló szerződés érvényes létrejöttéhez a tartalmi követelmények szempontjából szükséges – és egyben elegendő –, ha a szerződésről készült okirat tartalmából

  • a felek személye mellett

  • az ingatlan tulajdonjogának átruházását célzó akaratnyilvánításuk kitűnik, továbbá

  • ha az okirat tartalmazza az ingatlan megjelölését és

  • az ellenszolgáltatásnak a megjelölését, vagy ha az átruházás ingyenes, ez az okirat tartalmából megállapítható.

    Az ingatlan megjelölése körében azt kell feltüntetni, hogy mely településen van az ingatlan és mi az ingatlan helyrajzi száma, mivel Magyarországon az ingatlan nyilvántartás ezen adatok alapján történik – írja a lakáskultúra.hu.

    Fotó: Shutterstock

    Az írásba foglalt szerződés érvényességének nem feltétele, hogy a felek a megállapodásukat közokiratba vagy teljes bizonyító erejű magánokiratba foglalják, kivéve, ha ezt külön jogszabály írja elő.

    A fentiekből gondolhatnánk azt, hogy így más közreműködésére nincs is szükség, mi magunk is meg tudjuk írni a szerződést. Igen ám, csakhogy a tulajdonjog keletkezéséhez az ingatlan esetén nemcsak a szerződés megkötésére, hanem a vevő tulajdonjogának az ingatlan-nyilvántartásba történő bejegyzésére is szükség van.

    Az a gyakorlat, miszerint nem szükséges jogi szakember közreműködése az ingatlan-átruházási szerződésekhez 1994. május 19-től változott meg, mivel a tulajdonjog ingatlan-nyilvántartási átvezetésének akadálya volt nagyon sok esetben, hogy a felek által megkötött szerződések alapján az ingatlanok nem voltak beazonosíthatók, így a vevő tulajdonjogát nem tudták bejegyezni a hatóságok.

    Ügyvédi ellenjegyzés, vagy közjegyzői okiratba foglalás

    1994. május 19-én lépett hatályba tehát az a rendelkezés, mely szerint a tulajdonjog keletkezésére, módosulására, megszűnésére vonatkozó magánokiratnak a keltezés helyén és idején kívül ügyvédi ellenjegyzést, vagy a nyilatkozattevő, illetve a szerződő felek névaláírásának valódiságára vonatkozó közjegyzői tanúsítást kell tartalmaznia.

    Fotó: Shutterstock

    A jelenlegi szabályozás úgy fogalmaz, hogy a tulajdonjog, haszonélvezeti jog, a használat joga, telki szolgalmi jog, vételi jog, eladási jog, jelzálogjog keletkezésére, módosulására, illetve megszűnésére vonatkozó bejegyzésnek közokirat, ügyvéd vagy kamarai jogtanácsos által ellenjegyzett magánokirat alapján van helye.

    Ettől az időponttól tehát ahhoz, hogy a megkötött ingatlan adásvételi szerződés alapján a vevő tulajdonjogát az ingatlan-nyilvántartásba bejegyezzék, nem elég a felek által megkötött szerződés, mindenképpen szükség van egy közjegyző vagy ügyvéd megbízására, illetve cégek esetén a jogtanácsos ellenjegyzésére.

    Mikor és hogyan keletkezik a vevő tulajdonjoga a megvásárolt ingatlanra?

    A vevő tulajdonjoga, a tulajdonjog bejegyzési kérelem és a szükséges mellékletek – így többek között a felek által aláírt és közokiratba foglalt vagy ügyvéd, jogtanácsos által ellenjegyzett ingatlan adásvételi szerződés – ingatlan-nyilvántartásba történő benyújtásának időpontjára visszamenőleges hatállyal keletkezik.

    A téma legfrissebb hírei

    Tovább az összes cikkhez chevron-right

    Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

    Címoldalról ajánljuk

    Tovább az összes cikkhez chevron-right

    Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.