Aukción árvereznek el hidegháborús KGB-s kémfelszerelést

A szovjet titkosszolgálat, a KGB kémfelszereléseit, köztük egy rúzsnak álcázott pisztolyt és kézitáskába rejtett kamerát is eladásra kínálnak a Julien's amerikai aukciósház hidegháborús árverésén.

Forrás: MTI2020. 10. 27. 20:24
null
Forrás: Pexels
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A New York-i KGB Kémmúzeum kollekcióját is felvonultató aukció az Egyesült Államok, a Szovjetunió és Kuba hidegháború során használt ritka és fontos eszközeit bocsátja eladásra.

A szovjet titkosszolgálat emlékeit korábban a New York-i KGB Kémmúzeumban állították ki, a 2019-ben nyitott magánintézmény azonban a koronavírus-járvány miatt bezárni kényszerült. A kiállítási tárgyakat, amelyeket Julius Urbaitis világhírű litván történész, műgyűjtő és múzeumkurátor gyűjtött össze, első alkalommal kínálják eladásra.

A Julien's szerint akadnak olyan tárgyak melyek akár 12 ezer dollárt (3,7 millió forintot) is érhetnek új tulajdonosuknak:

ilyen a második világháborús Enigma kódológép ritka szovjet változata, egy Fialka.

Fotó: Pexels

Megvehető lesz egy hotelszoba-lehallgató titkos eszköz 1964-ből, egy második világháborús német telefonlehallgató készülék és egy drót nélküli felvevőkészülék is, de egy egykori KGB-börtönkórház acél ajtajai is szerepelnek a kínálatban.

Az aukciósház szerint a drágább tételek mellett számos tárgy van, amely csupán néhány száz dollárba kerül. „Ezek nem őrülten drága eszközök. Szórakoztató kis tárgyak, amelyek izgalmas beszélgetéseket indíthatnak el egy baráti vacsorán” – mondta Martin Nolan, a Julien's igazgatója.

Az árverésen az Egyesült Államok és a Szovjetunió közötti „űrverseny” relikviái is megtalálhatóak, emellett több száz megvásárolható tárgy idézi meg az 1962-es kubai rakétaválság idejét is.

Az árverés személyesen Beverly Hillsben, online az aukciósház honlapján követhető február 13-án.

Aukciós rekordot állított fel egy Shakespeare-kötet

Csaknem 10 millió dollárral a világ legdrágábban elárverezett irodalmi műve lett Shakespeare első gyűjteményes kötetének (fóliójának) egy példánya, amelyet 9,97 millió dollárért, átszámítva kereken három milliárd forintért vásárolt meg egy vevő szerdán a Christie’s aukciósház New York-i árverésén, amivel rekordot állított fel.

A ritka 400 éves könyv a becsült ár duplájáért kelt el, mert előzetesen 4-6 millió dolláros (1,2-1,8 milliárd forint) eladási árral számoltak az aukciósház becsüsei.

A rekordot felállító vásárló Stephan Loewentheil amerikai antikvárius, a ritka könyvek és fényképek gyűjtője, a 19th Century Rare Book & Photograph Shop nevű New York-i és baltimore-i könyvkereskedések alapítója.

A szerdán elárverezett kötet egyike a még magánkézben lévő hat példánynak, amely hajdan a nagy Shakespeare-kutató, Edmond Malone (1741-1812) tulajdonában volt. Egy komplett első fólió legutóbb 2001-ben került piacra, akkor rekordnak számító 6,2 millió dollárt fizettek érte árverésen.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.