Bemutatkozik a magyar fejlesztésű fahatározó applikáció

Azokat az értékeket tudjuk megőrizni, amelyeket jól ismerünk – bemutatkozik a Fa Book interaktív fahatározó.

Forrás: MW2020. 10. 07. 9:07
null
Forrás: Pexels
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Csak azokat az értékeket tudjuk megfelelően óvni és védelmezni, amelyeket nem csupán látunk, hanem jól ismerünk is – mutatkozik be hivatalos oldalán a Fa Book interaktív fahatározó.

Nem kell sokat kutatni a természetet ahhoz, hogy a jövőben bárkiből a fákat ismerő ember váljon. S még valami szükségeltetik hozzá: egy okostelefon. Akinek a zsebében lapul ilyen, nyugodtan vágjon neki az erdőknek, réteknek, ligeteknek, parkoknak, s egy kis szorgalommal, akarattal néhány perc alatt képes lesz megmondani, hogy milyen fa előtt is álldogál.

Már működik ugyanis a Fa Book alkalmazás, amely több ezer fotóval és fajmeghatározó programjával segíti az érdeklődőket.

Az Országos Erdészeti Egyesület már eddig is működtetett hasonló lehetőséget, amit most újabb 350 képpel és csaknem 20 erdőtársulással bővített.

Az ingyenesen használható telefonos segítséggel a hazai erdőkben előforduló 111 fa- és cserjefaj, illetve fajcsoport, valamint 33 erdőtársulás terepi azonosítása vált egyszerűvé. A fajok képállományának többségét rügy-, kéreg- és habitusfotókkal egészítették ki, ami jól segíti a növényhatározást. A fa- és cserjefajok leírását hét szempont szerint rendszerezték, ami magában foglalja az erdőtársulások fajokhoz rendelését is.

A megújult Fa Book által megszerzett ismeret ellenőrzésére a programban található játékok is segítenek, a felhasználók a fajokhoz és a társulásokhoz rendelt képek felismerésével tesztelhetik ismereteiket.

A fajmeghatározás során képekre alapozott, egyszerű ikonok segítik a folyamatot. A növények ismérvei alapján szűkíthetjük a potenciális fajok listáját, minden helyes lépéssel közelebb kerülünk a fajhoz, ahol végül a fotók szolgálják az azonosítást.

A munkát az Agrárminiszté­rium támogatta, szakmai partnerként a Soproni Egyetem Erdőmérnöki Karának oktatói közreműködtek. Az alkalmazás megújulásával egy időben 300 képpel bővült a fabook.oee.hu honlap is, ahonnan a fajok fotóanyaga szabadon letölthető és felhasználható.

A honfoglalás korához hasonló táj köszönhet ránk a közeljövőben

A magyar erdő nem vész el, csak átalakul – már ha a tarvágást és a vízelvezetést átgondolják az illetékesek.

Mi lesz a magyar erdőkkel? Kiszáradnak, nyomuk sem marad néhány évtizeden belül? Csak valami bozótost találunk majd a helyükön? Sőt, unokáink sivatagban fognak tevegelni? Ehhez hasonló kérdések és kérdéses rémképek villannak föl az utóbbi időszakban több helyütt a médiában. A felvetődő probléma ugyan nem légből kapott, hiszen aki tagadja a klímaváltozás egyértelmű jeleit, az vagy nem látja a fától az erdőt, vagy be akar vinni az erdőbe.

Korábbi cikkünket ITT olvashatja tovább.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.