
Milyen vágódeszkát használ? Mutatjuk a helyes megoldást!
Hagymaszeleteléshez, húsaprításhoz, de az ételek előkészítéséhez is mindig a vágódeszkát használjuk.
A 19. század második felében vált a Balaton a kikapcsolódás helyszínévé, az első ismert fürdőhely Balatonfüred volt, bár oda évtizedekig csak a savanyúvíz , azaz a forrásvíz gyógyhatása miatt jártak. Később kezdték felfedezni és megkedvelni a Balatont, mint a fürdőzés helyszínét, s akkoriban az orvosok is javallották, mint hidegfürdőt. Egyre több fürdőház épült a tó körül, az igazi fellendülés 1861-ben kezdődött, miután a Déli Vasút elérte a térséget. Villasorok, fürdőtelepek épültek, majd igazán a századfordulótól beszélhetünk balatoni fürdőkultúráról.
De mit öltöttek magukra a hölgyek, mikor megmártóztak a Balatonban? Mivel itteni hagyománya nem volt, a külföldi fürdőhelyek divatja, öltözködési szokásai és illemszabályai honosodtak meg. Az európai tengerpartokra az elit réteg, az arisztokraták, és a kialakuló polgárság járt, ők aztán elkezdték felfedezni és megkedvelni magyar tengert is.
– A különböző beszámolókból, divatlapokból követhető, hogy a századfordulótól a huszadik század első feléig nagyon gyorsan, szinte évtizedenként változott a divat, különösen a női fürdőruhadivat alakulása volt nagyon látványos
– vezette fel Haász Gabriella, a keszthelyi Balatoni Múzeum történésze a tavi trendekről szóló visszaemlékezést. Nem volt könnyű dolga akkoriban egy úrinőnek, hiszen rengeteg ruhát kellett magával vinnie utazáshoz: a mindennapi élet előírásait kellett követnie. Minden alkalomra külön ruházat dukált, így akár naponta többször is át kellett öltöznie: eseménytől, alkalomtól, napszaktól függően. Erről Kósa László Fürdőélet a monarchiában című könyvéből idézett néhány sort Haász Gabriella.
Nehéz dolga volt a nőknek: sokszor kellett átöltözni
„A társasági hölgynek korszakunkban mindig is bő ruhatárra volt szüksége fürdőn. Mégis mennyit kell magával vinnie? – teszi fel a kérdést a XX. század elején egy illemtankönyv. Bizony annak, aki élni és nem gyógyulni akar, egy kicsit sokat. A reggeli, kút körüli sétához, ebédhez, délutáni zenéhez mindannyiszor föltétlenül át kellett öltözni”.
A leírás természetesen kitért a fürdőzésre és az azokkal kapcsolatos rendszabályokra is, ezekről ez olvasható: „mindemellett legfontosabbnak minősítette ez az illemtankönyv a tó-és tengerparton viselt vízi toalettet, amit azonban nem vinni, hanem a helyszínen megvásárolni kellett, hogy az illető igazodhasson a helyi divathoz.”
Mint kitűnik, egy úrinő fürdőzni sem indulhatott el bármiben, szigorúak voltak a szabályok.
– A fürdőruha a 19-20. század fordulóján még mai szemmel nézve nagyon kényelmetlen volt. Elég nagy felületet takart a testből. Egy-két évtized alatt változott a ruházat. Akik szerettek úszni, vagy jó alakjuk volt, azoknak nem csak fürdőkosztümje, hanem fürdőtrikója is volt. Az 1910-es években már ezt a testhez álló, selyemből, vászonból vagy gyapjúból készült ruhadarabot vették fel fürdőzéshez.
De azt nagyon szigorúan vették, hogy amint a hölgyek kimentek a vízből, ebben nem sétálgathattak csak úgy a parton, azonnal fel kellett vennie pongyolát, köntöst, fürdőkosztümöt vagy az úgynevezett fürdőpizsamát.
Ha csak üldögéltek a strandon, akkor ezt csak ruhában tehették meg: ez még az 1920-es években is jellemző volt- mesélte a történész, s közben a múzeum Balatonról szóló kiállításán, a fürdőkultúra változásait felidéző teremben arról is szólt, hogy a hölgyek kezdetben vízicipőt, víziharisnyát és teljes testet fedő öltözetet is viseltek.
A teljes cikket ITT olvashatja tovább.
Töltse nyaralását a felújított magyar strandok egyikén!
Több mint 80 szabadvízi strand újulhat meg országszerte a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) strandfejlesztési programjának negyedik ütemében.
Korábbi cikkünket ITT olvashatja tovább.
Hagymaszeleteléshez, húsaprításhoz, de az ételek előkészítéséhez is mindig a vágódeszkát használjuk.
A nokedli, vagy ahogy felénk hívják, galuska elkészítése alapvetően nem egy bonyolult folyamat, csak néhány apróságra oda kell figyelni.
Az nagyon jó, ha mindig van a fagyasztóban némi tőkehús, arra az esetre, hogy legyen mit előkapni, ha csak gyorsan összedobnánk valami finomat.
Mivel a tojás rengeteg értékes tápanyagot tartalmaz, ezért különösen egészséges a rendszeres fogyasztása.
Csak a legokosabbak érnek el 7 pontot ebben a vegyes műveltségi kvízben
Horn Gábor szavai a szakadékba lökhetik Magyar Pétert
Berki Mazsi: Zoli teremti meg az anyagi biztonságot
Ferihegyi repülőtér: teljesen megváltozott a parkolási rend, már nem lehet úgy ingyenesen várakozni, ahogy eddig – a Budapest Airport elmagyarázta, miért hozta meg a döntést
Napi horoszkóp 2025. május 14.: a Kos nagy lépésre szánja el magát, megszelídül az Oroszlán
Hivatalos: meggondolták magukat a kínaiak a szegedi Byd-gyárról – mégse csak elektromos autókat fognak gyártani, de ennek megvan az oka
Zarándok Péter története
Óriási magyar győzelem a hokivébén, megvan az esély bennmaradásra
Magyar Péter már a földön feküdt, amikor még egyet rúgtak bele a sajátjai
A Real Madrid bajnoka szégyennek nevezte Vinícius tettét a Barcelona ellen
Örömszavak a szenzációs magyar hokisiker után – Bálizs tízéves adósságot törlesztett!
Ettől kiakadnak a balliberálisok: benyújtották az átláthatósági törvényjavaslatot
Hagymaszeleteléshez, húsaprításhoz, de az ételek előkészítéséhez is mindig a vágódeszkát használjuk.
A nokedli, vagy ahogy felénk hívják, galuska elkészítése alapvetően nem egy bonyolult folyamat, csak néhány apróságra oda kell figyelni.
Az nagyon jó, ha mindig van a fagyasztóban némi tőkehús, arra az esetre, hogy legyen mit előkapni, ha csak gyorsan összedobnánk valami finomat.
Mivel a tojás rengeteg értékes tápanyagot tartalmaz, ezért különösen egészséges a rendszeres fogyasztása.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.