Milyen fürdőruhában strandoltak száz éve?

Harisnyában, ruhában üldögélve a strandon – nem volt éppen felüdülés egy hajdani úrinőnek a balatoni nyár a 19. században. A szigorú előírások aztán változtak, s a fürdőruházat is egyre többet mutatott a testből – írja a likebalaton.hu.

Forrás: LIKEBALATON2020. 12. 22. 11:01
null
„Balatoni élet. Napfürdő” ez az 1913-ból származó kézzel színezett képeslap is látható a Balatoni Múzeumban Fotó: Keszey Ágnes Forrás: LIKEBALATON.HU
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mikortól kezdve strandoltak eleink a mai értelemben?

A 19. század második felében vált a Balaton a kikapcsolódás helyszínévé, az első ismert fürdőhely Balatonfüred volt, bár oda évtizedekig csak a savanyúvíz , azaz a forrásvíz gyógyhatása miatt jártak. Később kezdték felfedezni és megkedvelni a Balatont, mint a fürdőzés helyszínét, s akkoriban az orvosok is javallották, mint hidegfürdőt. Egyre több fürdőház épült a tó körül, az igazi fellendülés 1861-ben kezdődött, miután a Déli Vasút elérte a térséget. Villasorok, fürdőtelepek épültek, majd igazán a századfordulótól beszélhetünk balatoni fürdőkultúráról.

„Balatoni élet. Napfürdő” ez az 1913-ból származó kézzel színezett képeslap is látható a Balatoni Múzeumban
Fotó: Keszey Ágnes / LIKEBALATON.HU

De mit öltöttek magukra a hölgyek, mikor megmártóztak a Balatonban? Mivel itteni hagyománya nem volt, a külföldi fürdőhelyek divatja, öltözködési szokásai és illemszabályai honosodtak meg. Az európai tengerpartokra az elit réteg, az arisztokraták, és a kialakuló polgárság járt, ők aztán elkezdték felfedezni és megkedvelni magyar tengert is.

– A különböző beszámolókból, divatlapokból követhető, hogy a századfordulótól a huszadik század első feléig nagyon gyorsan, szinte évtizedenként változott a divat, különösen a női fürdőruhadivat alakulása volt nagyon látványos

– vezette fel Haász Gabriella, a keszthelyi Balatoni Múzeum történésze a tavi trendekről szóló visszaemlékezést. Nem volt könnyű dolga akkoriban egy úrinőnek, hiszen rengeteg ruhát kellett magával vinnie utazáshoz: a mindennapi élet előírásait kellett követnie. Minden alkalomra külön ruházat dukált, így akár naponta többször is át kellett öltöznie: eseménytől, alkalomtól, napszaktól függően. Erről Kósa László Fürdőélet a monarchiában című könyvéből idézett néhány sort Haász Gabriella.

Egy illedelmes darab a 19. század végén: klott sapka, sötétkék vászon ruha széles matróz szabású gallérral, könyökig érő ujjal, térdnadrág, szoknya, klott cipő és damaszt törölköző
Fotó: Keszey Ágnes / LIKEBALATON.HU

Nehéz dolga volt a nőknek: sokszor kellett átöltözni

„A társasági hölgynek korszakunkban mindig is bő ruhatárra volt szüksége fürdőn. Mégis mennyit kell magával vinnie? – teszi fel a kérdést a XX. század elején egy illemtankönyv. Bizony annak, aki élni és nem gyógyulni akar, egy kicsit sokat. A reggeli, kút körüli sétához, ebédhez, délutáni zenéhez mindannyiszor föltétlenül át kellett öltözni”.

A leírás természetesen kitért a fürdőzésre és az azokkal kapcsolatos rendszabályokra is, ezekről ez olvasható: „mindemellett legfontosabbnak minősítette ez az illemtankönyv a tó-és tengerparton viselt vízi toalettet, amit azonban nem vinni, hanem a helyszínen megvásárolni kellett, hogy az illető igazodhasson a helyi divathoz.”

Mint kitűnik, egy úrinő fürdőzni sem indulhatott el bármiben, szigorúak voltak a szabályok.

– A fürdőruha a 19-20. század fordulóján még mai szemmel nézve nagyon kényelmetlen volt. Elég nagy felületet takart a testből. Egy-két évtized alatt változott a ruházat. Akik szerettek úszni, vagy jó alakjuk volt, azoknak nem csak fürdőkosztümje, hanem fürdőtrikója is volt. Az 1910-es években már ezt a testhez álló, selyemből, vászonból vagy gyapjúból készült ruhadarabot vették fel fürdőzéshez.

Trikó és rövidnadrág – ebben strandoltak a férfiak 1910 körül
Fotó: Keszey Ágnes / LIKEBALATON.HU

De azt nagyon szigorúan vették, hogy amint a hölgyek kimentek a vízből, ebben nem sétálgathattak csak úgy a parton, azonnal fel kellett vennie pongyolát, köntöst, fürdőkosztümöt vagy az úgynevezett fürdőpizsamát.

Ha csak üldögéltek a strandon, akkor ezt csak ruhában tehették meg: ez még az 1920-es években is jellemző volt- mesélte a történész, s közben a múzeum Balatonról szóló kiállításán, a fürdőkultúra változásait felidéző teremben arról is szólt, hogy a hölgyek kezdetben vízicipőt, víziharisnyát és teljes testet fedő öltözetet is viseltek.

A teljes cikket ITT olvashatja tovább.

Töltse nyaralását a felújított magyar strandok egyikén!

Több mint 80 szabadvízi strand újulhat meg országszerte a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) strandfejlesztési programjának negyedik ütemében.

Korábbi cikkünket ITT olvashatja tovább.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.