Két maszk sem nyújt nagyobb védelmet a vírussal szemben

Két maszk viselése nem nyújt sokkal nagyobb védelmet a koronavírussal szemben, mint egy darab megfelelően hordott maszk – állapította meg egy japán szuperszámítógép.

Forrás: MTI2021. 03. 05. 16:15
maszk
Több területen is önállósítani kell az országot Fotó: Vajda János Forrás: MTI
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Riken kutatóintézet és a Kobe Egyetem kutatói a Fugaku szuperszámítógépet használva modellezték a különböző típusú és kombinációjú maszkokat viselő emberektől származó vírusrészecskék áramlását.

A szakemberek megállapították, hogy egyetlen sebészi maszk 85 százalékos hatékonysággal gátolja meg a vírusrészecskék belélegzését, ha megfelelően van rögzítve az arcon.

Egy sebészi maszkra felvett, poliuretánból készült maszk mindössze 89 százalékra növeli a hatékonyságot.

Két, nem textilből készült maszk egymáson viselése azért nem hatásos, mert a kialakuló „légellenállás” miatt szivárgás alakul ki a széleken.

A tanulmány szerint az N95 jelzésű orvosi maszkok nyújtják a legnagyobb védelmet a megfertőződéssel szemben, ezeket a sebészi, majd a textil-, végül a poliuretánból készült maszkok követik.

Az eredmények részben ellentmondanak az amerikai betegségellenőrzési és -megelőzési központ (CDC) közelmúltbeli ajánlásának.

A központ szakemberei laboratóriumi kísérletükben két mesterséges fejet hat láb (mintegy 180 centiméter) távolságra helyeztek el egymástól, és azt vizsgálták, hogy az egyikük köhögésekor a levegőbe került, koronavírus-méretű részecskékből mennyit lélegzett be a másik.

Kimutatták, hogy ha egyetlen maszkot – legyen az sebészi vagy textilből készült – viselünk, az a felénk terjedő részecskék mintegy 40 százalékát gátolja meg abban, hogy belélegezzük.

Ha egy sebészi maszkra ráhelyeztek egy textilmaszkot, a kettő a részecskék 80 százalékának a belélegzését tartóztatta fel.

Az amerikai szakemberek szerint – ha helyesen viselik – a sebészi maszk fölött hordott textilmaszk képes szűkíteni a maszk szélein lévő rést, ahol a vírusrészecskék bejuthatnak a szervezetbe.

Önellátó lesz Magyarország az orvosimaszk-gyártásban

Magyarország önellátóvá vált a vírus ellen védelmet adó maszkokból: a Vajda Papír üzembe állította azokat a modern gépsorokat, amelyekkel napi egymillió orvosi eszköz minőségű maszk készül majd Dunaföldváron – jelentette ki Varga Mihály a gyártósor elindításakor. A pénzügyminiszter hangsúlyozta: az egészségipari beruházások nemcsak Magyarország önellátását, hanem a magyar gazdaság újraindítását is erősítik.

Az Egészségipari támogatási program segítségével megvalósult 1,4 milliárd forintos beruházáshoz a kormány 1,1 milliárd forinttal járult hozzá – ismertette Varga Mihály. Mint mondta, a fejlesztés révén 16 új munkahely jött létre és 134 munkahely megőrzése vált biztosítottá. A miniszter kiemelte: a koronavírus-járvány megmutatta, hogy hazánkban szükség van a védekezést segítő kapacitások kiépítésére. Ezért döntött a kormány az Egészségipari támogatási program elindításáról, amelynek segítségével eddig 46 egészségipari beruházás kezdődött meg ötvenmilliárd forint kormányzati támogatásból.

A program célja, hogy Magyarország önellátó legyen az egészségipari védőeszközök gyártása terén, csökkentve azoknak az egészségipari termékek körét, amelyeket külföldről kell beszerezni.

Tovább

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.