időjárás -1°C Ingrid , Ágota 2023. február 5.
logo

Akár tíz éven belül eltűnhetnek Németország gleccserei

Forrás: MTI
2021.04.30. 08:20
Akár tíz éven belül eltűnhetnek Németország gleccserei

Nem lehet megmenteni Németország gleccsereit, akár tíz éven belül elolvadhat az „örök” jég – derült ki a csütörtökön Münchenben bemutatott második bajorországi gleccserjelentésből.

„Bajorországi gleccsereink napjai meg vannak számlálva”, eltűnésük a korábban véltnél hamarabb bekövetkezhet – mondta Thorsten Glauber bajor környezetvédelmi miniszter.

Eddig a szakértők abból indultak ki, hogy az öt még megmaradt németországi gleccser eltűnése 2050-ig eltarthat. Mindegyik Bajorországban található. Ezek a Zugspitzéről induló Höllentalferner, a Schneeferner északi és déli vonala, valamint a berchtesgadeni Alpokban lévő Blaueis és Watzmann-gleccser.

„A kis jégkorszag vége, 1850 óta a gleccserek felületének nagyjából 88 százalékát, térfogatának több mint 90 százalékát elveszítettük” – mondta Christoph Mayer glaciológus, a Bajor Tudományos Akadémia munkatársa. A több mint négy négyzetkilométernyi jégfelület kevesebb mint fél négyzetkilométerre csökkent.

„A Bajorországban még meglévő gleccserek térfogata csupán fele annak, amennyi az elmúlt tíz évben elolvadt” – mondta Mayer.

Nem lehet megmenteni Németország gleccsereit
Fotó: Pixabay

Különösen súlyosan érintett a déli Schneeferner, melynek ma már csak maradványai láthatók és a becslések szerint néhány év alatt teljesen el fog tűnni.

A Blaueis és a Watzmann-gleccser sem fogja már sokáig bírni, és még a viszonylag robosztus északi Schneeferner is 250 liter olvadékvizet veszít másodpercenként.

A jelenségért Mayer és a kutatók szerint a klímaváltozás tehető felelőssé. Ebben nem csak az Alpok térségében a németországi átlagnál erőteljesebben emelkedő hőmérséklet a ludas. Fontos tényező a levegő nedvességtartalma, valamint a gleccsereken és a körülöttük lévő területeken lévő sötét felületek aránya is.

„A harminc évvel ezelőtti klímában a bajor gleccserek még jól megéltek, a mai sugárzási és hőmérsékleti viszonyok között azonban már nem” – fejtette ki Mayer.

A gleccserek olvadásának az Alpokban mindenütt megmutatkoznak a hatásai, például a lakosság ívóvízellátásában is. Ráadásul Németország állat- és növényfajainak mintegy 60 százaléka az Alpok térségében él, ezek közül sok létét fenyegeti a klímaváltozás – emelte ki Glauber.

A borítókép illusztráció

A korábban véltnél több szén-dioxidot vesz fel a Déli-óceán

A korábban véltnél több szén-dioxid felvételére képes a Déli-óceán – állapították meg svájci tudósok.

A berni kutatóknak sikerült a Déli-óceán szén-dioxid-felvétele körüli bizonytalanságokat csökkenteni.

Az óceán úgy enyhíti a globális felmelegedést, hogy az emberi tevékenységgel okozott szén-dioxid-kibocsátás hatalmas tömegét nyeli el. A Déli-óceán mintegy negyven százalékkal részesedik a szén-dioxid-felvételben.

Tovább...

 

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.