Kihalt óriás orrszarvú fosszíliáira bukkantak Északnyugat-Kínában

A szarv nélküli, igen hosszú nyakú, növényevő állat valószínűleg 20 tonnányi lehetett.

Forrás: MTI2021. 06. 18. 15:51
Handout image shows Paraceratherium linxiaense giant rhinos in the Linxia Basin during the Oligocene
A kihalt óriás orrszarvú fosszíliáira bukkantak Fotó: VIA REUTERS Forrás: Reuters
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A kihalt óriás orrszarvú fosszíliáira bukkantak az északnyugat-kínai Kanszu tartományban, paleontológusok megállapították, hogy a több mint 26 millió éve élt állat az óriás orrszarvúk egy új faja.

A Communications Biology című tudományos folyóiratban közzétett tanulmányuk szerint megtalálták az állat koponyáját, állkapcsát és két csigolyáját a Linhszia-medence vörösesbarna homokövében. A megtalálási helye alapján a Paraceratherium linxiaense nevet kapta az új faj.

A szarv nélküli, igen hosszú nyakú, növényevő állat valószínűleg 20 tonnányi lehetett, ami több elefánt súlyának felel meg.

Az eddig ismert óriás rinocéroszoktól eltérő, teljesen új fajról van szó, amely azonban szoros rokonságban állt a mai Pakisztán területén élt ősi óriás orrszarvúkkal – írták a kutatók.

A kihalt óriás orrszarvú fosszíliáira bukkantak
Fotó: Reuters

A leletek rávilágítnak arra, miként fejlődtek ki és vándoroltak a mai Ázsia területén az ősi óriás orrszarvúk, amelyek a világ legnagyobb szárazföldi emlősei között tartanak számon.

„Az óriásorrszarvú-fosszíliák szétszórtsága – számos ilyen őskövületet találtak a Himalája túloldalán lévő Pakisztánban – azt jelzi, hogy a Tibeti-fennsík akkoron még nem létezett, és nem jelentett akadályt a legnagyobb szárazföldi állatok vándorlása előtt” – írták a kutatók tanulmányukban.

A dinoszauruszok egy újabb faját azonosították paleontológusok

A dinoszauruszok egyik újabb faját azonosítottak paleontológusok Ausztráliában, a mintegy kilencvenmillió éve élt hatalmas, harminc méter hosszú titanoszaurusz maradványait Queensland állam délnyugati részén találták még 2007-ben.

Ez a legnagyobb dinoszaurusz, amelyre eddig Ausztráliában bukkantak – adta hírül a The Guardian című brit napilap honlapja.

Az Australotitan cooperensis faj egy növényevő dinoszaurusz volt a titanoszauruszok, a szauropoda dinoszauruszok egyik csoportjában. A kréta földtörténeti időszakban élt, hossza 25-30 méter lehetett, magassága elérte az 5-6,5 métert. Nagyon hosszú nyaka és farka volt, hasonlíthatott az olyan jól ismert dinoszauruszokhoz, mint a brachioszaurusz és az apatoszaurusz.

Tovább...

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.