Különös, ötezer éves állatfaragványok kerültek elő Skóciában

Egy amatőr régész Skóciában fedezte fel az állatfaragványok egyik legkorábbi példáját, amelyek 4000-5000 évesek.

Forrás: origo.hu2021. 06. 07. 17:14
null
Bár halványak, de kivehetőek az állatfaragványok
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egy amatőr régész Skóciában fedezte fel az állatfaragványok egyik legkorábbi példáját, amelyek 4000-5000 évesek. A faragványok most már jól láthatóak, ám eddig rejtőzködtek egy bronzkori temetkezési helyen – olvasható az Origón.

Az 1860-as felfedezéskor még rejtőztek

A szakemberek a faragványok között két, teljesen kifejlett agancsot viselő gímszarvast (Cervus elaphus), valamint három, kisebb méretű négylábú állatot azonosítottak, amelyek közül még kettő valószínűleg egyfajta szarvast ábrázol. A korai műalkotásokat egy amatőr régész találta meg a Dunchragaig Cairn síremléke belsejének egyik temetkezési helyiségében. A Scotland Historic Environment (HES) tájékoztatása szerint ezt a „halom követ„ még az ókori emberek építették, amelyek az itt található síremlékek emlékműveként funkcionáltak a neolitikum és a bronzkor idején. A tudósok úgy vélik, hogy a 4000–5000 évvel ezelőtt ide vésett faragványok az Egyesült Királyságban felfedezett őzfaragások legkorábbi példái lehetnek.

Az ősi temetkezési helyen találtak állatfaragványokat
Fotó: HISTORIC ENVIRONMENT SCOTLAND

 

Korábban úgy gondoltuk, hogy ilyen régi állatfaragványok egyszerűen nem léteznek Skóciában

– mondta Tertia Barnett, a skóciai Rock Art Project kutatásvezetője a LiveScience online tudományos portának. – Emiatt tehát még inkább izgalmas, hogy most fedeztük fel őket először, a történelmi Kilmartin Glenben.

Emlékeztetett, hogy a régészek először az 1860-as években fedezték fel a 30 méteres temetkezési kamrát, ahol körülbelül tíz ember hamvasztott maradványait, valamint műtárgyakat találtak; utóbbiak között egy fenőkövet, egy baltát és egy kovakést. A feltárás során az akkori régészek azonban hiányolták az állatfaragványokat a földalatti sírt borító kő alján.

Figyelemre méltóak a részletek

A faragványokat csak nemrég fedezte fel Hamish Fenton amatőr régész, aki épp légi régészeti felméréseket végzett a környéken.

Alkonyatkor haladtam el a Dunchraigaig Cairn mellett, amikor észrevettem a sírkamrát az egyik oldalán: úgy döntöttem, hogy belecsúszok és a fáklyámmal is megvilágítom

– mesélte Fenton, aki nemrég vette kézhez az angliai Bournemouth Egyetem régészeti diplomáját. – Amint körbefordítottam a fáklyát, észrevettem egy mintát a tetőfedél alsó részén, amely nem tűnt természetes jelzésnek a sziklában.

Bár halványak, de kivehetőek az állatfaragványok

A faragványok meglehetősen halványak, ezért valószínű, hogy a régészek már a sír feltárása során is láthatták, de valamiért csak most váltak felismerhetővé.

Ahogy tovább figyeltem a fényben felbukkanó alakokat, láttam, hogy fejjel lefelé egy szarvast nézek

– nyilatkozta Fenton. – Ahogy tovább fordítottam a fáklyát körbe-körbe, újabb állatok jelentek meg a sziklán.

A régészek most ezekről a kőzetlemezekről készítettek 3D-s modelleket, amelyek felfedik ezeknek a faragványoknak a bonyolult részleteit. Szakemberek hangsúlyozták, hogy míg az Egyesült Királyságban találhatunk néhány őskori faragást, melyeket a korai bronzkorban készítettek, egyediek és nagyon sematikusak.

Kiemelték: figyelemre méltó az is, ahogy a Dunchraigaig Cairn-ben felfedezett faragványok komoly anatómiai részleteket is megmutatnak, ami által az ábrázolt állatok kétségtelenül felismerhetővé válnak.

Az eredeti cikket IDE KATTINTVA olvashatja.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.