Több mint 140 év után újra élnek szakállas saskeselyűk Németországban

Két fiatal nőstényt engedtek szabadon Bajorországban, a Berchtesgadeni Nemzeti Parkban egy európai szintű újrahonosítási program keretében.

Forrás: MTI2021. 06. 11. 19:44
null
Hout Bay, 2017. augusztus 2. Kígyászkeselyű (Sagittarius serpentarius) a dél-afrikai Fokvárostól 20 kilométerre, délnyugatra fekvő Hout Bay madárrezervátumában 2017. augusztus 2-án. A mintegy négyszáz madárfaj több mint háromezer példányával büszkélkedő park a legnagyobb madárrezervátum Afrikban. Az 1973-ban alapított, és jelenleg negyvenfős állandó személyzettel működő rezervátum és menhely különlegessége, hogy a látogatók szabadon sétálhatnak a száznál is több, tereptárgyakkal berendezett, tágas röpdében elhelyezett állat közt. (MTI/EPA/Nic Bothma) Fotó: MTI/EPA/Nic Bothma
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Több mint 140 év után újra élnek szakállas saskeselyűk Németországban. Két fiatal nőstényt engedtek szabadon Bajorországban, a Berchtesgadeni Nemzeti Parkban csütörtökön egy európai szintű újrahonosítási program keretében, az eseményt történelminek nevezte Thorsten Glauber bajor környezetvédelmi miniszter.

A kép csak illusztráció
Fotó: MTI/EPA/Nic Bothma

A bajor nemzeti parkban az elkövetkező 10 évben évente 2-3 további saskeselyűt telepítenek vissza a vadonba, a projektre 750 ezer eurót költenek. A saskeselyűk bajorországi meghonosítása nemcsak azért fontos, mert az Alpok legnagyobb, 2,9 méteres szárnyfesztávolságot is elérő madarai hozzátartoznak a helyi élővilághoz, hanem azért is, mert betöltenek egy földrajzi űrt: hosszabb távon Marokkótól Olaszországon, a Balkánon és Törökországon át Közép-Ázsiáig terjedő élőhelyet akarnak létrehozni – mondta el Norbert Schäffer, a tartományi madárvédelmi szövetség elnöke.

Az Alpok nyugati részén már korábban sikeresen újrahonosították a 90 százalékban patások tetemeivel táplálkozó dögevőket. A tapasztalatok szerint a legtöbb ragadozó átmeneti vándorlás után szabadon engedési helyének térségében alakít ki saját territóriumot.

A frissen kitelepített két madár első szárnypróbálgatásait a vadonban a www.lby.de/bartgeier-webcam honlapon lehet nyomon követni a következő hetekben.

Az Alpokban az utolsó vadon élő szakállas saskeselyűt 1913-ban ejtették el az olaszországi Aosta-völgyben. A faj európai szintű újrahonosítása 1986 óta tart.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.