Csiszárfürdő, fröccsforrás

A képeslapunk hátterében felsejlő Bálványosvár környékének egyik legkedveltebb kirándulóhelye volt Csiszár Dénes „Feredője”.

2021. 09. 01. 8:00
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A képeslapunk hátterében felsejlő Bálványosvár környékének egyik legkedveltebb kirándulóhelye volt Csiszár Dénes „Feredője”. A hagyományok megőrzésének, a székelyföldi fürdőépítő kalákáknak és a leszármazottak következetes harcának köszönhetően az eldugott kis fürdőhelynek szerencsére nemcsak múltja, de jelene is van. Sőt, biztató jövőt is mutatnak az itteni, emberi léptékű fejlesztések.

De honnan is indult a története ennek a vadregényes környezetben fekvő piciny fürdőhelynek? Csiszár Dénes, az egykori szeszgyáros egymaga kutatta fel az itteni borvízforrásokat a 19. század végén, és végül tizenhat gyógyforrást talált. Ezek egyike volt a későbbi Csiszár-forrás, amelynek kis medencéjébe néha beleöntöttek egy-egy liter bort, amire úgy emlékszik a család, hogy az maga volt a világ legkiválóbb fröccse. Ez lett a Csiszár-fröccs.

Szívélyes üdvözlettel a szép Erdélyországból. 1942. VIII. 22.
Fotó: Balázs D. Attila

Lassan tíz éve, hogy a fürdő visszakerült a jogos örökösökhöz, a fürdő felújítási munkálataihoz pedig a magyar állam is hozzájárult. Mofetta, azaz gázfürdő is működik itt az érszűkületben szenvedők segítésére, a források pedig többek között a reumát, a hűlést, a gyomorsavtúltengést is enyhítik, de a szív- és érrendszeri betegségeket is gyógyítják. A Csokoládés nevű medence vize nyugtató hatása révén különböző idegbetegségek gyógyítására is alkalmas.

Az ilyen eldugott székelyföldi helyeken, a kincset érő vizek között ma úgy érezhetjük, mintha megállt volna az idő, mintha Erdélyben minden jó és minden rendben lenne. Mint 1942-ben, amikor útra kelt Tiszaigarra a 12 filléres szent koronás bélyeg kíséretében ez a képeslapritkaság, amit amúgy Budapesten adott ki a Sárai Fényképsokszorosító.

Sorozatunk következő része a 81 esztendővel ezelőtti nagy erdélyi események korába röpít minket.

A sorozat további epizódjait ITT tekintheti meg.

Borítókép: Balázs D. Attila

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.