Rejtélyes rádiójelek jönnek a Tejútrendszer mélyéről

Ahogy egyre érzékenyebb műszerekkel fürkésszük az univerzumot, úgy gyarapodik az új, nem egyszer megdöbbentő felfedezések száma is. Az Ausztráliában működő ASKAP rádióteleszkóp-rendszer a közelmúltban olyan furcsa, rendkívül szokatlan rádiójeleket fogott, amelyek nem hasonlítanak semmilyen más eddig detektált jelre. A Tejútrendszer centrumának közelében fekvő, ASKAP J173608.2-321635 jelzést kapott rádióforrás eredetére egyelőre nincsen elfogadható magyarázat, csak annyi bizonyos, hogy egyetlen ismert kozmikus objektum rádiósugárzásának sem felelnek meg az észlelt jelek – olvasható az Origó cikkében.

Forrás: ORIGO2021. 09. 11. 8:56
Forrás: FLICKR
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

,Döbbenetes jeleket érkeztek a Tejútrendszer központi vidékéről

Az ASKAP J173608.2-321635 jelzést viselő rádióforrás erősen polarizált és intenzíven változó jelei a Tejútrendszer centrumának közeléből érkeznek –áll többek között a Sydney Egyetem kutatócsoportjának az Astrophysical Journal szaklapban megjelent publikációjában.

A Tejút képe éjszaka. A Tejút a galaxis központi, csillagokban sűrű vidéke
Fotó: Pexels

Az ASKAP J173608.2-321635 egy olyan új objektumosztály részét képezheti, amelyet a rádió-képalkotó felmérések során fedeztek fel

 – nyilatkozta Ziteng Wang asztrofizikus, a rádióforrást felfedező kutatócsoport vezetője. A különleges rádióforrást az Ausztráliában felállított ASKAP (Australian Square Kilometre Array Pathfinder) rádióteleszkóp-rendszerrel észlelték.

Jelenleg az ASKAP az egyik legérzékenyebb rádiótávcső-komplexum, amit valaha is építettek. Az ASKAP segítségével már eddig is több, korábban ismeretlen jelenséget fedeztek fel, így többek között az úgynevezett furcsa rádióköröket (Odd Radio Circles, ORC), vagy más, titokzatosan gyors galaktikus rádiófrekvenciákat.

A titokzatos jelek a Tejútrendszer centrumából érkeznek
Fotó: Flickr

(Az ORC-k eredetét sem sikerült még megfejteni.) Az újonnan felfedezett ASKAP J173608.2-321635 rádióforrás azonban még ezeknél is sokkal furcsábban viselkedik. Heteken át sugároz rendkívül változó intenzitású jeleket, majd hirtelen eltűnik.

Ami pedig szinte hátborzongató,

hogy az ASKAP J173608.2-321635 egyetlenegy röntgen, illetve infravörös sugárzás detektálására kifejlesztett teleszkóppal sem észlelhető. ( A rádiósugárzást kibocsátó kozmikus objektumok többnyire más sugárzástartományban vagy akár optikailag is észlelhetők). A titokzatos rádióforrás által kibocsátott jel erősen polarizált, vagyis az elektromágneses hullám oszcillációja lineárisan és körkörösen is erősen meggörbült.

Az eredeti cikk IDE kattintva érhető el.

Borítókép: Flickr

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.