A világon először készültek felvételek egy hurrikán belsejében

A képeket rögzítő drónnak hurrikánvitorlája is van, melyet arra terveztek, hogy ellenálljon a kegyetlen körülményeknek.

Forrás: MTI2021. 10. 02. 10:37
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Amerikai Óceán- és Légkörkutató Központ (NOAA) drámai felvételein a drón 15 méter magas hullámokkal és több mint 190 kilométer per órás széllel küzd meg a Sam hurrikán belsejében.

A hét méter hosszú, Saildrone névre keresztelt drónt (melyet az azonos nevű cég készített) szélerő hajtotta, és egy hurrikánvitorlája is van, melyet arra terveztek, hogy ellenálljon a kegyetlen körülményeknek, miközben adatot gyűjt a Föld legpusztítóbb erőiről.

A cég honlapja szerint a drón képes mérni a szél erejét és irányát, a légköri nyomást, a hőmérsékletet, a só- és páratartalmat, s még számos más értéket.

Reméljük, fejleszteni tudjuk az előrejelzési modelleket, melyek a hurrikánok gyors erősödését jósolják meg

– mondta Greg Foltz, a NOAA kutatója.

A gyors erősödés, amikor a hurrikánok szélereje órák alatt válik intenzívebbé, súlyos fenyegetést jelent a partvidékeken élő közösségeknek. A legénység nélküli rendszerek adatgyűjtése sokat segít az ezekre vonatkozó ismeretek fejlesztésében.

A kutatók figyelmeztetése szerint a klímaváltozás hatására felmelegszik az óceán, és erőteljesebbé válnak a hurrikánok, növekvő veszélyt jelentve a partokon élőkre.

A páratlan felvételek ITT tekinthetők meg.

A borítókép illusztráció. Forrás: Pixabay

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.